Αριθμώντας πάνω από εκατό εκατομμύρια συνδρομητές, η δημοφιλής εφαρμογή Spotify κυριαρχεί στον τομέα της streaming μουσικής, με τον άμεσο ανταγωνιστή της, Apple Music, να αριθμεί εξήντα εκατομμύρια χρήστες. Η εν λόγω εφαρμογή είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο ώστε να συλλέγει συνεχώς πληροφορίες με απώτερο σκοπό να γνωρίσει όσα περισσότερα μπορεί για τα μουσικά γούστα των χρηστών της, δημιουργώντας παράλληλα μουσικές βιβλιοθήκες οι οποίες μπορούν να σχετίζονται με συγκεκριμένη διάθεση ή χρονική περίοδο.

Ο τόπος διαμονής και το πακέτο Premium Family
Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, το Spotify θα επιχειρήσει να αυξήσει την ποσότητα και όχι τόσο την ποιότητα των πληροφοριών αυτός καθώς προσανατολίζεται στο να μάθει και τον χώρο διαμονής των συνδρομητών της με στόχο να πατάξει την κατάχρηση του προγράμματος Premium Family. Το εν λόγω πακέτο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς απευθύνεται σε ομάδα από δύο έως και έξι ατόμων, με κόστος μόλις 15 δολάρια το μήνα, με μοναδική προϋπόθεση την διαμονή στην ίδια διεύθυνση.

Η κατάχρηση και η πάταξή της
Μέχρι στιγμής η απουσία ελέγχου καθιστούσε εύκολη την αξιοποίηση ή καλύτερα την εκμετάλλευση του πακέτο αυτού με μόλις δυόμιση δολάρια το μήνα ανά ομάδα έξι ατόμων και έτσι από τα τέλη του καλοκαιριού, η εταιρία ανανέωσε τους όρους χρήσης του Premium Family. Συγκεκριμένα οι συνδρομητές στο πακέτο αυτό υποχρεούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία τους, ώστε να διασφαλιστεί η νομιμότητα της χρήσης του, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να επαληθευτεί η διαμονή τους στην ίδια τοποθεσία.

Περί προσωπικών δεδομένων
Σύμφωνα με τον Christopher Weatherhead, ο οποίος φέρει τον τίτλο Technology Lead/Coordinator & Researcher στην εταιρία Privacy International δεν αποκλείεται σύντομα να εγερθεί θέμα προσωπικών δεδομένων. Σύμφωνα με δημόσια τοποθέτησή του, «το Spotify θα ζητάει αυθαιρέτως την τοποθεσία ενός ατόμου για να πιστοποιήσει ότι συνεχίζει να διαμένει στην διεύθυνση του οικογενειακού λογαριασμού ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσο συχνά θα γίνεται αυτό».