Τα πλαστικά μπουκάλια είναι μια απ’ τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Κάνουν ζημιά στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία μας. Μόνο στην Αμερική κάθε δευτερόλεπτο 1500 μπουκαλάκια καταλήγουν σε κάλαθο. Και οι συνέπειες τραγικές. Στα επόμενα δυο λεπτά θα διαβάσει για τον αντίκτυπο των πλαστικών μπουκαλιών στο περιβάλλον, αλλά και τον τρόπο που μπορείς εσύ να βοηθήσεις.

Ο αντίκτυπος στο περιβάλλον

Για την κατασκευή των πλαστικών μπουκαλιών χρειάζεται τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (πετρελαϊκό προϊόν), σε συνάρτηση με τεράστιες ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων. Ας μιλήσουμε όμως με αριθμούς για να γίνει κατανοητό. Για να κατασκευαστεί ένα πλαστικό μπουκάλι, χρειάζεται περίπου το 25% της χωρητικότητας του σε λάδι. Δεν το λες και λίγο για ένα προϊόν που θα χρησιμοποιήσουμε μόλις μια φορά στην ζωή μας και μετά θα το πετάξουμε.

Ανακύκλωση και πλαστικά μπουκάλια

Ένα άλλο σημείο στο οποίο αξίζει να σταθεί κανείς είναι η ανακύκλωση. Στην πραγματικότητα δεν είναι εύκολο να ανακυκλωθεί ένα πλαστικό μπουκάλι. Υπάρχουν τύποι πλαστικών μπουκαλιών που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν. Μάλιστα ο μεγαλύτερος όγκος πλαστικών μπουκαλιών που καταναλώνονται στην γη, δεν ανακυκλώνονται.

Πού καταλήγουν;

Έτσι μοιραία καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Το πρόβλημα όμως είναι πως εκκρίνουν επικίνδυνες χημικές ουσίες για το έδαφος. Αν δεν είναι σε χώρους υγειονομικής ταφής τότε οι ουσίες αυτές πάνε παντού. Είτε αυτό ονομάζεται πεζοδρόμιο, πάρκο, ποτάμι, δρόμο κλπ. Ακόμη και αν επιχειρήσουμε να τεμαχίσουμε το μπουκάλι σε μικροσκοπικά κομμάτια, χρειάζονται δεκάδες χρόνια για να αποσυντεθούν.

Ώρα για δράση

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορεί ο καθένας από εμάς να συμβάλει στην αλλαγή. Και αν νομίζεις πως δεν μπορείς να κάνεις τη διαφορά, τότε μάλλον δεν αναγνωρίζεις τη δύναμη σου. Ο καθένας μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Τρεις λέξεις… Περιορίζω, επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω. Αν ακολουθήσουμε το τρίπτυχο αυτό τότε μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Περιόρισε τη χρήση πλαστικών μπουκαλιών. Ένα φίλτρο στο νερό της βρύσης είναι αρκετό. Και αν θες μαζί σου νερό, υπάρχουν τα παγούρια – θέρμοι που μπορείς να μεταφέρεις παντού. Υπάρχει επίσης και το μπουκάλι χωρίς ΒΡΑ, το οποίο είναι για πολλές χρήσεις. Τέλος ακόμη και όταν χρησιμοποιείς πλαστικά μπουκάλια, προσπάθησε να μπορούν να ανακυκλωθούν.

Το θέμα των πλαστικών μπουκαλιών είναι πολύ απλό. Ο καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Γι’ αυτό ας περάσουμε απ’ τα λόγια στις πράξεις.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.