Η καθαριότητα του σπιτιού μπορεί να γίνει πιο εύκολη και διασκεδαστική-κατά το δυνατό- αρκεί να έχετε έναν προγραμματισμό κάθε βδομάδα.

Οι πιο κάτω εννέα πρακτικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε την καθαριότητα του σπιτιού, είτε είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη, συλλογική, είτε αγορά υπηρεσιών. Η γνώση συγκεκριμένων βασικών σημείων σημαίνει λιγότερο κόπο και χρόνο.

Καθαρίστε αμέσως
Λεκέδες από φαγητά στον πάγκο της κουζίνας, κηλίδες βρωμιάς στο πάτωμα κτλ. Αν αφήσετε αυτούς τους λεκέδες θα ξεραθούν. Καθαρίστε τους λεκέδες όσο πιο άμεσα, πριν γίνουν ενοχλητικοί και επίμονοι.

Από πάνω προς τα κάτω
Όταν κάνετε γενική καθαριότητα ξεκινάτε πάντα από πάνω. Καθαρίζετε φωτιστικά οροφής, ξεσκονίζετε τα ψηλότερα ράφια, τις κορνίζες στους τοίχους. Προχωρώντας προς τα κάτω περνάτε στα χαμηλότερα ράφια του σύνθετου ή της βιβλιοθήκης, συνεχίζετε με τα έπιπλα και τελευταία σκουπίζετε το πάτωμα.

Ξεκινήστε από την είσοδο…
Οι περισσότεροι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου για να είναι το σπίτι πάντα τόσο αστραφτερό όσο θα θέλαμε. Οπότε βάλτε τις προτεραιότητές σας. Πάντα καθαρίζετε πρώτα τους κύριους χώρους του διαμερίσματός σας, τους χώρους δηλαδή που βλέπει ένας ξαφνικός επισκέπτης. Αφού φρεσκάρετε λοιπόν το σαλόνι, συνεχίζετε δίνοντας λάμψη στην κουζίνα και το μπάνιο. Κρεβατοκάμαρες και λοιποί χώροι μπορούν να περιμένουν.

Αγοράζετε και χρησιμοποιείτε μόνο όσα χρειάζεστε
Μη γεμίζετε τα ντουλάπια σας με καθαριστικά προϊόντα που στην πραγματικότητα ίσως και να μην τα χρησιμοποιήσετε. Δεν χρειάζεται να έχετε διαφορετικό καθαριστικό για κάθε επιφάνεια. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε σόδα μαγειρικής και λευκό ξύδι για έναν φιλικό προς το περιβάλλον καθαρισμό.

Διαβάζετε τις ετικέτες με τις οδηγίες χρήσης
Να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες με τις πληροφορίες του καθαριστικού προϊόντος πριν από τη χρήση του. Γενικά ισχύουν τα εξής: μην αφήνετε το προϊόν να δράσει για περισσότερο χρόνο από αυτόν που αναγράφεται στην ετικέτα. Μη ρίχνετε το καθαριστικό απευθείας, αλλά χρησιμοποιήστε ένα πανί ή σφουγγάρι, ώστε να αποφεύγονται οι ζημιές. Ξεπλένετε με άφθονο νερό μέχρι να εξαφανιστούν και τα τελευταία υπολείμματα. Μην αναμειγνύετε καθαριστικά γιατί θα προκληθούν αναθυμιάσεις. Φοράτε γάντια και προσπαθείτε να μην εισπνέετε από πολύ κοντά τα απορρυπαντικά.

Πετάτε κάθε τόσο τα περιττά
Κάντε κάθε τόσο ένα καλό ξεκαθάρισμα. Πετάξτε, ανακυκλώστε, χαρίστε. Ελευθερώστε τον χώρο και αφήστε το σπίτι να αναπνεύσει. Όλα όσα πλέον δεν σας είναι χρήσιμα, όσα είναι σε κακή κατάσταση και γενικά όσα σας είναι αδιάφορα δεν υπάρχει λόγος να τα κρατάτε.

Όλα στη θέση τους
Αρχικά βρείτε μία θέση για τα πάντα κι έπειτα φροντίζετε να τα οδηγείτε πίσω στη θέση τους, αφότου τα χρησιμοποιήσατε. Αξιοποιήστε ράφια, συρτάρια, και χρησιμοποιήστε κουτιά, καλάθια και θήκες φύλαξης. Με λιγότερα αντικείμενα σκορπισμένα τριγύρω σας κερδίζετε χρόνο κάνοντας την καθημερινή καθαριότητα να φαίνεται απλή υπόθεση.

Χαλάκι εξώπορτας
Τοποθετήστε ένα καλό αδιάβροχο χαλάκι στην είσοδο της εξώπορτας, όπου όλοι θα μπορούν να καθαρίσουν καλά τα παπούτσια τους πριν εισέλθουν. Εσείς απλά θα καθαρίζετε αυτό το χαλάκι κάθε τόσο.

Μην αναβάλλετε τις δουλειές
Η έλλειψη χρόνου, η κούραση και το σύνδρομο της βαρεμάρας σας οδηγούν συχνά στο να αναβάλλετε τις δουλειές του σπιτιού. Η βρωμιά συσσωρεύεται και γίνεται δυσκολότερη. Αν κάνετε έστω και λίγες δουλειές καθημερινά δεν θα έρθετε αντιμέτωποι με ένα σκηνικό αποδιοργάνωσης.