Το κείμενο που ακολουθεί δεν είναι ο τυπικός οδηγός με κανόνες για σωστή χρήση των Social Media. Αυτούς άλλωστε μπορείς να τους βρεις παντού. Είναι περισσότερο κάτι σαν κώδικας σωστής συμπεριφοράς, όπου ο καθένας από εμάς πρέπει να βάλει στην καθημερινότητά του. 

Επειδή το αξίζουμε!

Ας δούμε κάποιους δικούς μας κανόνες για σωστή χρήση των Social Media: 

Ό,τι κι αν γράφω, το γράφω πάντα με σεβασμό

Δεν ξέρεις ποτέ ποιος μπορεί να διαβάσει τα όσα γράφεις και σε τι θέση μπορεί να βρίσκεται. Δεν χρειάζεται να προσβάλεις κανέναν. Οτιδήποτε και να θες να πεις, μπορείς να το πεις με σεβασμό. Αν δεν μπορείς να συγκρατηθείς, ίσως τότε να ήταν καλύτερα να μην γράψεις τίποτα. 

Μην αφήσεις κανέναν να σε βγάλει εκτός εαυτού, ούτε online, ούτε offline. 

Δεν χρειάζονται οι προσβολές, η υποτίμηση, η επιθετική συμπεριφορά

Όλα τα πιο πάνω υπάρχουν διάχυτα στον κόσμο μας. Γιατί να επιβαρύνεις την κατάσταση;

Δεν θα ήταν όλα πιο όμορφα αν υπήρχε σεβασμός, κατανόηση και ευγένεια σε κάθε συζήτηση; Μπορεί η αρχή να γίνει με σένα. Ακόμη κι αν είσαι μέρος μιας συζήτησης με επιθετικές εξάρσεις, ή μιλάς με άτομα που απλά δεν δέχονται ήρεμα τη διαφορετική άποψη, εσύ να εμπνέεις σεβασμό.

Να το κάνεις επειδή το αξίζεις. Ακόμη κι αν ο άλλος δεν το καταλαβαίνει. 

Δεν γράφω ή διαμοιράζω ό,τι βλέπω, χωρίς να είμαι σίγουρος για την πηγή

Κάπως έτσι ξεκινούν και διαδίδονται ειδήσεις που είναι ανυπόστατες, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη παραπληροφόρηση.

Πιο πρόσφατα παραδείγματα, τα θέματα με τους εμβολιασμούς ή το 5G. Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη θέση για την επικινδυνότητά τους (όπως υπάρχει για το κάπνισμα, το αλκοόλ, το άγχος, την κακή διατροφή κλπ),  εντούτοις αρκετός κόσμος πιστεύει πως ήρθαν στη ζωή μας για να λιγοστέψουν τις ανθρώπινες ζωές. 

Ακόμη και να είναι τόσο επικίνδυνα όσο αρκετοί φοβούνται, εντούτοις οι πηγές στις οποίες βασίζονται, δεν δικαιολογούν τις ανησυχίες αυτές.  Φρόντιζε να κοιτάς τις επίσημες πηγές και πληροφόρηση, αλλιώς μπορεί να φανείς ως άτομο που πιστεύει ό,τι διαβάζει, χωρίς κριτική σκέψη.

Ανεβάζω οτιδήποτε μπορεί να δώσει αξία σε όποιον το διαβάσει

Δεν θα ήταν καλό να βοηθήσεις τον κόσμο γύρω σου; Αντί να διαμοιράζεις αρνητικές ειδήσεις, να διαμοιράζεις κάτι όμορφο. 

Κι αντί να γράψεις κάτι για να κατηγορήσεις κάποιον τρίτο, που μπορεί να είναι ένα κατάστημα, να γράψεις για να επευφημείς κάτι καλό. Να αφήνεις θετικά reviews όπου δύναται, για να γεμίσεις το χώρο γύρω σου με όμορφες κουβέντες.

Κάνε την αρχή!

Όπως και στην καθημερινότητά μας, έτσι και στα Social Media χρειαζόμαστε περισσότερη θετικότητα. Να κάνεις μια σωστή χρήση των Social Media για να ομορφαίνεις περισσότερο και τη δική σου διαδικτυακή ζωή και των φίλων σου.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.