Ερωτεύομαι και δεσμεύομαι σε μια σχέση, σημαίνει εμπιστεύομαι και μοιράζομαι κάποια πράγματα με τον άνθρωπό μου. Κάποιοι όμως βιώνουν ανασφάλεια στη σχέση γιατί ακριβώς αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να πιστώσουν με εμπιστοσύνη το άτομο που έχουν δίπλα τους και καθημερινά αναλώνονται στο να θρέφουν την καχυποψία τους.

Σε μια σχέση είναι σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο ασφάλειας στο οποίο μπορείς να εκφράζεσαι ελεύθερα, να είσαι ο εαυτός σου. Αν δεν υπάρχει η ασφάλεια, ίσως καταλήξεις με ένα σωρό ανασφάλειες και αμφιβολίες.

Ποια είναι τα σημάδια ανασφάλειας σε μια σχέση που μπορεί να μην είναι εύκολα αντιληπτά.

Συνεχής έλεγχος και ζήλεια

Προσπαθείς να ελέγξεις τα πάντα, είτε την ίδια τη σχέση είτε τον σύντροφό σου (τί κάνει και τί όχι). Μερικοί άνθρωποι νιώθουν έντονα την ανάγκη να ελέγχουν τη σχέση για να μην αισθάνονται απειλή.

Η ανάγκη για έλεγχο θα μπορούσε ακόμη να σημαίνει ότι υπάρχουν βαθύτερα ψυχολογικά προβλήματα, όπως ένα υπόβαθρο ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Επιπλέον, η ανασφάλεια εκδηλώνεται με τη μορφή της ζήλειας. Όσοι εμπιστεύονται το σύντροφό τους και έχουν αυτοπεποίθηση, μπορεί επίσης ορισμένες φορές να αισθανθούν ζήλεια, όχι όμως σε έντονο βαθμό.

Ένας καλός τρόπος να περιορίσει κανείς τη ζήλεια είναι να περιορίσει τις συμπεριφορές που απορρέουν από αυτή. Για παράδειγμα, το να ρωτάς τον σύντροφο σου, πού είσαι, τι ώρα θα πας εκεί, να ελέγχεις συνεχώς τα social media του συντρόφου κ.τ.λ.

 Η αποζήτηση συνεχούς στοργής

 

Ελέγχεις συνέχεια το σύντροφό σου αν σου δείχνει τρυφερότητα και αγάπη. Όλοι φυσικά θέλουν να αισθάνονται ξεχωριστοί και αγαπητοί, αλλά δεν είναι φυσιολογικό κάποιος να μετρά τις φορές που ο σύντροφος του κάνει κάτι τρυφερό και όμορφο. Κάποιοι μετρούν τα πράγματα που κάνει ο σύντροφός τους και μετατρέπουν την αγάπη σε ποσοστά.

Άλλοι πάλι μπορεί να λένε και να τονίζουν τις  φράσεις: «Δεν με αγαπάς όπως αγαπάς τους φίλους σου», «δεν μου δείχνεις στοργή» κτλ.  Όμως, τέτοιου είδους σχόλια, αν γίνονται σε μειωμένη συχνότητα, μπορεί να είναι  φυσιολογικά σε μία σχέση.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση κρατούν μέσα τους και δεν εκφράζουν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους για να μην ενοχλήσουν το σύντροφό τους. Αυτό όμως δυσκολεύει τη δημιουργία ενός ωραίου δεσμού με αποτέλεσμα να καταλήγουν σε επικρίσεις.

«Κλείδωμα» σκέψεων και επιθυμιών

Σε μια σχέση υπάρχει και η συζήτηση και η διαφωνία. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν οποιαδήποτε διαφωνία, πιστεύοντας ότι είναι ένα σύμπτωμα αδυναμίας. Έτσι, δεν εκφράζουν τις σκέψεις τους και προσπαθούν να συζητούν μόνο για θέματα, με τα οποία συμφωνούν με τους συντρόφους τους.

Αυτή η συνήθεια, ενδεχομένως να βλάψει μακροπρόθεσμα το ζευγάρι. Η έλλειψη αυθορμητισμού, ενισχύει την ανασφάλεια.

Σε περίπτωση λοιπόν που αναγνωρίσουμε αυτά τα τρία σημάδια έχουμε την ευκαιρία να πολεμήσουμε την ανασφάλεια. Η έλλειψη εμπιστοσύνης, είναι μία παγίδα η οποία μας οδηγεί σε ένα λαβύρινθο αρνητικών σκέψεων οι οποίες μας φέρνουν πιο κοντά στη δυστυχία και την απογοήτευση. Θα πρέπει λοιπόν σε μια σχέση να είμαστε ο εαυτός μας, να εμπιστευόμαστε τον σύντροφό μας, χωρίς βέβαια να ακολουθούμε το τυφλό σύστημα. Βάσει να είναι η έκφραση σε ευθύ λόγο και η συναντίληψη.