Τα passwords είναι αναπόφευκτα για την ψηφιακή παρουσία των χρηστών στη σημερινή εποχή. Κάθε online προϊόν ή υπηρεσία υπενθυμίζει στους πελάτες της πως πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί και αυστηροί στην επιλογή των passwords τους. Επειδή όμως σημειώνονται και αρκετά hacks σε λογαριασμούς διαφόρων εταιρειών, όπως φαίνεται δεν παίρνουν όλοι στα σοβαρά την επιλογή των passwords που θέτουν. Ποιο κάτω θα βρεις ποια passwords να αποφεύγεις και τι να κάνεις να ενισχύσεις την online σου ασφάλεια.

 

Ποια passwords να αποφεύγεις

Τα top 10 αδύναμα passwords για το 2019 έχουν ήδη βγει στην επιφάνεια. Πρόκειται για τα:

 

  1. 123456
  2. 123456789
  3. qwerty
  4. password
  5. 1234567
  6. 12345678
  7. 12345
  8. iloveyou
  9. 111111
  10. 123123

 

Εννοείται πως αν έχεις κάποιο από τα πιο πάνω οφείλεις να προχωρήσεις σε αλλαγή. Ακόμη και να μην σε ενδιαφέρουν πλέον οι ιστοσελίδες όπου τα δημιούργησες, εντούτοις είναι απαραίτητο να έχεις διασφαλισμένο κάθε σου online αποτύπωμα.

Να αναφερθεί εδώ πως η λίστα αυτή προέρχεται από χρήστες που όντως τα χρησιμοποιούν. Άρα είναι πραγματικά δεδομένα. 

 

Επιλογή Two-Factor Authentication

Όπου δύναται -και είναι ιδιαίτερα σημαντικά – να χρησιμοποιείς Two-Factor Authentication. Πρόκειται για έλεγχο που βασίζεται σε δύο παράγοντες. Δηλαδή, προκειμένου να ενωθείς σε έναν λογαριασμό, πέρα από το password πρέπει να εισάγεις και κωδικό από το email ή το κινητό σου τηλέφωνο.

Κυρίως σε ευαίσθητες ιστοσελίδες (όπως π.χ. στο Facebook) που έχεις πληροφορίες για τον εαυτό σου, είναι πιο ασφαλές να έχεις πλήρη έλεγχο. Για να το ενεργοποιήσεις πηγαίνεις στις ρυθμίσεις, επιλέγεις Ασφάλεια & Σύνδεση και ενεργοποιείς το «Έλεγχος Ταυτότητας Δύο Παραγόντων».

 

Να επενδύεις χρόνο στην επιλογή δυνατών passwords

Η συνήθης τακτική που ακολουθούν πολλοί, είναι να χρησιμοποιούν έναν δυνατό κωδικό σε περισσότερες από μια ιστοσελίδες. Κάτι τέτοιο όμως θεωρείται επικίνδυνο. Ιδανικά, θα πρέπει να έχεις ένα καλό password για κάθε σελίδα.

Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ίσως πιστεύεις. Φτιάξε έναν δυνατό κωδικό, που να αποτελείται από γράμματα, αριθμούς, σύμβολα, κεφαλαία και πεζά και να είναι πάνω από 8 χαρακτήρες. Έπειτα, κάπου ανάμεσα, βάλε τη λέξη της ιστοσελίδας που θα κάνεις εγγραφή.

Έτσι θα έχεις έναν δυνατό κωδικό που δεν θα τον ξεχνάς, ενώ θα είναι μοναδικός για κάθε ιστοσελίδα!

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.