Η οικονομία στο σπίτι είναι μεγάλο ζήτημα. Και στις μέρες μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο κόσμο. Όπως και να το κάνουμε η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει πολλούς. Υπάρχουν μερικοί εύκολοι και έξυπνοι τρόποι για διπλό κέρδος. Ένας από αυτούς είναι οι οικιακές συσκευές ενεργειακής κλάσης Α+++. Το διπλό κέρδος αφορά την τσέπη μας αλλά και το περιβάλλον.

Το κόστος αγοράς τους

Ναι σαφώς το πρώτο πράγμα που θα δείτε είναι πως μια συσκευή ενεργειακής κλάσης Α+++ είναι πιο ακριβή. Δεν είναι ψέμα αυτό. Με μια ματιά σε ένα κατάστημα οικιακών συσκευών θα το καταλάβεις. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν σε συμφέρει. Κάποια πράγματα οφείλουμε να τα βλέπουμε μακροπρόθεσμα.

Οικονομία μακροπρόθεσμα

Ο βαθμός απόδοσης μιας συσκευής (και φυσικά η κλάση της) έχει άμεση σχέση με την κατανάλωση. Όσο υψηλότερος τόσο το καλύτερο. Και αυτό γιατί ο βαθμός απόδοσης είναι αντιστρόφως ανάλογος με την κατανάλωση ρεύματος. Όσο υψηλότερος ο βαθμός απόδοσης τόσο χαμηλότερη είναι η κατανάλωση ρεύματος. Και η αλήθεια είναι πως οι οικιακές συσκευές μένουν για χρόνια στο σπίτι μας. Δεν αλλάζουμε συνεχώς ψυγείο, ή κλιματιστικό. Έτσι μακροπρόθεσμα η μείωση που θα δεις στον λογαριασμό του ρεύματος θα σου εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα απ’ τα έξτρα που θα διαθέσεις όταν θα αγοράσεις την συσκευή ώστε να είναι ενεργειακής κλάσης Α+++. Και ας μιλήσουμε με αριθμούς. Η διαφορά αγοράς συσκευής ενεργειακής κλάσης D με ενεργειακή κλάση Α+++ είναι περίπου στο 50%. Η διαφορά όμως στην κατανάλωση ρεύματος των δυο είναι στο 80%. Και μόνο οι βασικές οικιακές συσκευές (αυτές που όλοι χρησιμοποιούμε) αφορούν το 65% του λογαριασμού ρεύματος.

Κέρδος και για το περιβάλλον

Η μείωση όμως στον λογαριασμό του ρεύματος έχει θετική επίδραση και στο περιβάλλον. Και για να μην γράφουμε αερολογίες (και τα γνωστά κλισέ) θα δώσουμε παράδειγμα. Με την εξοικονόμηση του 15% στην κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι σας είναι λες και φυτεύσατε 200 δέντρα σε ένα χρόνο. Ακόμη καλύτερα είναι λες και για δυο μήνες δεν μετακινείς καθόλου το αυτοκίνητο σου. Τόσο καλό θα κάνεις στο περιβάλλον.

Έτσι επί της ουσίας είτε θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα, είτε να βοηθήσεις το περιβάλλον, η επιλογή στις οικιακές συσκευές είναι μια. Πάντα μα πάντα ψάχνουμε την σήμανση ενεργειακής κλάσης Α+++.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

5 ιδέες για έξτρα εισόδημα

Πώς να κάνεις σωστή διαχείριση χρημάτων