Του παιδιού μου το παιδί είναι δυό φορές παιδί μου… πόσες φορές ακούσαμε αυτή τη φράση και την θεωρήσαμε υπερβολική;… μέχρι τη στιγμή που την ζήσαμε για ν’ αντιληφθούμε ότι ο ρόλος της γιαγιάς και του παππού είναι καταλυτικός. Ο σημαντικός ρόλος της γιαγιάς και του παππού

Κρατούν ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή των παιδιών μας αφού στις μέρες μας ο χρόνος που περνούν με τα παιδιά είναι αρκετός εφόσον οι γονείς εργάζονται αρκετές ώρες.

Αίσθηση ασφάλειας και προστασίας

Παρέχουν φύλαξη και φροντίδα στα παιδιά και μπορούν να δώσουν πολλές συμβουλές για την ανατροφή τους. Επίσης δίνουν στα παιδιά μια αίσθηση ασφάλειας και προστασίας, μια σύνδεση με την πολιτιστική τους κληρονομιά και μια συντροφιά στο παιχνίδι και στη εξερεύνηση.

Η τεράστια αγάπη τους

Αδιαμφισβήτητα λατρεύουν τα εγγόνια τους και συνήθως τα κακομαθαίνουν. Αυτό προκαλεί μια ένταση μεταξύ των γονιών και των παππούδων αφού οι μεν προσπαθούν να κρατήσουν κάποια όρια, οι δε όμως τα υπερβαίνουν λόγω της απέραντης αγάπης τους…

Ο ρόλος τους θα πρέπει να περιορίζεται…

Αυτό βέβαια βολεύει τα παιδιά αφού όταν θέλουν κάτι ξέρουν ότι οι παππούδες δεν θα τους χαλάσουν χατίρι. Όσο κι αν τους αγαπάμε, όσο κι αν μας βοηθούν, ο ρόλος τους θα πρέπει να περιορίζεται στην ψυχαγωγία και την φροντίδα των παιδιών, δίνοντας προβάδισμα πάντα στο ρόλο των γονιών (ιδιαίτερα όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων).

Δύσκολο αυτό να τηρηθεί αφού όπως είπαμε το κανάκευμα των παππούδων είναι μεγάλο, έτσι όλο αυτό, έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να μπερδεύεται, μην ξέροντας ποιο κανόνα να ακολουθήσει ή ποιο είναι  το πρόσωπο που αποφασίζει στην οικογένειά του και τελικά να εκμεταλλεύεται αυτό που το συμφέρει, χωρίς να είναι πάντα και το σωστό.

Να ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους και να ορίσουμε όρια

Καλό είναι να τους ξεκαθαρίσουμε τους ρόλους τους και να ορίσουμε όρια. Ας μην ξεχνάμε φυσικά ότι τα παιδιά αφού μεγαλώσουν θα θυμούνται τη γιαγιά και τον παππού και τις ώρες που πέρασαν μαζί με νοσταλγία, οπότε όσο ενοχλητική κι’ αν είναι η παρέμβαση τους κάποιες φορές, ας κάνουμε υπομονή κι’ ας τους δείχνουμε την αγάπη μας, αφού όπου είναι θα είμαστε κι’ εμείς κάποια στιγμή…

Μικρά μυστικά προς τους γονείς

Αφήστε τους παππούδες να γνωρίζουν τις προσδοκίες σας για το παιδί. Να είστε ειλικρινείς για αυτά που θέλετε και σας ενοχλούν. Επικοινωνήστε αυτό που έχετε ανάγκη και αφήστε σε εκείνους να δουν πως θα το υλοποιήσουν.

Υπεύθυνοι για το παιδί σας είστε κυρίως εσείς. Οι ευθύνες και τα δικαιώματα της ανατροφής των παιδιών σας, σας ανήκουν.

Εμπιστευτείτε την αγάπη των γονιών σας για τα εγγόνια τους και επιτρέψτε τους να τα φροντίσουν με έναν τρόπο που να ταιριάζει και σε εκείνους.

Μικρά μυστικά προς τους παππούδες

Μάθετε τις προσδοκίες των παιδιών σας και συζητήστε και για τις δικές σας προσδοκίες.

Μάθετε τι ρουτίνες υπάρχουν στο σπίτι και τι πρόγραμμα ακολουθεί η οικογένεια.

Συζητήστε με ειλικρίνεια για την διαθεσιμότητα σας στη φροντίδα των παιδιών.

Θα πρέπει οι παππούδες να ακολουθούν πάντα τους κανόνες; Όχι! Το σπίτι της γιαγιάς έχει τα δικά του τελετουργικά και τους δικούς του κανόνες που στηρίζονται στις δικές τους αρχές και αξίες.

Άλλωστε και ως ενήλικες, συχνά αναπολούμε εκείνες τις κρυφές, συνωμοτικές, αθώες, παρασπονδίες (-πάρε άλλο ένα σοκολατάκι) που έκαναν οι παππούδες για να μας ευχαριστήσουν!

Για αυτό συχνά στη θύμησή μας, το σπίτι του παππού και της γιαγιάς έρχεται ως εκείνο τον χώρο όπου μπορούσαμε ως παιδιά να πειραματιστούμε, να δοκιμάσουμε τα προσωπικά μας όρια και να νιώσουμε ελεύθεροι.

Ο σημαντικός ρόλος της γιαγιάς και του παππού

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.