Για την προστασία του περιβάλλοντος είναι ανάγκη να να κάνουμε πράξη απλές αλλά βασικές ενέργειες οι οποίες στο σύνολό τους συμβάλλουν σημαντικό βαθμό.

1.Χρησιμοποιήστε λάμπες φθορισμού: Αν κάθε σπίτι αντικαθιστούσε τις λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες φθορισμού, θα ήταν ισοδύναμο με την αφαίρεση ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων από τους δρόμους. Και αν δεν σας αρέσει το ψυχρό φως, βάλτε τέτοιες λάμπες στο μπάνιο, στο υπόγειο ή σε αποθήκες.

2.Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας μην αφήνετε το νερό να τρέχει:
Μπορείτε να εξοικονομήσετε 20 λίτρα την ημέρα!

3.Εκτυπώστε και στις 2 πλευρές των χαρτιών: Κάθε χρόνο πετάμε εκατομμύρια τόνους γραφικής ύλης χαρτί. Μειώστε στο μισό τα έξοδα, εκτυπώνοντας και από τις 2 πλευρές.

4. Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα φάτε μόνο λαχανικά: Όχι μόνο θα συνεισφέρετε στην περιβαλλοντική προστασία, αλλά θα βοηθήσετε το σώμα σας να παραμείνει υγιές. Για παράδειγμα, χρειάζονται εκατοντάδες γαλόνια νερού για να παραχθεί μισό κιλό βοδινό.

5.Βάλτε πλυντήριο σε χλιαρό ή ελαφρώς ζεστό νερό αντί για καυτό: Θα εξοικονομήσει 100.000 βαρέλια πετρέλαιο ισοδύναμης ενέργειας.

6.Χρησιμοποιήστε λιγότερες χαρτοπετσέτες και χαρτί κουζίνας: Κατά μέσο όρο, κάθε άτομο χρησιμοποιεί μέχρι και 6 χαρτοπετσέτες την ημέρα, φτάνοντας τις 2.200 ετησίως.

7.Ανακυκλώστε το γυαλί: Το ανακυκλωμένο γυαλί μειώνει τη μόλυνση του αέρα κατά 20% και τη μόλυνση του νερού κατά 50%. Χρειάζεται εκατομμύρια χρόνια στο γυαλί για να αποσυντεθεί.

8. Μη ξεβγάζετε τα πιάτα πριν τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων: Καθαρίστε τα με ένα πιρούνι. Θα εξοικονομήσετε μέχρι και 20 γαλόνια νερού σε κάθε πλυντήριο.

9. Κάντε πιο σύντομο ντους: Ακόμα και αν μειώσετε κατά 2 λεπτά το ντους, θα εξοικονομήσετε γαλόνια νερού μέσα σε μια εβδομάδα.

10. Φυτέψτε ένα δέντρο: Προστατέψτε το περιβάλλον με μια απλή κίνηση.

11. Αγοράστε τοπικά προϊόντα: Υποστηρίξτε τους ντόπιους παραγωγούς και βοηθήστε παράλληλα το περιβάλλον, καθώς μειώνεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση κατά τη μεταφορά των προϊόντων.

12. Σβήστε τα φώτα: Πάντα να σβήνετε τα φώτα όταν φεύγετε από ένα δωμάτιο για περισσότερο από 10 λεπτά. Θα εξοικονομήσετε χρήματα και ενέργεια, θα επιμηκύνετε τη διάρκεια της λάμπας και ο αέρας του δωματίου θα ψυχρανθεί.

13. Ανακυκλώστε παλιές συσκευές κινητών: Κάθε χρόνο, χιλιάδες κινητά βρίσκονται στα σκουπίδια. Περιέχουν τοξικά υλικά που μπορούν να διεισδύσουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Τα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών ανακυκλώνουν παλιές συσκευές.

14. Χρησιμοποιήστε σπίρτα, όχι αναπτήρες: Οι πλαστικοί αναπτήρες πετιούνται μόλις τελειώσει το υγραέριο και επιβαρύνουν το περιβάλλον.

15. Χαρίστε πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε: Καθαρίστε τη ντουλάπα σας και δωρίστε ό, τι δεν χρησιμοποιείτε σε κάποια οργάνωση ή ίδρυμα.

16. Απαλλαγείτε από πλαστικές σακούλες: Δεν είναι βιοδιασπώμενες και καταλήγουν στις θάλασσες, προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή . Μια πάνινη τσάντα είναι μια ιδανική επιλογή.

17. Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες: Ετησίως πετιούνται δισεκατομμύρια μπαταρίες στα σκουπίδια, που περιέχουν επικίνδυνα μεταλλικά στοιχεία. Εντέλει αυτά τα υλικά διεισδύουν στον υδροφόρο ορίζοντα.