Μια απ’ τις πιο όμορφες και ιδιαίτερες ασχολίες στον κήπο, είναι τα δέντρα μπονσάι. Αποτελούν από μόνα τους μια μορφή τέχνης καθώς φυτεύεις και μεγαλώνεις ένα δέντρο σε μικρή γλάστρα. Κι όμως αυτό το μικρό δέντρο διδάσκει τόσα πολλά. Δεν είναι μόνο οι κηπουρικές δεξιότητες, αλλά μέσα απ’ τα μπονσάι έρχεται η προσωπική βελτίωση μέσα απ’ την πειθαρχία και την αυτοσυγκέντρωση που χρειάζεται να έχεις αυτός που τα φροντίζει.

Η διαδικασία δεν είναι απλή και χρειάζεται αρκετή μελέτη. Υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να ξέρεις πριν ξεκινήσεις την καλλιέργεια του δικού σου μποσνάι.

1 Αγόρασε τον κατάλληλο εξοπλισμό

Για να διαμορφώσεις ένα δέντρο μπονσάι δεν χρειάζονται μόνο γνώσεις αλλά και εξοπλισμός. Υπάρχουν εργαλεία εξειδικευμένα για τα μπονσάι, και είναι αναγκαίο να έχεις τέτοια. Μπορείς να τα αγοράσεις ως σετ ή ξεχωριστά. Γενικότερα υπάρχει μια τεράστια ποικιλία εργαλείων, και το κάθε ένα έχει τη δική του χρήση.

Τα απαραίτητα όμως είναι πέντε. Ξεκινάμε με ψαλίδια κουρέματος τα οποία έχουν αιχμηρές και μακριές λαβές ώστε να προσεγγίζεις σωστά το σημείο τομής και να κόβεις με μεγάλη ακρίβεια. Προσοχή κανένα κοινό ψαλίδι δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα ψαλίδι κουρέματος. Θα χρειαστείς επίσης κόφτες για απομάκρυνση κλαδιών. Υπάρχουν κοίλοι ή κυκλικοί κόφτες ανάλογα με το πως θες να περιποιηθείς το δέντρο. Τρίτο και πολύ σημαντικό εργαλείο είναι το ψαλίδι για το κόψιμο των ριζών. Ακόμη και αν δεν ακούγεται τόσο σημαντικό το ψαλίδι για κόψιμο ριζών θα σας λύσει τα χέρια και θα το χρειαστείτε πολλές φορές. Θα χρειαστείς επίσης κόφτες για κόψιμο χονδρών κλαδιών μιας και θα απομακρύνεις μερικά μεγάλα κλαδιά. Τελευταίο εργαλείο είναι η πένσα για jin-shari. Επί της ουσίας είναι το εργαλείο με το οποίο «απογυμνώνεις» το κλαδί.

2 Μεταφυτέψτε το δέντρο

Η μεταφύτευση του μπονσάι είναι απαραίτητη. Το δέντρο μεγαλώνει τόσο σε μέγεθος όσο και σε δύναμη. Έτσι χρειάζεται την ανάλογη γλάστρα. Αν δεν μεταφυτεύεις το μπονσάι όταν χρειάζεται τότε το δέντρο θα δυσκολευτεί στην ανάπτυξη και δεν θα είναι υγιές. Ένα νεαρό μπονσάι χρειάζεται μεταφύτευση κάθε 2 χρόνια, σε γλάστρα 1-2cm μεγαλύτερη. Αν πάλι το δέντρο είναι μεγαλύτερο σε ηλικία τότε η μεταφύτευση θα έρθει όταν το χώμα είναι εξαντλημένο ή όταν ρίζες δεν χωρούν πλέον στην γλάστρα.

3 Αφιερώστε τους χρόνο και φροντίδα

Αν επιθυμείς ένα μπονσάι, τότε να ξέρεις πως θα χρειαστεί μπόλικο χρόνο και φροντίδα. Τα αποτελέσματα δεν είναι γρήγορα αλλά εντυπωσιακά. Δώσε του χρόνο και φρόντισε το καθημερινά. Αν το πράξεις αυτό τότε θα έρθει η στιγμή που θα έχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Όμως μην αμελήσεις να απολαύσεις τη διαδρομή, καθώς μόνο έτσι θα έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν η φροντίδα του μπονσάι είναι αγκαρία, τότε δεν θα δεις ποτέ αυτό που έχεις στο μυαλό σου.