Η συνήθεια είναι μία λέξη την οποία τρομάζουν πολλά ζευγάρια ακόμα και οικογένειες σε μεγάλη ηλικία. Πρόκειται για συμπεριφορές και πράξεις της καθημερινότητας που επαναλαμβάνονται συνεχώς, χωρίς καμία διαφορά.

Συνήθεια ίσον στασιμότητα

Πολλές φορές στο δρόμο, στην παραλία, σε μία έξοδο, διαπιστώνω πως πολλά ζευγάρια κάθονται αντικριστά χωρίς να μιλάνε, να περπατάνε ο ένας δεξιά και ο άλλος αριστερά. Συχνά κιόλας, ακούω τις φράσεις «κουράστηκα, βαρέθηκα, όλα φαίνονται τόσο ίδια πλέον στη σχέση μου». «Με κουράζει, δεν αντέχω τη ρουτίνα», και πολλά άλλα που είμαι βέβαιη πως πολλοί από εμάς σε κάποια φάση να τα ξεστομίσαμε. Το αποτέλεσμα των σκέψεων αυτό δεν είναι παρά η σπατάλη πολύτιμου χρόνου και φυσικά η στασιμότητα στη σχέση. Δεν προχωρά, δεν προχωρεί, δεν προχωράς!

Άλλαξε τη συνήθεια

Αν και δεν είμαι επαγγελματίας ψυχολόγος, ή το πιο αρμόδιο άτομο για να λύσω το πρόβλημα της ρουτίνας, θα σου δώσω κάποιες ιδέες. Λέξεις-κλειδιά και φράσεις που ίσως (αν τις πιστέψεις και τις ακολουθήσεις) να γίνει πετύχεις το στόχο σου.

Βάλε το ρομαντισμό στις στιγμές σας

Ο ρομαντισμός είναι μία λέξη που πολλές φορές βοηθά τα ζευγάρια να δουν με αισιοδοξία και θετικότητα τη σχέση τους. Είναι σαν να λέμε να νιώσουν ένα. Κρατήστε τα χέρια όταν περπατάτε, ψιθυρίστε γλυκά κάτι στο αυτί, φίλησέ τον/την στο μέτωπο, χάιδεψε τα μαλλιά του/της. Κάντε μία μέρα κάτι το διαφορετικό, όπως μία εκδρομή στα βουνά, στη θάλασσα. Πηγαίνετε κάμπινγκ, πικ-νικ. Μαγειρέψτε μαζί και δείτε μια ταινία.

Να κοιτάζεστε στα μάτια

«Τα μάτια είναι δύο μπαλόνια, θα έλεγε κανείς που κάποτε σπάνε, κάποτε γελάνε». Στη σχέση όπως και στην καθημερινότητα μας το πιο σπουδαίο είναι να κοιτάζεις τον άλλο στα μάτια όταν συζητάτε. Θα ανακαλύψεις (αν δεν το ανακάλυψες ακόμα), την εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την εκτίμηση. Μη ξεχνάς ότι κοιτάζοντας στον άλλο στα μάτια μπορείς ταυτόχρονα να δεις κάτω το χαμόγελο και πάνω τις σχηματισμένες γραμμούλες στο μέτωπο. Τι πιο όμορφο;

Αφαίρεσε από τις σκέψεις σου τις λέξεις: συμβιβασμός και συνήθεια

Το πιο σημαντικό για να πετύχουν τα πιο πάνω είναι να πιστέψεις σ’ αυτά και στη σχέση σου. Μη χρησιμοποιείς τις λέξεις συμβιβασμός και συνήθεια. Αφαίρεσε από το λεξιλόγιο και τις συζητήσεις σου όχι μόνο με τη σχέση σου αλλά και από διαλόγους μεταξύ των γύρω σου. Υιοθέτησε τη φράση: «μπορώ και θέλω όπως παλιότερα».

Κάνε τη διαφορά λοιπόν, έστω και μία ώρα τη μέρα και θα δεις τη σχέση σου να βάζει μπρος. Θα ανακαλύψεις πως σχέση δεν είναι απλά «γεια, πώς είσαι, σ’ αγαπώ, τα λέμε μετά τη δουλειά». Σχέση είναι να λες το όνομα του/της και να γεμίζει το μυαλό σου όμορφες σκέψεις. Και να μη ξεχνάς πως οι πιο ωραίες στιγμές σε μία σχέση είναι τα πιο μικρά και τα πιο αθώα.