Στο γραφείο ή γενικότερα στον επαγγελματικό χώρο μας, επιλέγουμε φυτά που θέλουν λίγο πότισμα καθώς δεν θέλουμε να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι με την φροντίδα τους. Φυτά που θέλουν λίγο νερό

Σας παραθέτουμε μία αναλυτική λίστα με τα φυτά που έχουν μικρές απαιτήσεις σε πότισμα.

Ζαμιοκούλκας

Love Life - House, Garden, Zanzibar Gem / Ζαμιοκούλκας
Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Ας ξεκινήσουμε τη λίστα μας, με φυτά εσωτερικού χώρου, που θέλουν λίγο νερό. Και πρώτα-πρώτα ο ζαμιοκούλκας, το ανθεκτικό φυτό με τα βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα που συναντάμε σε μοντέρνα σαλόνια σπιτιών, σε επαγγελματικούς χώρους και σε γραφεία. Ο ζαμιοκούλκας δεν είναι απαιτητικός ως προς το πότισμα και του αρκεί να τον ποτίζουμε μια φορά κάθε μήνα, ενώ το καλοκαίρι δυο φορές το μήνα. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε συχνότερα τον ζαμιοκούλκα, γιατί τα ριζώματα του θα σαπίσουν. O ζαμιοκούλκας χαρακτηρίζεται από βραδύ ρυθμό ανάπτυξης και το ύψος του μπορεί να υπερβεί και το ένα μέτρο. Προτιμά φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι που να μην τον χτυπά απευθείας ο ήλιος γιατί μπορεί να εμφανίσει εγκαύματα στο φύλλωμα του. Ο ζαμιοκούλκας αντέχει και σε πιο σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τον κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή.

Σανσιβέρια

Love Life - House, Garden, Sansevieria / Φυτά που θέλουν λίγο νερό, Σανσιβέρια
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς

Συνεχίζουμε με την σανσιβέρια, ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούμε να στολίσουμε στο σαλόνι και στο γραφείο μας. Οι ανάγκες της σανσιβέριας σε πότισμα είναι πολύ περιορισμένες καθώς έχει την ιδιότητα να συγκρατεί νερό στα φύλλα της ενώ παράλληλα διαθέτει δυνατό ριζικό σύστημα. Προσθέτουμε νερό στη γλάστρα της σανσιβέριας περίπου μία φορά τον μήνα και εφόσον το χώμα της έχει στεγνώσει. Άμα δούμε τα φύλλα της σανσιβέριας να λυγίζουν προς τα κάτω, μάλλον υπερβάλλαμε στο πότισμα και πρέπει να το μειώσουμε άμεσα. Αν δεν το κάνουμε έγκαιρα, η σανσιβέρια θα σαπίσει. Τοποθετούμε λοιπόν σε φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι για να αναπτύσσεται πιο γρήγορα αν και μπορεί να προσαρμοστεί και σε πιο σκοτεινές θέσεις, αλλά εκεί θα έχει πολύ πιο αργή ανάπτυξη. Πάντως, οι απευθείας όμως ακτίνες του ήλιου δεν της αρέσουν, καθώς δημιουργούν εγκαύματα στο φύλλωμα της.

Δράκαινα

Love Life - House, Garden, Indoor Plants, Dracaena / Φυτά εσωτερικού χώρου, Δράκαινα
Δράκαινα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

Μην ξεχάσουμε και τη δράκαινα, ένα εντυπωσιακό δενδροειδές φυτό εσωτερικού χώρου με μικρές απαιτήσεις σε νερό. Η δράκαινα χρειάζεται πότισμα περίπου κάθε 10 μέρες, ενώ την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού ποτίζουμε κάθε 5 μέρες. Πριν ποτίσουμε τη δράκαινα ελέγχουμε ότι το χώμα της έχει στεγνώσει καθώς αν τα φύλλα της δράκαινας κιτρινίζουν, αυτό σημαίνει ότι δέχεται υπερβολικό πότισμα. Ευδοκιμεί σε φωτεινά μέρη που δεν την χτυπά άμεσα το ηλιακό φως, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Είναι ανθεκτική και μπορεί να επιβιώσει και σε χώρους που έχουν λιγότερο φως. Μπορούμε να την τοποθετήσουμε και στο μπαλκόνι μας, αρκεί την τοποθετήσουμε σε σκιερή θέση, φροντίζοντας να την προστατεύουμε από τις χαμηλές νυχτερινές θερμοκρασίες του χειμώνα μεταφέροντας την μέσα στο σπίτι. Κατάλληλες θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί η δράκαινα είναι μεταξύ των 16-25°C.

Χλωρόφυτο

Love Life - House, Garden, Chlorophytum Comosum / Χλωρόφυτο
Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα

Μια ακόμη επιλογή φυτού εσωτερικού χώρου, είναι το χλωρόφυτο που έχει μέτριες ανάγκες σε νερό. Ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα, αν και την περίοδο του καλοκαιριού, χρειάζεται τακτικό πότισμα κάθε 4-5 μέρες. Σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρή ατμόσφαιρα, είναι καλό να ψεκάζουμε τα φύλλα του χλωρόφυτου με νερό για ενυδάτωση και δημιουργία ενός υγρού περιβάλλοντος. Με καταγωγή από την Νότια Αφρική, το χλωρόφυτο έχει γρήγορη ανάπτυξη και εμφανίζει μικρά άνθη μπροστά στο φύλλωμα του φυτού που περνούν σχεδόν απαρατήρητα. Έχει την δυνατότητα να «φιλτράρει» τον αέρα του δωματίου στο οποίο το τοποθετούμε, να καθαρίζει δηλαδή από ρύπους και επιβλαβείς ουσίες την ατμόσφαιρα του χώρου μας. Το χλωρόφυτο αγαπάει τα φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι όπου και ευδοκιμεί καλύτερα. Σε ήπια κλίματα μπορεί να τοποθετηθεί και σε εξωτερικούς σκιερούς χώρους. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση βέβαια, την περίοδο του χειμώνα, ίσως χρειαστεί να το μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι.

Γιούκα

Love Life - House, Garden, Yucca / Γιούκα

Και τώρα το γιούκα, ένα φυτό της λίστας τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού χώρου. Ποτίζουμε το γιούκα μια φορά τη βδομάδα, με σχετικά μικρές ποσότητες νερού, και λιγότερο συχνά την περίοδο του χειμώνα. Το γιούκα είναι ένα αειθαλές τροπικό φυτό, με χαρακτηριστικά δερματώδη μυτερά φύλλα που καταλήγουν σε αγκάθι. Με καταγωγή από το Mεξικό, έχει γίνει δημοφιλές φυτό σε αυλές, σε μπαλκόνια και σε βραχόκηπους, καθώς έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε φροντίδα και δίνει μια εξωτική νότα. Το γιούκα ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα μέρη, καθώς είναι ανθεκτικό στις δυνατές καλοκαιρινές ακτίνες του ήλιου, αλλά μπορεί να φυτευτεί και σε ημισκιερές θέσεις. Είναι ευαίσθητα στην πολύ παγωνιά του χειμώνα και ίσως εμφανιστούν καφετί κηλίδες πάνω στα φύλλα. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώμα αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.