Από τις αρχές μέχρι τα μέσα της άνοιξης, καθώς και το φθινόπωρο, είναι η ιδανική εποχή για να κάνουμε την μεταφύτευση των φυτών μας σε μεγαλύτερες γλάστρες. Αυτή την περίοδο, τα φυτά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την έντονη δραστηριότητα ανάπτυξης και ανθοφορίας. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να μεταφυτέψουμε καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά, καρποφόρα δέντρα, καθώς και τα superfoods που έχουμε σε γλάστρες ώστε να δώσουμε ζωντάνια και τόνωση στα φυτά μας και να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο κήπο στο μπαλκόνι και την αυλή μας. Η μεταφύτευση βοηθάει τα φυτά να αναπτυχθούν και σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη, καθώς η μεγαλύτερη γλάστρα δίνει περισσότερο χώρο στις ρίζες και η ανανέωση του φυτοχώματος προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Πότε ένα φυτό χρειάζεται μεταφύτευση και πώς το καταλαβαίνουμε;

Η μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερες γλάστρες γίνεται όταν τα φυτά μας έχουν αναπτύξει πυκνές ρίζες που εξέρχονται από το πάνω ή από το κάτω μέρος της γλάστρας. Επειδή όμως οι ρίζες των φυτών μπορεί να έχουν πυκνώσει χωρίς να βγαίνουν εξωτερικά, ένα ενδεικτικό σύμπτωμα είναι όταν κιτρινίζει το φύλλωμά τους ή πέφτουν τα φύλλα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φυτά μας έχουν μεγαλώσει σε βαθμό που πλέον δυσκολεύονται να απορροφήσουν νερό και θρεπτικά συστατικά στη συγκεκριμένη γλάστρα, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ομαλή ανάπτυξή τους. Άλλη μία σαφής ένδειξη ανάγκης για μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερες γλάστρες είναι όταν ο όγκος του φυλλώματος ξεπερνά το διπλάσιο της διαμέτρου της γλάστρας. Αν το φυτό που χρειάζεται μεταφύτευση είναι ανθισμένο, προτιμούμε να το μεταφυτεύουμε μετά το τέλος της ανθοφορίας του. Βέβαια, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ειδικά τα φυτά με λουλούδια που προμηθευόμαστε από τα φυτώρια τα οποία συνήθως είναι πλήρως ανεπτυγμένα και ανθισμένα, χρειάζονται άμεσα μεταφύτευση, καθώς έχουν αναπτύξει πυκνό ριζικό σύστημα και ζορίζονται πολύ στο μικρό γλαστράκι που βρίσκονται.

Τι γλάστρα να επιλέξω για την μεταφύτευση των φυτών;

Επιλέγουμε γλάστρες, πήλινες ή πλαστικές, με μέγεθος ένα ως δύο νούμερα μεγαλύτερα από την προηγούμενη γλάστρα που ήταν φυτεμένα. Αν χρησιμοποιήσουμε πολύ μεγαλύτερη γλάστρα για μεταφύτευση, το φυτό θα αναλωθεί στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και θα υστερήσει σε βλαστική ανάπτυξη. Επίσης, για τη μεταφύτευση είναι απαραίτητο να επιλέγουμε γλάστρες με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο για να φεύγει το νερό και να μη σαπίσουν οι ρίζες του φυτού από την υπερβολική υγρασία. Οι πήλινες γλάστρες έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι από φυσικά υλικά, είναι αισθητικά πιο όμορφες και δεν ζεσταίνονται εύκολα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Από την άλλη, οι πλαστικές γλάστρες έχουν πιο προσιτή τιμή, δεν σπάνε εύκολα και είναι πολύ πιο ελαφριές οπότε μπορούν να μεταφερθούν χωρίς δυσκολία. Υπάρχουν, επίσης, ξύλινες γλάστρες που είναι επίσης από φυσικό υλικό αλλά χρειάζεται καλός εμποτισμός του ξύλου για να μη σαπίσουν γρήγορα, καθώς και οι μεταλλικές γλάστρες που είναι ελαφριές, έχουν ωραίο σχεδιασμό αλλά σκουριάζουν στο βάθος του χρόνου.

Τι φυτόχωμα χρησιμοποιούμε για τη μεταφύτευση των φυτών;

Στα φυτώρια και στα γεωπονικά καταστήματα συναντάμε πληθώρα φυτοχωμάτων, που απευθύνονται σε διαφορετικές κατηγορίες χρήσεων, καθώς και σε ένα μεγάλο εύρος φυτών. Για τη μεταφύτευση των φυτών μας επιλέγουμε πάντα ποιοτικό φυτόχωμα, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά που να διασφαλίζεται η σύσταση του από αξιόπιστες εταιρείες. Η σύσταση του φυτοχώματος είναι καλό να περιέχει περλίτη, ελαφρόπετρα και ζεόλιθο για να συγκρατεί καλύτερα το νερό και να είναι αρκετά αφράτο. Ανάλογα με το είδος του φυτού, επιλέγουμε φυτόχωμα για λουλούδια εξωτερικού χώρου, φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου, φυτόχωμα για οξύφυλλα φυτά όπως η γαρδένια, η αζαλέα, η καμέλια και το ροδόδεντρο. Επίσης, στην αγορά θα συναντήσουμε ειδικά φυτοχώματα για κάκτους με υψηλή περιεκτικότητα σε άμμο, καθώς και ειδικά φυτοχώματα για ορχιδέες που έχουν σαν βάση την πευκόφλουδα.

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά τη μεταφύτευση των καλλωπιστικών φυτών;

Καταρχήν, πριν τη μεταφύτευση των φυτών, καλό είναι να τοποθετούμε στη βάση της καινούριας γλάστρας, ένα λεπτό στρώμα 3 – 4 εκατοστών από χαλίκια ή βότσαλα για να έχουμε καλύτερη στράγγιση του νερού. Στη συνέχεια, κατά τη μεταφύτευση των φυτών, αφαιρούμε προσεκτικά από την αρχική γλάστρα το φυτό, διατηρώντας την μπάλα χώματός του, και σπάμε τα λεπτά ριζίδια του φυτού, στις άκρες της ρίζας, τσιμπώντας τα με τα δάκτυλα μας. Με αυτό τον τρόπο μετά τη μεταφύτευση, τα ριζίδια του φυτού ανανεώνονται και μπορούν να απορροφούν καλύτερα νερό και θρεπτικά συστατικά στο καινούριο περιβάλλον. Τοποθετούμε το φυτό στο κέντρο της νέας γλάστρας και προσθέτουμε το απαιτούμενο χώμα μέχρι να γεμίσει, χωρίς να συμπιέζουμε την μπάλα του φυτού. Ποτίζουμε ελαφρά και ξανασυμπληρώνουμε με χώμα μέχρι να γεμίσει η γλάστρα. Και φυσικά, δεν ξεχνάμε να βάλουμε σε κάθε γλάστρα το ανάλογο πιατάκι γιατί αλλιώς θα λερώσουμε το πάτωμα του μπαλκονιού μας.

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την μεταφύτευση των φυτών

Μετά τη μεταφύτευση του φυτού σε μεγαλύτερη γλάστρα, τοποθετούμε το φυτό μας σε σκιερή θέση για μία βδομάδα και εξασφαλίζουμε ικανοποιητική υγρασία για να ριζώσει καλύτερα. Διαφορετικά, αν είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε τη γλάστρα άμεσα στον ήλιο, πρέπει πάντα να κάνουμε τη μεταφύτευση σούρουπο, όταν δεν κτυπούν έντονα οι ακτίνες του ήλιο, ώστε το φυτό να έχει τουλάχιστον μία σχετική προσαρμογή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών ή άλλο ειδικό υγρό λίπασμα για αύξηση της ριζοβολίας στη νέα γλάστρα και για καλύτερη ανάπτυξη του φυτού.