Ο φωτισμός παίζει πολύ ρόλο στο σπίτι μας. Σωστός φωτισμός και καλή διάθεση πάνε μαζί. Υπάρχουν όμως κάποια μυστικά που αφορούν τον φωτισμό που πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να έχουμε ένα υγιές περιβάλλον στο σπίτι.

  1. Για να φωτίζεται σωστά και αποτελεσματικά ο χώρος μας πρέπει να έχουμε διάφορες πηγές φωτισμού. Μια ποικιλία από φωτιστικά δαπέδου, κρυφοί φωτισμοί καθώς και υπέροχα φωτιστικά ταβανιού για να συμπληρώνουν τον χώρο. Ο όμορφος φωτισμός σε έναν χώρο δημιουργεί μία υπέροχη ατμόσφαιρα.
  2. Καλό είναι να έχουμε χειροκίνητους μηχανισμούς που να ρυθμίζουν την ένταση του φωτός στο χώρο. Ειδικά στα υπνοδωμάτια επιβάλλεται.
  3. Το κάθε δωμάτιο πρέπει να έχει διαφορετικού είδους φωτισμό. Για παράδειγμα στο μπάνιο πρέπει να έχουμε έντονο φωτισμό για να φωτίζεται ο χώρος μας. Αν απλά θέλουμε να απολαύσουμε το μπάνιο μας και να χαλαρώσουμε κάνοντας ένα αφρόλουτρο τότε πρέπει να έχουμε πιο ελαφρύ και χαλαρωτικό φωτισμό. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αν βάλουμε δύο είδη φωτισμού, ένα στο ταβάνι κι’ ένα στον τοίχο.
  4. Στην είσοδο και στους διαδρόμους η ανάγκη φωτισμού είναι μικρότερης σημασίας, λόγω του ότι σε αυτούς τους χώρους η παραμονή μας είναι περιορισμένης διάρκειας. Για αυτό και διαλέγουμε άμεσες πηγές φωτισμού όπως τα λαμπάκια σποτ που εφαρμόζονται στο ταβάνι.
  5. Ένα κεντρικό, εντυπωσιακό φωτιστικό – κόσμημα στο ταβάνι είναι βασικό στοιχείο κάθε εσωτερικής διακόσμησης. Το στυλ, το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα έχουν αρκετή σημασία στην προκειμένη περίπτωση.

Επειδή ο φωτισμός είναι δύσκολο πράγμα, συνήθως χρειάζεται κάποιος ειδικός για να μας βοηθήσει. Ένας έμπειρος ηλεκτρολόγος θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε το φως και θα μας προτείνει λαμπτήρες που θα δώσουν όμορφο φωτισμό στο χώρο μας, αλλά θα είναι νέας τεχνολογίας, οικονομικής κατανάλωσης και οικολογικοί.

Τέλος ας μη ξεχνάμε ότι ο πιο μεγάλος λαμπτήρας είναι ο ήλιος. Το φυσικό φως είναι η καλύτερη πηγή σε ποσότητα αλλά και ποιότητα φωτισμού! Για αυτό και πρέπει να φροντίζουμε τα σπίτια μας να έχουν σωστό προσανατολισμό και μεγάλα ανοίγματα για να απολαμβάνουμε το δώρο του ήλιου.

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!