Αναμφισβήτητα, τα κατοικίδια και γενικότερα τα ζώα προσφέρουν πολλά σε διάφορους τομείς της ζωής ενός ανθρώπου. Γι’ αυτό κανείς θα έλεγε ότι ζώα και άνθρωπος ίσον μία σχέση ζωής. Δίνουν αγάπη και πάνω από όλα, χαρίζουν απλόχερα συντροφιά.

Σήμερα το LoveLife συζητάει με την τελειόφοιτη κτηνιατρικής, Λουκία Νικολή υπενθυμίζοντάς τη σημασία των κατοικίδιων στη ζωή μας. Γιατί, όπως είπε κάποτε ο Αυστοεβραίος φιλόσοφος Matrin Buber,«τα μάτια ενός ζώου έχουν την ικανότητα να μιλούν μια σπουδαία γλώσσα».

Ζώα και άνθρωπος: Μία σχέση ζωής

«Αν έπρεπε να βάλω σε ένα καλάθι όλους τους χαρακτηρισμούς που αναφέρονται στα ζώα, θα ήταν η λέξη ΑΓΑΠΗ». Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά η Λουκία Νικολή. Ένα ζώο, μπορεί να προσφέρει τα πάντα σε ένα άνθρωπο και έχει τη δυνατότητα να το δείχνει καθημερινά. Ερωτηθείσα στο πόσο σημαντικά είναι τα ζώα στη ζωή μας, αντιστρέφει την ερώτηση. Αναρωτιέται το πόσο σημαντικοί είμαστε εμείς οι άνθρωποι στη ζωή ενός ζώου. «Πιστεύω ότι μέχρι σήμερα, τα ζώα μας έχουν αποδείξει πόσο σημαντικά είναι για μας, με τη συμπεριφορά τους», συνεχίζει.

Τι πάει να πει κατοικίδιο για έναν άνθρωπο;

Ένα κατοικίδιο είναι μία σχέσης ζωής μεταξύ του ανθρώπου. «Είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να έχει ο άνθρωπος στη ζωή του παρόλο που το ζώο δεν μιλάει», εξηγεί η Λουκία Νικολή. Παρόλο που δεν μιλάει, μπορεί να δείξει την ευτυχία του με το μόνιμο χαμόγελό του, με την ενέργειά του και την αγάπη του. Αν είναι σκύλος για παράδειγμα «θα κουνήσει την υπέροχη ουρά του, αποδεικνύοντας με την κίνηση της ότι είναι καθημερινά χαρούμενο», προσθέτει.

Τι οφείλουμε να έχουμε κατά νου;

Εφόσον τα ζώα μπορούν να προσφέρουν απέραντη αγάπη και συντροφιά, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε τα απαραίτητα. Στοργή, τροφή και νερό. «Το μυστικό για μια ευτυχισμένη ζωή κάποιου ζώου, είναι να μην το εγκαταλείψεις ποτέ. Αυτό πρέπει να γίνεται σε όλες τις έννοιες», υπενθυμίζει.  Επίσης, εκφράζει την εκτίμησή της στους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά γι’ αυτά τα πλάσματα.

Δεν υπάρχει λοιπόν πιο όμορφο σκηνικό από το να έχεις στο πλάι σου ένα σκύλο, μία γάτα, μία χελώνα και ό, τι άλλο ονομάζεται ζώο. Η αξία τους στη ζωή μας είναι σπουδαία! Μας κάνουν να χαμογελάμε και να γελάμε! Τι άλλο θέλουμε;

*Η Λουκία Νικολή είναι τελειόφοιτη κτηνιατρικής του University of Forestry-Faculty of Veterinary Medicine. Αγαπά τα ζώα, καθώς δηλώνει ότι αυτά είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να έχει ένας άνθρωπος.