Σίγουρα μέχρι στιγμής θα άκουσες ήδη για τη 16χρονη Greta Thunberg. Μια έφηβη η οποία ξεκίνησε και παρακινεί το μεγαλύτερο κίνημα ευαθητοποίησης για την περιβαλλοντική κρίση που έχει γίνει ποτέ.

Εκατομμύρια άνθρωποι από κάθε μέρος του πλανήτη βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους και διαμαρτύρονται για ένα κοινό μας καλό. Το σπίτι μας αργοπεθαίνει κι αν δεν κάνουμε κάτι γι’ αυτό, η ποιότητα της ζωής μας και κυριότερα της ζωής των παιδιών μας θα χειροτερέψει κατά πολύ.

Ήδη βιώνουμε τα προβλήματα από την περιβαλλοντική καταστροφή

Περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, λιγότεροι φυσικοί πόροι, ακραία καιρικά φαινόμενα και χώρες που θα αφανιστούν με μαθηματική ακρίβεια λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας που προκαλεί το λιώσιμο των πάγων.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουμε, με σημαντικές επιπτώσεις και στην υγεία μας. Η έντονη σκόνη στην αμτόσφαιρα ήδη άρχισε να παρατηρείται ακόμη και στην Κύπρο, με τις αλλεργίες και διάφορες άλλες αναπνευστικές παθήσεις να είναι καθημερινό φαινόμενο.

Το πραγματικό στοίχημα της Greta Thunberg

Αυτό που πέτυχε η Greta Thunberg δεν ήταν τόσο το ότι μίλησε. Αλλά το ότι παρακίνησε. Δεν είναι μόνο πως μας είπε κάτι που ξέρουμε. Αλλά που μας κατάφερε να δράσουμε. Να απαιτήσουμε. Να διαμαρτυρηθούμε. Και να οργανωθούμε για να αντιστρέψουμε την κατάσταση.

Αυτό είναι που κάνει όλη τη διαφορά.

Δεν αρκεί να το λέμε και να το γράφουμε. Πρέπει να πράξουμε. Όλοι, όχι μόνο οι άλλοι. Δεν είναι τα πάντα θέμα των άλλων.

Ήδη υπάρχουν οργανώσεις και στην Κύπρο που παίρνουν σοβαρά μέτρα για αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης.

Μπορούμε να τους ακολουθούμε και να αλλάξουμε συνήθειες, έτσι ώστε να κάνουμε κι εμείς τη διαφορά.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Η ίδια η Greta σε διάφορα βίντεο δίνει διάφορες λύσεις. Σε ένα από αυτά, τονίζει να ψηφίζουμε άτομα που έχουν ξεκάθαρο πλάνο για την αποκατάσταση της καταστροφής.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι, καθημερινοί τρόποι. Οι οποίοι χρειάζονται διαφορετική αντίληψη για να επιτευχθούν:

  • Να αποφεύγουμε όσο γίνεται τη χρήση του πλαστικού
  • Κυριότερα, να αποφεύγεται το πλαστικό μπουκάλι. Το ότι σε βολεύει δεν είναι δικαιολογία. Μπορείς να γεμίζεις ένα θέρμο που κρατάει και τη θερμοκρασία του νερού για περισσότερη ώρα και χωράει και την ίδια, αν όχι και περισσότερη ποσότητα.
  • Αν δεν μπορείς με τίποτα να αποφύγεις τη χρήση πλαστικού, τουλάχιστον να ανακυκλώνεις. Σημείωση: Η ανακύκλωση ΔΕΝ είναι λύση. Είναι μέτρο για να επιβραδύνουμε το πρόβλημα. Οπότε μην λες πως κάνεις ανακύκλωση, άρα δεν πειράζει αν χρησιμοποιείς το πλαστικό μπουκάλι. Η λύση είναι να μην το χρησιμοποιείς καθόλου.
  • Μαζεύουμε όπου γίνεται πλαστικά από θάλασσες και δάση. Έστω και ένα.
  • Κρατάμε σημειώσεις ψηφιακά
  • Δεν εκτυπώνουμε ό,τι δούμε μπροστά μας. Ακόμη και μια κόλλα χαρτί να είναι. Θυμίζω, είναι θέμα αντίληψης και όχι ποσότητας!
  • Στο supermarket πάμε πάντα με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες
  • Μειώνουμε και λίγο την κατανάλωση κρέατος. Δεν θα πάθουμε κάτι αν δεν το τρώμε καθημερινά.
  • Σβήνουμε το φως όπου δεν το χρειαζόμαστε
  • Δεν σπαταλάμε άσκοπα νερό
  • Φυτεύουμε δέντρα 🙂

Ακόμη και ένας μπορεί. Γιατί εκείνος ο ένας θα παρασύρει έναν ακόμη, που με τη σειρά του θα παρασύρει άλλον ένα. Και κάπως έτσι αρχίζει πρακτικά η αλλαγή.

Και όχι μόνο με λόγια.

Μπορείς να προσθέσεις κάτι στα πιο πάνω;

Βρες περισσότερα για την Greta Thunberg στο Facebook και στο Instagram.