Τα παχύφυτα επιλέγονται ως καλλωπιστικά φυτά για εσωτερικούς χώρους σπιτιών και γραφείων λόγω της ξεχωριστής εμφάνισης που διαθέτουν και των μικρών αναγκών φροντίδας που έχουν. Διαθέτουν παχιά σαρκώδη φύλλα που λειτουργούν ως αποθήκες νερού και χρησιμεύουν για την επιβίωση τους σε συνθήκες ξηρασίας και έλλειψης νερού. Η κατηγορία των παχύφυτων περιέχει πολλές οικογένειες φυτών όπως κάκτους, αγαύες, ευφόρμπιες και πολλές άλλες με διάφορα σχήματα, μεγέθη, χρώματα και λουλούδια.

Χρειάζονται καλό φωτισμό για να ευδοκιμήσουν, όμως καλό είναι να αποφεύγονται οι απευθείας ακτίνες του ήλιου, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν σημάδια στα φύλλα τους. Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρχει επαρκής φωτισμός, ειδικά σε εσωτερικό χώρο μπορεί να χρειαστούμε λάμπες φθορισμού για να επιβιώσουν. Πάντως, ο επαρκής φωτισμός και η ανάλογη ηλιοφάνεια είναι απαραίτητα στοιχεία για να ανθοφορήσουν τα παχύφυτα καθώς χρειάζονται τουλάχιστον 6-8 ώρες ημερήσιου φωτισμού.

Δεν χρειάζονται υπερβολικό πότισμα, καθώς απορροφούν νερό περισσότερο από τους υδρατμούς του περιβάλλοντος παρά από το ριζικό σύστημα και υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν. Τα παχύφυτα χρειάζονται κανονικό πότισμα μια φορά τη βδομάδα και μόνο κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού λίγο συχνότερα, ειδικά αν είναι φυτεμένα σε γλάστρες και βρίσκονται σε ηλιόλουστη θέση.

Αλόη

Η αλόη είναι ένα φυτό που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Πλούσια σε θεραπευτικές ιδιότητες και ανθεκτική στην καλλιέργεια, η αλόη μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι, στην αυλή, καθώς επίσης ως φυτό εσωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά είδη αλόης με πιο διαδεδομένα την αλόη βέρα. Πολύ χρήσιμο φυτό καθώς το τζελ που υπάρχει στο εσωτερικό των φύλλων της επουλώνουν πληγές καθώς και εγκαύματα.

Καλαγχόη

Η καλαγχόη είναι από τα διασημότερα παχύφυτα μπορεί να φυτευτεί στον κήπο, σε γλάστρα στο μπαλκόνι, αλλά και μέσα στο σπίτι ως φυτό εσωτερικού χώρου. Διατηρεί την καλλωπιστική της αξία όλο το χρόνο με τα πανέμορφα γυαλιστερά δερματώδη φύλλα της και τα πολλά μικρά λουλούδια σε διάφορα χρώματα όπως λευκό, κίτρινο, ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί, μωβ. Ανθίζει πολλές φορές το χρόνο και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.

Αγαύη

Η αγαύη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παχύφυτα κυρίως για εξωτερικό χώρο τόσο σε γλάστρα ή στο χώμα. Η αγαύη χαρακτηρίζεται από τα αιχμηρά, αγκαθωτά γκριζοπράσινα φύλλα της και τα λευκά νήματα μεταξύ αυτών. Μπορεί να φτάσει μέχρι και 90 εκατοστά, ενώ ταυτόχρονα είναι αρκετά ανθεκτική αφού αντέχει έως -15°C. Επίσης, μπορεί να μείνει απότιστη και για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να πάθει κάτι.

Καθώς οι καθημερινοί ρυθμοί μας δεν μάς επιτρέπουν αρκετό χρόνο για να περιποιηθούμε τον κήπο και τα λουλούδια μας, συνεπώς τα παχύφυτα είναι είδος πολύ δημοφιλές αφού δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, νερό ή κλάδεμα, παραμένουν όμως πανέμορφα, επιτρέποντάς μας να τα απολαμβάνουμε ολόχρονα!