Η παράδοση θέλει αυτές τις μέρες να μας «επισκέφτονται» οι καλικάντζαροι. Μικρά άσχημα ανθρωπάκια που ανεβαίνουν στη γη μεταξύ Χριστουγέννων και των Φώτων για ν’ αναστατώσουν τους ανθρώπους. Ενώ όλο το χρόνο πελεκούν με τα τσεκούρια τους, τους στύλους που στηρίζουν τη γη. Την παραμονή των Χριστουγέννων, οι καλικάντζαροι έρχονται έξω και περιμένουν να σμίξει η μέρα με τη νύχτα για να μπουν μέσα. Καλικάντζαροι: κακά, πονηρά όντα που δεν μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους, γι’ αυτό και τα λενε σταχτοπόδηδες, σταχτιάδες, κατουρλήδες. Στα παλιά χρόνια συνήθιζαν ν’ ανάβουν το τζάκι ολόκληρη την περίοδο των γιορτών για να μην μπορούν να εισέλθουν στο σπίτι.

Ποιοί είναι οι καλικάντζαροι

Αρχηγός τους είναι ο Μαντρακούκος, που είναι κουτσός κι άγριος και ο πιο επικίνδυνος απ’ όλη την ομάδα. Ακολουθεί ο Μαγάρας, με την τεράστια κοιλιά του, ο οποίος μαγαρίζει όλα τα φαγητά και τα γλυκά. Επίσης έρχεται ο Κωλοβελόνης, που είναι αδύνατος και σουβλερός σα μακαρόνι και περνά από κλειδαρότρυπες και χαραμάδες. Άλλος είναι ο Κοψαχείλης με τεράστια κοφτερά δόντια, που κρέμονται από το στόμα του. Κανένας δεν μοιάζει με τον άλλο και έχει ο καθένας το κουσούρι του.

Καθένας από τους καλικάντζαρους έχει κι από ένα κουσούρι. Κουτσοί, στραβοί, με ένα μάτι, μονοπόδαροι, στραβοπόδαροι, ξεπλατισμένοι. Μεταξύ τους είναι διχόγνωμοι, και δεν μπορούν να κάνουν μέχρι το τέλος καμιά δουλειά κι όλα τα αφήνουν στη μέση, γι’ αυτό δεν μπορούν να κάνουν κακό και στους ανθρώπους, αν και έχουν μεγάλη επιθυμία.

Και στην Κύπρο!

Στην Κύπρο, ένεκα της παράδοσης που θέλει τους καλικάντζαρους να αρέσκονται στις λιχουδιές και γενικά στα φαγητά, οι νοικοκυρές ρίχνουν λοκουμάδες (ξεροτήανα) στις οροφές των σπιτιών, με στόχο να τους εξευμενίσουν κι έτσι να μην μπουν στο σπίτι, αναφωνώντας το «Τιτσί, τιτσί λουκάνικο, κομμάτι ξεροτήανο, ρίξε στους Καλικάντζαρους, να φάσιν τζαι να φύουσιν». Η παράδοση θέλει να γίνεται αυτό την ημέρα των Φώτων (Θεοφάνεια).

Την μέρα των Φώτων, ο ιερέας του χωριού γυρίζει το χωριό αγιάζοντας τα σπίτια, ενώ οι καλικάντζαροι τρέπονται σε φυγή λέγοντας «Φεύγετε να φεύγουμε τι έρχεται ο τουρλόπαπας με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του. Μας άγιασε μας έβρεξε και μας εκατέκαψε»!

Άντε λοιπόν να ετοιμαστούμε να τους υποδεκτούμε! Συνταγή για λουκουμάδες έχετε;

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!