Σε χαρές και λύπες, ψάχνεις για έναν άνθρωπο να μοιραστείς ένα ευχάριστο γεγονός, ή έναν άνθρωπο να στηριχθείς. Κατά τη διάρκεια και των δύο αυτών καταστάσεων, δεν έχεις την πολυτέλεια να συναναστρέφεσαι με ψεύτικους φίλους.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που το περιβάλλον σου ασκεί επιρροή πάνω σου ως προς τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, οφείλεις να προβληματιστείς. Τα τρία πιο κάτω κριτήρια θα σου φανερώσουν την ποιότητα των φιλικών σου σχέσεων:
Μιλάνε συνεχώς για τον εαυτό σου
Μαζί με τους φίλους σου θα πρέπει να σχηματίζεις μιαν ομάδα με κοινούς στόχους και φιλοδοξίες. Όταν ένα άτομο δεν μπορεί να δει πιο μακριά από το δικό του συμφέρον, τότε αυτό θα πρέπει να σε προβληματίσει. Ιδιαίτερα αυτός που βρίσκεται στο «εγώ» και όχι στο «εμείς» κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια τοξική προσωπικότητα. Μια τέτοια περίπτωση ατόμου δεν θα σε ενθαρρύνει να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Αντιθέτως δύναται να σε μειώσει και να σε χρησιμοποιήσει ως αποκούμπι προκειμένου να εξυψωθεί ο ίδιος.
Δεν τηρούν την υπόσχεσή τους
Κάθε συνάντηση με τον κολλητό ή την κολλητή σου θα πρέπει να είναι γεγονός το οποίο συνοδεύεται από προσμονή. Ο εγωισμός σου δεν θα πρέπει να επιτρέπει την αναβλητικότητα και τη συνεχή απόρριψη καθώς πλήττεται η προσωπικότητά σου. Αν ένας φίλος προτιμάει να περάσει διαφορετικό το χρόνο του τότε αυτό είναι σεβαστό αν εκδηλώνεται με ορθολογικό τρόπο και έγκαιρα. Παρόλ’ αυτά όταν τα ραντεβού ακυρώνονται συχνά τότε προφανώς έχεις στη ζωή σου μια ομάδα από ψεύτικους φίλους.
Σε αναζητούν επιλεκτικά
Οι φίλοι οφείλουν να είναι παρόντες στις χαρές, αλλά πολύ περισσότερες στις λύπες ώστε να προσφέρουν στήριξη. Ωστόσο όταν ένα άτομο επανεμφανίζεται στη ζωή σου μόνο όταν έχει ανάγκη οικονομική ή άλλους είδους βοήθεια, τότε δύναται να βιώνεις μια τοξική κατάσταση όπως διατυπώνει η Dana Peters. Προφανώς μια τέτοια προσωπικότητα ψάχνει ένα αποκούμπι για λίγο και όχι ένα μόνιμο στήριγμα. Από την πλευρά οφείλεις να αντιμετωπίζεις με θετικότητα έναν φίλο σε δύσκολη κατάσταση αλλά όχι να ζεις μόνιμα το δικό του δράμα.
Kyriakos Tofi
Ο Κυριάκος Τοφή γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1985 στη Λάρνακα και το 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα στον τομέα της Πληροφορικής, φοιτώντας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο, απέκτησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, το οποίο αξιοποιεί εργαζόμενος στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το πάθος του για το διάβασμα και τη συγγραφή τον οδήγησε στην δημιουργία του δικού του blog όπου αρθρογραφεί για θέματα αυτοβελτίωσης αλλά και γενικότερα για τον τρόπο ζωής του άνδρα στον 21 αιώνα.
Ο αθλητισμός κατέχει εξίσου σημαντική θέση στη ζωή του, αφού πιστεύει στην αρχαία ρήση, «νους υγιής εν σώματι υγιεί».