Το Linkedin μας συστήνεται ως ένα δίκτυο που ευνοεί την επαγγελματική παρουσία. Έχει αρκετά από εκείνα τα χαρακτηριστικά που έχουν τα άλλα μεγάλα δίκτυα με πολύ ενεργό κοινό. Συν το ότι το LinkedIn σε βοηθάει να βρεις δουλειά.

 

Οι χρήστες εδώ δημιουργούν ένα προσωπικό προφίλ, με στόχο να βελτιώσουν το προσωπικό τους brand. Είναι το καλύτερο εργαλείο για αυτό το σκοπό, κυρίως αν ανήκεις σε έναν ανταγωνιστικό κλάδο.

Κατ’ εμένα, τα δυνατά του χαρακτηριστικά είναι κυρίως δύο:

  1. Μπορείς να μεγαλώσεις τον κύκλο σου με επαγγελματίες στο χώρο που σε ενδιαφέρει
  2. Μπορείς να δείξεις τις γνώσεις σου, βελτιώνοντας τις πιθανότητες να σε δουν και να ενδιαφερθούν για εσένα άτομα με εμπειρία στην αγορά σου

Και με αυτόν τον τρόπο, το LinkedIn σε βοηθάει να βρεις δουλειά.

Θα πρέπει απλά να ξεκινήσεις με το να βελτιώσεις την εικόνα σου.

 

Πώς βελτιώνεις την παρουσία σου στο LinkedIn

Για μια ολοκληρωμένη παρουσία εκεί, χρειάζεται να κάνεις ό,τι πάνω κάτω συστήνεται και στα υπόλοιπα δίκτυα: Να έχεις ενεργή παρουσία.

 

1. Ανέβαζε περιεχόμενο συχνά

Να μοιράζεσαι υλικό σε καθημερινή βάση. Και μάλιστα, υλικό που να ταιριάζει στο αντικείμενό σου, υψηλής ποιότητας που να βοηθά με κάποιο τρόπο το κοινό που το διαβάζει.

Tip: Αν είναι δικό σου υλικό, ακόμη καλύτερα. Οι περισσότεροι κάνουν share (δυνατό) περιεχόμενο από άλλες ιστοσελίδες ή λογαριασμούς. Δοκίμασε όμως να ανεβάζεις και δικό σου υλικό. Οτιδήποτε οι χρήστες το βλέπουν για πρώτη φορά, αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

Προσπάθησε όμως πρώτα να φτιάξεις το προφίλ σου. Να βάλεις όλες τις σχετικές λεπτομέρειες και να έχεις και υλικό έτοιμο. Με τον τρόπο αυτό, όποιος σε επισκέπτεται, θα βλέπει αν μη τι άλλο ένα προσεγμένο προφίλ.

 

2. Πρόσθεσε επαφές (connections)

Έπειτα, παίρνουν σειρά τα connections. Ένα μεγάλο υπέρ του Δικτύου, είναι το ότι μπορείς να ψάξεις για τα επαγγελματικά στοιχεία που θες να έχει ένα άτομο και σου εμφανίζει μετά υποψήφιους για να ενωθείς μαζί τους.

Έτσι, αν ενδιαφέρεσαι να ενωθείς με άτομα από το χώρο του fitness, θα σου εμφανίσει όσους δηλώνουν στο προφίλ τους αυτό το keyword! Κάτι που δεν συμβαίνει στα υπόλοιπα δίκτυα με τόση ευκολία.

 

3. Αλληλεπίδρασε!

Αφού αρχίσεις να ενώνεσαι με άτομα που σε ενδιαφέρουν και να μοιράζεις υλικό, φρόντισε κιόλας να αλληλεπιδράς με αυτά. Παίρνε μέρος σε συζητήσεις, όμως απόφευγε να σχολιάζεις γενικά και αόριστα.

Αντιθέτως, πες κάτι ενδιαφέρον, κάτι που θα προκαλέσει την απάντηση ή την αρχή μιας συζήτησης.

 

4. Ανέβαζε ενδιαφέρον υλικό

Μη ξεχνάς επίσης πως οι πλείστοι με τους οποίους θα ενωθείς, θα έχουν πάνω κάτω τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα. Κάτι που σημαίνει πώς αυτά που ανεβάζεις θα πρέπει να είναι διαφορετικά, για να κερδίσουν το ενδιαφέρον τους.

Επέλεξε να γράφεις (ή να ανεβάζεις βίντεο) για κάτι που δεν είδαν ήδη:

  • Γράψε τη γνώμη σου γύρω από ένα θέμα
  • Βρες κάτι που δυσκολεύει την κοινότητα και πρότεινε μια λύση
  • Φτιάξε μια λίστα με πράγματα που ταιριάζουν στην κοινότητά σου
  • Μοιράσου μια εμπειρία σου
  • Αναφέρσου στο θέμα σου από την πλευρά του πελάτη

 

Με αυτόν τον τρόπο το LinkedIn βοηθάει να βρεις δουλειά

Μοιράζοντας σχετικό υλικό με μια κοινότητα που ξέρεις πώς θα το βρει ενδιαφέρον, τότε αυξάνεις τις πιθανότητες κάποιος από αυτήν να σε προσέξει.

Έχω προσωπικά δεχτεί πολλές προτάσεις συνεργασίας αποκλειστικά και μόνο χάρη στην ενεργή μου παρουσία εκεί.

Μη διστάσεις να μοιραστείς με τις επαφές σου πως ψάχνεις εργασία αν το επιθυμείς. Αρκετοί το δηλώνουν αντί για Job Title με φράσεις όπως “Looking for new challenges / job / experiences” κλπ.

 

Ολοκληρώνοντας

Υψηλής ποιότητας υλικό σε σχετικό κοινό και με μεγάλη συχνότητα (καθημερινά αν γίνεται) μπορεί να σου φέρει πρόταση συνεργασίας.

Είτε ψάχνεις για εργασία είτε θέλεις να εδραιωθείς ως freelancer, βάλε τις βάσεις εκεί και θα δεις πως μπορεί να σε βοηθήσει!

Πληροφορίες πάρθηκαν από το blog Social Media Cyprus

 

Διάβασε ακόμη:

3 τυχαίοι τρόποι που μπορεί να σε βοηθήσει η τεχνολογία

Τα πιο δημοφιλή emojis είναι τα θετικά!