Τους καλοκαιρινούς μήνες οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες, τα κουνούπια, μας επισκέπτονται καθημερινά. Στον κήπο, στις αυλές, στα μπαλκόνια και συνεπώς μέσα στο σπίτι μας. Οι ζεστές συνθήκες και η υγρασία ευνοούν την κάθοδό τους, άμα έρθουν όμως δεν φεύγουν με τίποτα… Εκτός από τις φαρμακευτικές μηχανές που υπάρχουν στην αγορά ας δοκιμάσουμε κάποια από τα παρακάτω φυτά που διώχνουν τα κουνούπια.

Βασιλικός

Ο βασιλικός, το δημοφιλέστερο αρωματικό φυτό, βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας, χρησιμοποιείται συνάμα για την απώθηση των εντόμων και των κουνουπιών, σε γλάστρες που τοποθετούμε σε μπαλκόνια και βεράντες. Ευδοκιμεί σε φωτεινά μέρη, ωστόσο είναι ευαίσθητος στην πολύωρη απευθείας έκθεση στον ήλιο ενώ ην περίοδο του χειμώνα, ο βασιλικός χρειάζεται προστασία από τον παγετό, το χιόνι, και τους βοριάδες.

Δυόσμος

Ο δυόσμος φημίζεται για το άρωμα του και για τις χρήσεις που έχει στην κουζίνα, σε ποτά και σε πολλές συνταγές μαγειρικής. Εκείνο που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι απωθεί τα έντομα και κυρίως τα κουνούπια! Όταν ο δυόσμος φυτεύεται σε γλάστρα ή στον κήπο μας προστατεύει από κουνούπια, μύγες και μυρμήγκια. Ο δυόσμος ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες περιοχές, όπου τα φύλλα του δίνουν υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Δεν είναι, όμως, ανθεκτικός στους βοριάδες και στην παγωνιά του χειμώνα και απαιτείται να του εξασφαλίσουμε μια προφυλαγμένη θέση.

.

Σκόρδο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή για την αντιμετώπιση των κουνουπιών στον κήπο και στο μπαλκόνι είναι και το σκόρδο που δεν χρησιμοποιείται μόνο στα φαγητά! Το σκόρδο όταν φυτεύεται στον κήπο ή σε γλάστρα διαθέτει πολύ έντονες εντομοδιωκτικές ιδιότητες και γι’ αυτό απωθεί και τα κουνούπια. Το σκόρδο προτιμά περιοχές με ξηρό και ήπιο κλίμα χωρίς έντονους παγετούς, χωρίς πολλές βροχοπτώσεις και υψηλή υγρασία. Η καλλιέργεια του σκόρδου απαιτεί ελαφριά και αφράτα γόνιμα εδάφη για να ευδοκιμήσει.

Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο είναι αρωματικό θαμνώδες φυτό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού. Αν τρίψουμε τα χέρια μας και το δέρμα μας με φύλλα κομμένα μελισσόχορτου, έχουμε πρόσθετη προστασία από την επίθεση των κουνουπιών. Το μελισσόχορτο είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά είναι σχετικά ευαίσθητο στις πολύ χαμηλές και στους παγωμένους βοριάδες. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.

Φασκόμηλο

Θεωρείται από τα πιο εντομοαπωθητικά φυτά που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρες, αρκετά αποτελεσματικό για να διώχνει τόσο τα κουνούπια όσο και τις μύγες. Το φασκόμηλο αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, ακόμη και σε ξερά και άγονα, αν και προτιµά τα αμμώδη, ασβεστούχα µε πολύ καλή αποστράγγιση που ζεσταίνονται νωρίς την άνοιξη. Παρόλο που ευδοκιμεί σε ψυχρές περιοχές, προτιμά τον ήλιο και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προφύλαξη και φροντίδα για να ευδοκιμήσει.

Τα πιο πάνω αρωματικά φυτά εκτός από εντομοαπωθητικά χρησιμοποιούνται στην κουζίνα και σαν ροφήματα. Τι πιο καλό  λοιπόν να γεμίσετε γλάστρες με τα αρωματικά αυτά φυτά για ολόχρονη χρήση;