Εξοικονομώντας ενέργεια στο σπίτι συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και συνάμα βάζουμε φρένο στη σπατάλη. Το πρόβλημα βέβαια, είναι πως πρόκειται για εκατομμύρια νοικοκυριά, και λίγο από το καθένα, μαζέυονται τεράστια ποσά ενέργειας που στο τέλος της ημέρα δαπαντούνται χωρίς να υπάρχει λόγος.
Σκεφτείτε, ότι για να παραχθει όλος αυτός ο όγκος ενέργειας που πάει στην τελική εντελώς χαμένος, απαιτείται μια διαδικασία, η οποία έχει αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον.
Για παράδειγμα, αν κάθε μέρα σε παγκόσμιο επίπεδο, καταναλώναμε ενέργεια μειωμένη κατά μέσο όρο 5%, φανταστείτε σε αυτά τα μεγάλα νούμερα, πόση μόλυνση θα γλυτώναμε κάθε μέρα!
Η εξοικονόμηση ενέργειας δεν επιτυγχάνεται μόνο μέσω εργασιών αναβάθμισης κατοικιών, αλλά και με απλά βήματα που αν γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας, θα αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια, και θα δούμε διαφορά στο «πορτοφόλι» μας.
Τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα
1. Προτιμούμε τις ενεργειακά αποδοτικές συσκευές. Εάν πρόκειται να αγοράσουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, προτιμούμε αυτές που είναι ενεργειακής κλάσης A++. Επίσης θα πρέπει να διαθέτουν διακόπτη που «κλείνει» τελείως την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη συσκευή, ή εναλλακτικά να καταναλώνουν λιγότερο από 0,5W σε κατάσταση αναμονής.(συνολική μείωση CO2 κατά περίπου 300.000 τόνους ετησίως.)
2. “Ξεκουράζουμε” τον υπολογιστή μας. Πατάμε το κουμπί ‘sleep’ για το χρονικό διάστημα που δε χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή μας και τον βγάζουμε από την πρίζα το βράδυ. Εάν πρόκειται να αγοράσουμε νέο υπολογιστή, προτιμούμε επίπεδη οθόνη ή φορητό υπολογιστή, που έχουν χαμηλή κατανάλωση ρεύματος.
3. Προτιμούμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Οι λάμπες ενεργειακής κλάσης Α, μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 80% σε σχέση με τις λάμπες πυρακτώσεως. Δεν ξεχνάμε ποτέ τα φώτα αναμμένα, όταν δεν τα χρειαζόμαστε! (Συνολική μείωση CO2 κατά 1,4 εκατ. τόνους ετησίως (εξοικονόμηση 12 ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος ανά λάμπα).
4. Σταματούμε τις διαρροές ενέργειας. Οι τηλεοράσεις, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και πολλές ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας όταν είναι σε κατάσταση αναμονής. Συνδέουμε αυτές τις συσκευές σε πολύπριζα με διακόπτες, για να κλείνουμε την παροχή ρεύματος όταν δεν τις χρησιμοποιούμε. (Συνολική μείωση CO2 κατά 600.000 τόνους ετησίως (εξοικονόμηση 50 – 100 ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος για κάθε νοικοκυριό).
Δεν ξεχνάμε συσκευές στην πρίζα
5. Δεν αφήνουμε τους φορτιστές κινητών στην πρίζα. Συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα ακόμα και όταν δεν τους χρησιμοποιούμε.
6. Πως να δουλεύουμε το κλιματιστικό. Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 26 βαθμούς κελσίου το καλοκαίρι και στους 20 βαθμούς το χειμώνα. Το ανάβουμε μόνο στο δωμάτιο που βρισκόμαστε, με πόρτες και παράθυρα κλειστά. Φροντίζουμε για την τακτική συντήρησή του για να λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά.
7. Πώς να δουλεύουμε το θερμοσίφωνα. Τον ανάβουμε μόνο όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό. Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη στους 40-50 βεθμούς κελσίου, το καλοκαιράκι.
8. Πλυντήριο ρούχων. Ρυθμίζουμε το διακόπτη στους 30 βαθμούς κελσίου. Περιμένουμε να γεμίσει πριν πλύνουμε και το ρυθμίζουμε στο ειδικό οικονομικό πρόγραμμα, αν είναι μισογεμάτο.
9. Ηλεκτρική κουζίνα. Φροντίζουμε να εφαρμόζουν οι κατσαρόλες στις εστίες της κουζίνας. Να ξέρετε ότι από αυτό γλυτώνουμε και 20-30% περισσότερη θερμότητα! Μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα σε χαμηλότερη θερμοκρασία ή με χύτρα ταχύτητας και εξοικονομούμε ρεύμα της τάξεως του 30-60%. Χρησιμοποιούμε το θερμό αέρα του φούρνου για να μαγειρέψουμε περισσότερα φαγητά ταυτόχρονα και δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του, όταν είναι σε λειτουργία. Σβήνουμε το φούρνο ή την εστία 5-10 λεπτά πριν γίνει το φαγητό, καθώς η θερμότητα είναι αρκετή για να συνεχιστεί το μαγείρεμα.
10. Φωτισμός. Αντικαθιστούμε τις κοινές λάμπες με ειδικούς λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης (φθορίου, led) για να καταναλώνουμε 5(φθορίου) 6-7(led) φορές λιγότερο ρεύμα! Αυτές οι λάμπες έχουν μέσο όρο ζωής 10+ φορές μεγαλύτερο από τις κοινές λάμπες!
Δεν αφήνουμε τα φώτα αναμμένα εκεί που δεν χρειάζονται. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμούμε το φυσικό φως που είναι και καλό για τον οργανισμό μας και σκοτώνει τα ακάρεα σκόνης.

Christos Lazanias
Ο Χρίστος Λαζανιάς γεννήθηκε στη Λεμεσό και μεγάλωσε στον Άγιο Κωνσταντίνο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας (Κλασική κατεύθυνση) του Πανεπιστημίου Πατρών.
Δούλεψε σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή ηθογραφικών θεατρικών έργων και το 2016 κυκλοφόρησε την πρώτη του συγγραφική απόπειρα με τίτλο: «ΗΧΩ- ιστορίες ζωής».
Σήμερα εργάζεται στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ και παρουσιάζει τη ραδιοφωνική εκπομπή «Ζήσε με Υγεία» στον ΠΟΛΙΤΗ 107,6.
Ανάμεσα στις αγαπημένες του φράσεις είναι τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη: «ευλογημένος που μπορείς να χαίρεσαι τρία πράγματα στη ζωή σου, την καλή υγεία, δυο φίλους, μια αγάπη, μια δουλειά, μια δραστηριότητα που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι δημιουργείς, ότι έχει λόγο η ύπαρξή σου».