Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι είναι κάτι που απασχολεί ολοένα και περισσότερο τον καθένα μας. Με απλές κινήσεις μπορείς να δεις και οικονομία στην τσέπη σου αλλά και να δώσεις μια «αναπνοή» στο περιβάλλον. Στα επόμενα δυο λεπτά θα διαβάσεις μια χρήσιμη συμβουλή που αν την ακολουθήσεις το κέρδος θα είναι διπλό. Ο θερμοστάτης είναι το κλειδί και τώρα που χειμωνιάζει θα μπει για τα καλά σε λειτουργία.

Τι είναι ο θερμοστάτης

Ο θερμοστάτης είναι η συσκευή που ρυθμίζει τη θερμοκρασία κάποιας συσκευής ή κάποιου χώρου. Επί της ουσίας ο θερμοστάτης συνδέεται με τον μηχανισμό θέρμανσης του σπιτιού μας. Ανιχνεύει την θερμοκρασία και στην συνέχεια ενεργοποιεί αυτόματα μηχανισμό θέρμανσης ή ψύξης ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία. Έτσι τώρα που χειμωνιάζει ο θερμοστάτης λειτουργεί ολοένα και πιο συχνά.

Η συμβουλή

Μια πολύ απλή κίνηση μπορείς να ρυθμίσεις τον θερμοστάτη στην επιθυμητή θερμοκρασία που θες. Ρύθμισε τον κοντά στους 20 βαθμούς κελσίου το χειμώνα. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσεις αρκετή ενέργεια στο σπίτι, θα δεις τη διαφορά στην τσέπη σου, και συνάμα θα βοηθήσεις το περιβάλλον. Και αυτό γιατί όσο λιγότερη ενέργεια σπαταλούμε, τόσο λιγότερο επιβαρύνουμε το περιβάλλον.

Με αριθμούς

Όπως σημειώσαμε πιο πριν 20 βαθμοί κελσίου είναι το ιδανικό για τον χειμώνα. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσεις περίπου 10-15% των ενεργειακών σου δαπανών για θέρμανση. Ποσοστό που επιφέρει και σημαντική μείωση στην τσέπη σας χωρίς να το προσέξετε. Ας μην μείνουμε όμως ως εδώ. Αξίζει να γνωρίζεις πως για κάθε 1 βαθμό κελσίου χαμηλότερη θερμοκρασίας που ρυθμίζεις τον θερμοστάτη, εξοικονομείς περίπου 5% της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση.

Έτσι πολύ απλά με μια κίνηση η οποία δεν θα σου πάρε πέραν των 15 δευτερολέπτων κερδίζεις πολλά. Χαρίζεις μια «ανάσα» στην τσέπη σου και μια στο περιβάλλον. Αφού αφιέρωσε τα δυο λεπτά για το συγκεκριμένο άρθρο, αφιέρωσε άλλα 15 δεύτερα. Εσύ θα κερδίσεις…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οικονομία στο σπίτι: Επίλεξε συσκευές ενεργειακής κλάσης Α+++

Λαμπτήρας LED: Η πιο οικονομική και φιλική στο περιβάλλον επιλογή