Παλιότερα, κυριαρχούσε η τάση του κτισίματος μεγάλων σπιτιών και τεράστιων υπνοδωματίων. Με το πέρασμα του καιρού θα έλεγε κανείς πως η τάση αυτή άρχισε να «ξεβάφει». Μικρά σπιτάκια και μικρά δωμάτια. Άλλωστε, τι πιο καλό από το να έχετε μικρά δωμάτια με όλα τα απαραίτητα, χωρίς περιττά έπιπλα και αντικείμενα;

Το μυστικό της επιτυχίας ενός διακοσμημένου και κατάλληλα «εξοπλισμένου» υπνοδωματίου, για παράδειγμα, είναι να είστε εσείς οι αρχηγοί της υπόθεσης.

Πρώτο βήμα: Φαντασία

Η φαντασία στο σχεδιασμό, πόσο μάλλον σε ανακαίνιση παίζει τεράστιο ρόλο στο αποτέλεσμα. Καλό θα ήταν, πρώτα από όλα,, να επισκεφτείτε τα κατάλληλα καταστήματα. Για βάψιμο, για έπιπλα, για στρώματα και για φωτιστικά. Βάλτε τη φαντασία να δουλέψει και σκεφτείτε τι θα έκανε ξεχωριστό αυτό το υπνοδωμάτιο. Μία μικρή πολυθρόνα στη γωνιά; Ένα φωτιστικό δίπλα από το κομοδίνο; Μη ξεχνάτε ότι η ισορροπία και η συμμετρία είναι από τα βασικότερα στοιχεία της ανακαίνισης ή του σχεδιασμού.

Δεύτερο βήμα: Επιλογή χρωμάτων

Τα ουδέτερα και γαλήνια χρώματα είναι τα κατάλληλα για το υπνοδωμάτιο. Επιλέξτε χρώματα που βοηθούν στο να μη σκοτεινιάζει το δωμάτιο. Για παράδειγμα παστέλ χρώματα, άσπρο, μπεζ-κρεμ, ροζ απαλό ακόμα και απαλό γκρι. Αποφύγετε τα σκούρα χρώματα και αυτά που προκαλούν «υπερένταση». Επιλέξτε χρώματα που ηρεμούν το μάτι και αφήνουν το φως της μέρας να φωτίσει το υπνοδωμάτιό.

Τρίτο βήμα: Επιλογή επίπλων

Επιλέξτε έπιπλα τα οποία μπορούν να προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις Για παράδειγμα, ένα κρεβάτι το οποίο ανοίγει στο κάτω μέρος. Μπορείτε ταυτόχρονα να αποθηκεύσετε τα βαριά ρούχα, σεντόνια και κουβέρτες. Προτιμήστε ένα καναπέ κρεβάτι, ή μια καρέκλα-πολυθρόνα. Μη βιαστείτε να αγοράσετε συρταριέρα. Στην αγορά, υπάρχουν άπειρες συρταριέρες οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα αποθήκευσης ακόμα και παπουτσιών. Μπορείτε ακόμα (αν το μέγεθος της το επιτρέπει) να τοποθετήσετε εκεί την τηλεόραση, χωρίς να χρησιμοποιήσετε άλλο χώρο με επιπλέον έπιπλο.

Τέταρτο βήμα: Αποθήκευση

Η αποθήκευση των μικρών αντικειμένων π. χ άλμπουμ, ξεχωριστά κοσμήματα, αρώματα, βιβλία (αν δεν έχετε βιβλιοθήκη) κάνει πιο «καθαρό» το δωμάτιο. Τα αντικείμενα που είναι σκορπισμένα από εδώ και από εκεί κάνουν το χώρο, περίπλοκο και ακατάστατο. Χωρίστε τα σε κουτιά αποθήκευσης και τοποθετήστε τα κάτω από το κρεβάτι, ή πάνω από την ντουλάπα σας.

Τέταρτο βήμα: Μικρές πινελιές

Δώστε σημασία στις κουρτίνες. Οι μακριές κουρτίνες είναι οι ιδανικότερες για τα μικρά δωμάτια, εφόσον το κάνουν πιο πλούσιο. Μία σειρά από φωτογραφίες και κάδρα στους τοίχους μπορούν να κάνουν το υπνοδωμάτιό να λάμπει και να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα δωμάτια. Μπορείτε να τυπώσετε μικρές φωτογραφίες σε διάφορες στιγμές σας και να τις κολλήσετε σε έναν από τους τοίχους του δωματίου. Έτσι όποτε μπαίνετε, θα θυμάστε τις στιγμές και θα χαμογελάτε. Τι πιο όμορφο να κοιμάστε με ένα χαμόγελο στα χείλη;

Παρόλα αυτά μπορείτε να ακολουθήσετε τα ίδια βήματα και στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού, δημιουργώντας ένα σπίτι με μικρές-μικρές φωλίτσες. Μικρές καλύβες, έτοιμες να προσφέρουν άπειρες στιγμές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!