Κυριακή, γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη

Κι η Δευτέρα νάταν μόνο κάνα δυό φορές το χρόνο

Τραγούδησε η Αλίκη στην αθάνατη ταινία «η Κυριακή»

Κι όμως αν θυμηθούμε στα παλιά χρόνια τις Κυριακές οι γείτονες μαζεύονταν κι οργάνωναν εκδρομές είτε σε κοντινά χωριά είτε στην παραλία, για να ξεσκάσουν από τις έγνοιες και τις σκοτούρες της εβδομάδας που πέρασε. Συνήθως έμπαιναν όλοι σ ένα αυτοκίνητο ή το λεωφορείο του χωριού (τώρα πως χώραγαν όλοι είναι άλλη ιστορία…), έπαιρναν ο καθένας από ένα μικρό γεύμα και ξεκινούσαν για τον προορισμό τους, έτσι περνούσαν τη μέρα τους ευχάριστα, όμορφα κι αγαπημένα.

Στις μέρες μας ίσως η ιδέα της εκδρομής όπως ήταν παλιά να φαντάζει απαρχαιωμένη η αξία της όμως είναι σημαντική καθώς μια έξοδος με την οικογένειά μας, μάς προσφέρει πολλές εμπειρίες. Καθαρός αέρας, εικόνες της φύσης που αποτυπώνονται στο μυαλό μας καθώς και γνώσεις για τα διάφορα τοπία που θα επισκεφθούμε είναι κάποια από τα προτερήματα μιας απόδρασης.

Η εκδρομή δεν χρειάζεται να είναι μακρινή και μεγάλης χρονικής διάρκειας. Υπάρχουν πολλά γραφικά χωριουδάκια που μπορούμε να επισκεφθούμε, το καθένα από αυτά έχει μια ιστορία, την οποία συνήθως θα μας τη διηγηθούν οι κάτοικοι του χωριού, θα τους βρούμε στην πλατεία του χωριού στα γραφικά καφενεδάκια να πίνουν τον καφέ τους και ν αναπολούν. Έτσι θα εμπλουτίσουμε και τις γνώσεις μας όσον αφορά στο κάθε μέρος που θα επισκεφθούμε.

Το κλασικό πικ νικ στην εξοχή είναι επίσης μια καλή ιδέα για Κυριακάτικη εκδρομή. Με ένα πρόχειρο γεύμα και λίγα φρούτα στο καλάθι μπορούμε να αράξουμε σε κάποιο λιβάδι ή δίπλα από τη θάλασσα και με καλή διάθεση και όρεξη για παιχνίδι να περάσουμε όμορφα τη μέρα με τα παιδιά μας.

Σε μια εποχή όπου οι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν πολύ ελεύθερο και κυρίως ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας, ας αξιοποιήσουμε τα Σαββατοκυρίακα και τις αργίες για εξορμήσεις. Με λίγη φαντασία μπορούμε να διοργανώσουμε μια όμορφη μέρα απόδρασης, ώστε όταν επιστρέψουμε να είμαστε έτοιμοι για την εβδομάδα που θαρθεί.

Άντε φύγαμε λοιπόν, πάμε με τραγούδι…

Ωραία πούναι η Κυριακή, μα νάταν πιο μεγάλη

Γιατί περνάει γρήγορα, κι αργεί να έρθει η άλλη…

Κυριακή, γιορτή και σχόλη νάταν η βδομάδα όλη

Κι η Δευτέρα νάταν μόνο κάνα δυό φορές το χρόνο

Αλίκη Βουγιουκλάκη, από την ταινία «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια» 1966