Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένα απ’ τα μεγάλα «βάσανα» σε κάθε νοικοκυριό. Κάθε χρόνο πληρώνουμε αρκετά χρήματα για το ρεύμα και δεν μπορείς να το αποφύγεις. Πώς να το κάνουμε χωρίς ρεύμα δεν ζεις. Αυτό όμως που μπορείς να βρεις τον τρόπο για μείωση του λογαριασμού. Με σωστές πρακτικές θα εξοικονομήσεις πολλά χρήματα. Ένα απ’ τα σημεία που πρέπει να εστιάσεις είναι το πλυντήριο. Και αυτό γιατί περίπου το 8% του λογαριασμού αφορά πλυντήριο ρούχων και πιάτων.

Προσοχή στο πλυντήριο ρούχων

Υπάρχουν μια σειρά από συμβουλές που θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας του πλυντηρίου ρούχων. Αρχικά πάμε στο πολύ απλά. Μαζεύουμε αρκετά άπλυτα ρούχα και γεμίζουμε το πλυντήριο. Προσοχή άλλο γεμίζω και άλλο ξεχειλίζω. Στην δεύτερη περίπτωση μόνο ζημιά θα κάνεις. Επίσης πάντα υπάρχει ρύθμιση για οικονομικό πρόγραμμα αν είναι μισογεμάτο. Πέραν όμως αυτών ρύθμισε το στους 40 βαθμούς. Γιατί έτσι θα εξοικονομήσεις 20% του κόστους θέρμανσης του νερού. Το τελευταίο σημείο είναι η αποφυγή της πρόπλυσης.

Λίγα αλλά σημαντικά για το πλυντήριο πιάτων

Στο πλυντήριο πιάτων και πάλι πρέπει να προσέξουμε συγκεκριμένα σημεία. Γενικότερα τα πλυντήρια πιάτων είναι οικονομικά. Θερμαίνουν το νερό στη βέλτιστη θερμοκρασία. Σπαταλούν λίγο νερό (αλλά αυτό είναι σε άλλο λογαριασμό). Και πάλι όμως, υπάρχουν τρόποι να γίνει ακόμη πιο οικονομικό. Αρχικά πρόσεξε να είναι γεμάτο. Όχι υπερφορτωμένο, γεμάτο. Επέλεξε να σκουπίσεις στο χέρι τα πιάτα και όχι να τα θερμάνεις για να στεγνώσουν. Τέλος βάζε πάντα το πρόγραμμα ECO.

Οι πιο πάνω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να μειώσεις τον λογαριασμό του ρεύματος σου. Την ίδια ώρα όμως καλό θα ήταν πριν την αγορά της οικιακής συσκευής να προσέξεις την επιλογή σου. Ψάξε μόνο ενεργειακή κλάση Α+++. Υπάρχει σημαντικός λόγος γι’ αυτό.

Αν ακολουθήσεις τις πιο πάνω συμβουλές τότε θα δεις τη διαφορά στην τσέπη σου. Είναι σημαντικό να προσέχουμε τα μικρά μικρά. Γιατί στην τελική αυτά κάνουν τη διαφορά, και από εκείνα μπορείς να κερδίσεις.