Για να διατηρήσετε ένα χρυσόψαρο ευτυχισμένο και υγιές, πρέπει να έχετε μια δεξαμενή που δεν θα είναι πολύ μικρή και το πιο σημαντικό είναι κάποιο είδος διήθησης. Τα χρυσά ψάρια είναι ιδιαίτερα ακατάστατα πλάσματα και ένα φίλτρο θα βοηθήσει να διατηρηθεί το νερό καθαρό και τα ψάρια υγιή. Δεν χρειάζονται καμία μορφή θέρμανσης.

Το νερό από τις βρύσες επεξεργάζεται με χημικές ουσίες για να είναι ασφαλές για τους ανθρώπους που το πίνουν – αλλά δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλές για τα ψάρια. Καλό θα ήταν να μην ρίχνετε απευθείας το νερό μέσα στη δεξαμενή αλλά να αφήνετε για κάποιες ώρες ώστε να εξατμίζονται ουσίες οι οποίες θα μπορούσαν να είναι μη ασφαλής για το ψαράκι σας.
Υπάρχουν επίσης χημικά που μπορείτε να αγοράσετε για να εξουδετερώσετε τα πρόσθετα στο νερό – απλά προσθέστε μερικές σταγόνες για να κάνετε το νερό ασφαλές για τα νέα ψάρια σας.

Τροφή
Η τροφή τους μπορεί να αγοραστεί σε οποιοδήποτε κατάστημα κατοικίδιων ζώων ή σούπερ μάρκετ και είναι σχετικά φθηνά. Είναι σημαντικό να μην τροφοδοτείται υπερβολικά – τα ψάρια δεν θα είναι σε θέση να τρώνε όλο το φαγητό, με αποτέλεσμα να διαλύεται στο νερό, καθιστώντας το θολό. Όχι μόνο ότι δεν φαίνεται ωραίο, αλλά δεν θα είναι καθόλου υγιές για τα ψάρια σας.

Εάν τα παιδιά πρέπει να φροντίσουν τα ψάρια, σιγουρευτείτε ότι καταλαβαίνουν ότι είναι σκληρό να βάλουν μεγάλη ποσότητα τροφής. Εάν υποψιάζεστε ότι τα ψάρια έχουν ταϊστεί αρκετά μην τα ταΐζετε ξανά για μερικές μέρες.

Αν πηγαίνετε διακοπές για μια – δυο ημέρες μπορείτε να τους βάλετε λίγη παραπάνω τροφή. Εάν πηγαίνετε μακριά για περισσότερο από ένα Σαββατοκύριακο μπορείτε να αγοράσετε ένα μπλοκ τροφής. Τα μπλοκ τροφής διαλύονται αργά στη δεξαμενή απελευθερώνοντας τροφή στα ψάρια. Μπορείτε να αγοράσετε μπλοκ που διαρκούν μία ή δύο εβδομάδες.

Αλλαγή του νερού
Το ένα τρίτο του νερού πρέπει να αλλάζεται κάθε δύο εβδομάδες. Μπορείτε απλά να διασώσετε αρκετό παλιό νερό και να το αντικαταστήσετε με καινούργιο ή μπορείτε να αγοράσετε ένα ειδικό σιφόνι το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να “εκτοξεύσετε” τη βρωμιά από το χαλίκι. Το νερό αντικατάστασης δεν πρέπει να είναι απευθείας από τη βρύση, ή αλλιώς θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι χημικές ουσίες του είναι εξουδετερωμένες.
Θα πρέπει επίσης να είναι αρκετά κοντά στην ίδια θερμοκρασία με το νερό στη δεξαμενή, τα χρυσόψαρα είναι επιρρεπή σε σοκ εάν εκτίθενται σε ξαφνική αλλαγή στη θερμοκρασία.

Εξαρτήματα ενυδρείων
Εκτός από ένα φίλτρο, τα αξεσουάρ σε μια δεξαμενή υπάρχουν συνήθως για τον ιδιοκτήτη, όχι για τα ψάρια! Τα ζωντανά φυτά είναι χρήσιμα καθώς φυσικά οξυγονώνουν το νερό. Τα πλαστικά φυτά δεν παρέχουν οξυγόνο, τα πλαστικά φυτά ενυδρείου μπορούν να δώσουν στη δεξαμενή μια πιο ευχάριστη εμφάνιση και ενδεχομένως να παρέχουν στα ψάρια ένα πιο ενδιαφέρον περιβάλλον.

Διακοσμητικά 
Τα αξεσουάρ έρχονται σε όλα τα σχήματα και τα μεγέθη – ίσως τα πιο διασκεδαστικά είναι αυτά που κινούνται, και περιλαμβάνουν μπαουλάκια θησαυρών ή σκελετών που κινούνται. Αυτά βοηθούν τα ψάρια με την οξυγόνωση του νερού.

Ποια τα οφέλη
Τα χρυσόψαρα είναι φτηνά στην αγορά τους, και είναι εύκολο να κρατηθούν. Θα ανεχτούν τα λάθη του αρχάριου ιδιοκτήτη πολύ περισσότερο από άλλα ψάρια ενυδρείων. Είναι συνήθως ειρηνικά ψάρια.

Παρόλο που ποτέ δεν θα αλληλοεπιδρούν με τον ίδιο τρόπο όπως μια γάτα ή ένα σκυλί, τα ψάρια μαθαίνουν πότε είναι ο χρόνος τροφοδοσίας και μπορεί επίσης να ενθουσιαστούν εάν το άτομο που τα τροφοδοτεί συνήθως πηγαίνει κοντά στο ενυδρείο..