Η κουζίνα είναι ίσως το μέρος που περνάμε τις περισσότερες ώρες. Μαγειρεύουμε, καθόμαστε, τρώμε κι’ εμείς και τα παιδιά. Υπάρχουν όμως κάποια δύσκολα σημεία στην κουζίνα που μπορεί να μας διαφεύγουν όταν καθαρίζουμε. Ντουλάπια, κρυμμένα σημεία στο ταβάνι, φούρνος κλπ. Σήμερα θα δούμε πως θα τρυπώσουμε στα σημεία αυτά και να κάνουμε την κουζίνα μας να λάμπει!

  1. Καθαρίστε τ’ άλατα του νερού από τις βρύσες στο νεροχύτη χρησιμοποιώντας μια οδοντόβουρτσα με μαγειρική σόδα. Τρίψτε τις καλά, ξεπλύνετε και μετά σκουπίστε. Θα γίνουν σαν καινούριες.
  2. Απολυμάνετε το πλυντήριο πιάτων βάζοντας μισή κούπα ξύδι στη θήκη του απορρυπαντικού και βάλτε το άδειο πλυντήριο σε λειτουργία.
  3. Τα ντουλάπια της κουζίνας, τα οποία συχνά πιάνονται με λερωμένα από τροφές χέρια, συγκεντρώνουν συχνά βρωμιές. Για να τα καθαρίσετε αναμίξτε ένα μέρος σπορέλαιο με δύο μέρη μαγειρικής σόδας, έτσι ώστε να σχηματιστεί πάστα. Στη συνέχεια πάρτε ένα σφουγγαράκι ή ακόμα και μία παλιά οδοντόβουρτσα και τρίψτε καλά! Σκουπίστε με ένα στεγνό πανί και έτοιμα!
  4. Καθαρίστε το φούρνο μικροκυμάτων. Βάλτε σε ένα γυάλινο μπολ ένα μέρος νερό και ένα μέρος ξύδι, τοποθετήστε το στο εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων και βάλτε τον σε λειτουργία για 5 λεπτά. Ο ατμός θα διαλύσει κάθε λεκέ που έχει κολλήσει στα τοιχώματα! Σκουπίστε, τελειώνοντας, με ένα στεγνό πανί.
  5. Τέλος, πάμε στον φούρνο. Λόγω συχνής χρήσης δεν μπορούμε να τον καθαρίζουμε καθημερινά, οπότε συνήθως γεμίζει λεκέδες δύσκολους να αφαιρεθούν. Μ’ ένα νωπό σφουγγάρι σκουπίστε όλο το εσωτερικό του φούρνου. Πασπαλίστε με μαγειρική σόδα τις επιφάνειές του. Γεμίστε ένα πλαστικό μπουκάλι με το λευκό ξύδι και ψεκάστε σ’ όλο το εσωτερικό του (προσέξτε να μην ψεκάσετε τις τρύπες εξαερισμού). Όταν το ξύδι πέσει πάνω στη σόδα το μείγμα θ’ αρχίσει ν’ αφρίζει, αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ξύστε τους σκληρούς λεκέδες ελαφρά με την ειδική σπάτουλα καθαρίσματος (χωρίς πίεση, για να μην γρατζουνιστεί ο φούρνος). Σκουπίστε με βρεγμένο σφουγγάρι, ή πανάκι κι αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή για να στεγνώσει και να ξεμυρίσει φυσικά.