Σε χαρές και λύπες, ψάχνεις για έναν άνθρωπο να μοιραστείς ένα ευχάριστο γεγονός, ή έναν άνθρωπο να στηριχθείς. Κατά τη διάρκεια και των δύο αυτών καταστάσεων, δεν έχεις την πολυτέλεια να συναναστρέφεσαι με ψεύτικους φίλους.

Ιδιαίτερα από τη στιγμή που το περιβάλλον σου ασκεί επιρροή πάνω σου ως προς τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς, οφείλεις να προβληματιστείς. Τα τρία πιο κάτω κριτήρια θα σου φανερώσουν την ποιότητα των φιλικών σου σχέσεων:

Μιλάνε συνεχώς για τον εαυτό σου

Μαζί με τους φίλους σου θα πρέπει να σχηματίζεις μιαν ομάδα με κοινούς στόχους και φιλοδοξίες. Όταν ένα άτομο δεν μπορεί να δει πιο μακριά από το δικό του συμφέρον, τότε αυτό θα πρέπει να σε προβληματίσει. Ιδιαίτερα αυτός που βρίσκεται στο «εγώ» και όχι στο «εμείς» κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια τοξική προσωπικότητα. Μια τέτοια περίπτωση ατόμου δεν θα σε ενθαρρύνει να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Αντιθέτως δύναται να σε μειώσει και να σε χρησιμοποιήσει ως αποκούμπι προκειμένου να εξυψωθεί ο ίδιος.

Δεν τηρούν την υπόσχεσή τους

Κάθε συνάντηση με τον κολλητό ή την κολλητή σου θα πρέπει να είναι γεγονός το οποίο συνοδεύεται από προσμονή. Ο εγωισμός σου δεν θα πρέπει να επιτρέπει την αναβλητικότητα και τη συνεχή απόρριψη καθώς πλήττεται η προσωπικότητά σου. Αν ένας φίλος προτιμάει να περάσει διαφορετικό το χρόνο του τότε αυτό είναι σεβαστό αν εκδηλώνεται με ορθολογικό τρόπο και έγκαιρα. Παρόλ’ αυτά όταν τα ραντεβού ακυρώνονται συχνά τότε προφανώς έχεις στη ζωή σου μια ομάδα από ψεύτικους φίλους.

Σε αναζητούν επιλεκτικά

Οι φίλοι οφείλουν να είναι παρόντες στις χαρές, αλλά πολύ περισσότερες στις λύπες ώστε να προσφέρουν στήριξη. Ωστόσο όταν ένα άτομο επανεμφανίζεται στη ζωή σου μόνο όταν έχει ανάγκη οικονομική ή άλλους είδους βοήθεια, τότε δύναται να βιώνεις μια τοξική κατάσταση όπως διατυπώνει η Dana Peters. Προφανώς μια τέτοια προσωπικότητα ψάχνει ένα αποκούμπι για λίγο και όχι ένα μόνιμο στήριγμα. Από την πλευρά οφείλεις να αντιμετωπίζεις με θετικότητα έναν φίλο σε δύσκολη κατάσταση αλλά όχι να ζεις μόνιμα το δικό του δράμα.