Χιλιάδες μικροΐνες πλαστικού απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της πλύσης των ρούχων στα «ευαίσθητα», σύμφωνα με νέα έρευνα.
Η συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Environment and Science Technology», καταδεικνύει ότι οι πιο αργές πλύσεις απελευθερώνουν πολύ περισσότερα μικροπλαστικά, συγκριτικά με τις ταχύτερες, που χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και πλένουν τα ρούχα με περισσότερες στροφές αλλάζοντας συχνότερα κατεύθυνση.
Ο θαλάσσιος μικροβιολόγος Γκραντ Μπουργκές, εκ των επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα αυτά προκαλούν έκπληξη καθώς θα αναμενόταν ότι οι πλύσεις στα «ευαίσθητα» προστατεύουν τα ρούχα και οδηγούν σε απελευθέρωση λιγότερων μικροϊνών.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ, εξηγούν ότι η ένταση του νερού και όχι οι στροφές είναι το κλειδί της απελευθέρωσης των πλαστικών σωματιδίων από τα ρούχα γι’ αυτό και τα στα «ευαίσθητα» που χρησιμοποιείται περισσότερο νερό και λιγότερες στροφές απελευθερώνονται περισσότερα σωματίδια πλαστικού συγκριτικά με άλλες πλύσεις που βασίζονται στο πλήθος των στροφών.
Ενώ το πλύσιμο των ρούχων στα «βαμβακερά» απελευθερώνει 800.000 μικροΐνες περίπου πλαστικού, ο αντίστοιχος αριθμός για το πλύσιμο των ρούχων στα «ευαίσθητα» είναι 1,4 εκατομμύρια.
Τοξικά για τη θαλάσσια ζωή
Τα σωματίδια αυτά καταλήγουν στο σύστημα ύδρευσης και στη συνέχεια στο ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον, αφού δεν τα «κρατά» το φίλτρο. Αυτά τα μικροπλαστικά δημιουργούνται από πολυεστέρες οι οποίοι δεν βιοδιασπώνται. Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγουν στα ψάρια και σε άλλους υδρόβιους οργανισμούς που κινδυνεύουν να απορροφήσουν πλήθος τοξικών χημικών ουσιών.
Επιπρόσθετα, οι ερευνητές έχουν βρει μικροπλαστικά σε κάθε επίπεδο της τροφικής αλυσίδας από το πλαγκτόν μέχρι τα θαλάσσια θηλαστικά.
Είναι ακόμα άγνωστες οι επιπτώσεις αυτών των μικροπλαστικών στη θαλάσσια ζωή, αλλά οι ερευνητές φοβούνται την ύπαρξη τοξικών χημικών στα πλαστικά και άλλων σύνθετων (όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια) που μπορεί να είναι επιβλαβή για τα ζώα και να συμβάλλουν στη μετάδοση λοιμώξεων.
Η βιομηχανία ενδυμάτων παράγει πάνω από 42 εκατομμύρια τόνους συνθετικών ινών ετησίως, το 80% των οποίων χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ρούχων από πολυεστέρες. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι κάθε πλύση συνθετικών ρούχων μπορεί να απελευθερώσει από 500.000 έως 6 εκατομμύρια μικροϊνες.
Αν και πλέον οι περισσότεροι κατασκευαστές πλυντηρίων προσθέτουν φίλτρα μικροϊνών στις ηλεκτρικές αυτές συσκευές, ο Μαρκ Κέλι, επισημαίνει τη σημασία του να αποφεύγουμε τις πλύσεις στα ευαίσθητα στο πλαίσιο της προσπάθειας προστασίας του περιβάλλοντος.
Η καθηγήτρια οικοτοξικολογίας Ταμάρα Γκάλογουει του Πανεπιστημίου Έξετερ υπογραμμίζει τη σημασία της συγκεκριμένης μελέτης στο πλαίσιο της κατανόησης του πώς τα μικροπλαστικά φτάνουν στα υδάτινα περιβάλλοντα.
«Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις επιπτώσεις της απορρόφησης μικροϊνών από τα υφάσματα η ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε αυτές βρίσκεται σε υψηλή προτεραιότητα για την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος» σημειώνει.
Η ρύπανση από τα πλαστικά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο Κέλι υποστηρίζει ότι η δράση για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα. Αφενός, οι άνθρωποι να περιορίσουν τις πλύσεις που απαιτούν νερό σε μεγάλη ένταση, όπως το πρόγραμμα για τα «ευαίσθητα», γεγονός που θα μειώνει την απελευθέρωση συνθετικών ινών στο περιβάλλον. Από την άλλη οι κατασκευαστές πλυντηρίων πρέπει να προσθέσουν φίλτρα για την ελαχιστοποίηση των πλαστικών ινών.
Christos Lazanias
Ο Χρίστος Λαζανιάς γεννήθηκε στη Λεμεσό και μεγάλωσε στον Άγιο Κωνσταντίνο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (Κλασική κατεύθυνση) του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δούλεψε σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή ηθογραφικών θεατρικών έργων και το 2016 κυκλοφόρησε την πρώτη του συγγραφική απόπειρα με τίτλο: «ΗΧΩ- ιστορίες ζωής».
Σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ και παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή «Ζήσε με Υγεία» στον ΠΟΛΙΤΗ 107,6.
Ανάμεσα στις αγαπημένες του φράσεις είναι τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη: «ευλογημένος που μπορείς να χαίρεσαι τρία πράγματα στη ζωή σου, την καλή υγεία, δυο φίλους, μια αγάπη, μια δουλειά, μια δραστηριότητα που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δημιουργείς, ότι έχει λόγο η ύπαρξή σου».