Είναι γνωστό ότι η παρουσία ενός κατοικιδίου στο σπίτι έχει σημαντικά οφέλη για τον άνθρωπο. Από την αγνή και ανιδιοτελή παρέα, την αφοσίωση, την υπευθυνότητα.

Για να φτάσει όμως κάποιος σ’ αυτό το σημείο, θα πρέπει πρώτα να κάνει τη σωστή επιλογή ζώου, ανάλογα με τις ανάγκες του. Ένα κατοικίδιο είναι δέσμευση και χρειάζεται χρόνο, χρήματα και φροντίδα.

Πόσο ελεύθερο χρόνο έχετε

Ο χρόνος που μπορείτε να αφιερώσετε στο κατοικίδιο είναι πιθανότατα αυτό που θα ορίσει και ποιο θα επιλέξετε. Για παράδειγμαμα, τα ψάρια και οι χελώνες δεν χρειάζονται πολύ φροντίδα αλλά το νερό τους είναι απαραίτητο να ανανεώνεται αν όχι καθημερινά, τουλάχιστον ανά δύο ημέρες.

Οι γάτες είναι πιο ανεξάρτητες και καθαρίζονται μόνες τους, άρα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Αντίθετα οι σκύλοι θέλουν πολλές ώρες από τον χρόνο σας, καθώς εξαρτώνται αποκλειστικά από σας. Ιδίως τα νεαρά σκυλιά χρειάζονται εκπαίδευση και μαθήματα συμπεριφοράς.

Πόσο χώρο θα τους διαθέσετε

Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το που ζείτε. Ο χώρος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τι κατοικίδιο να υιοθετήσετε. Δεν μπορείτε π.χ. να πάρετε έναν μεγάλου μεγέθους σκύλο και να τον κλείσετε σε ένα μικρό διαμέρισμα. Αντιθέτως μικρά κατοικίδια, όπως ένα κουνέλι ή ένα ιγκουάνα έχει πολύ μικρότερες απαιτήσεις στο χώρο.

Οικονομικό κόστος

Από τη στιγμή που θα πάρετε ένα κατοικίδιο θα πρέπει να ξέρετε ότι έχετε την απόλυτη ευθύνη του σε θέματα σίτισης, ιατροφαρμακευτικών παροχών, αξεσουάρ και παιχνίδια.

Για να αποκτήσετε μια ιδέα για το ποσό που θα χρειάζεται να πληρώνετε μπορείτε να επισκεφτείτε ένα ένα pet shop και να πάρετε την πληροφόρηση που χρειάζεστε.

Πόσες ώρες απουσιάζετε από το σπίτι

Αν δουλεύετε πολλές ώρες ή ταξιδεύετε συχνά τότε είναι καλό να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο που δεν θα το επηρεάσει ο τρόπος ζωής σας.

Κάποια ζώα είναι πιο ανεξάρτητα από άλλα, για παράδειγμα οι γάτες μπορούν να μείνουν μόνες για 1-2 μέρες με την προϋπόθεση να έχουν άμεση πρόσβαση σε φαγητό και νερό.

Οι σκύλοι όμως χρειάζονται κάποιον να τους τα παρέχει όλα αυτά. Όπως και ζώα που χρειάζονται καθημερινή φροντίδα, όπως ψάρια, κουνέλια, ωδικά πουλιά.

Επίσκεψη στον ειδικό
Θα πρέπει να φροντίζετε την υγεία του κατοικίδιού σας και να επισκέπτεστε τον κτηνίατρό σας όταν χρειάζεται, αλλά και για προληπτικούς λόγους όπως είναι κάποια βασικά εμβόλια κτλ.