Σύμφωνα με κείμενο στην ιστοσελίδα psychologytoday.com, 80% των ψεμάτων δεν εντοπίζονται. Σε ένα ιδανικό κόσμο, το ψέμα θα ήταν ένα άφαντο συστατικό. Παρόλ’ αυτά επειδή το ιδεατό απέχει από την πραγματικότητα, η ικανότητα να αντιληφθείς όταν κάποιος ψεύδεται είναι πολύ χρήσιμη.
Το ψέμα διαχωρίζεται σε άσπρο και μαύρο ανάλογα με το αν επιτελεί ζημιά. Ωστόσο επειδή οι ισορροπίες είναι λεπτές, καλό θα ήταν να έχεις στο οπλοστάσιό του έναν ανιχνευτή ψέματος έχοντας υπόψη τις πιο κάτω αντιδράσεις κάποιου ο οποίος δεν έχει σύμμαχο την αλήθεια.
Πρόσεξε τους μορφασμούς στο πρόσωπο
Τα λόγια τα οποία βγαίνουν από ένα στόμα μπορεί να εμπεριέχουν ψέμα. Παρόλ’ αυτά το άτομο το οποίο γνωρίζει ότι δεν λέει την αλήθεια, προδίδεται από το ίδιο του το σώμα. Ιδιαίτερα το πρόσωπο δύσκολα μπορεί να αποφύγει το ψέμα με μικρές κινήσεις να υποδεικνύουν ότι το άτομο που έχεις απέναντί σου δεν νιώθει άνετα. Τέτοιες κινήσεις είναι η κίνηση των ρουθουνιών, το δάγκωμα των χειλιών και το βλεφάρισμα. Όλα αυτά γεννιούνται από την έντονη δραστηριότητα στον εγκέφαλο στην προσπάθεια απόκρυψης του ψέματος.
Προφασίζεται φτωχή μνήμη
Όταν ανακαλείς στη μνήμη ένα αληθινό γεγονός τότε συνήθως το πράττεις με ακρίβεια και αβίαστα. Παρόλ’ αυτά όταν το ψέμα διοχετεύεται στην εξιστόρηση, οι αντιφάσεις δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Όταν κάποιος ψεύδεται τότε προτάσσει κατά διαστήματα την έλλειψη καλής μνήμης για να δικαιολογηθεί. Όταν αυτό συνοδεύεται από αμήχανο γέλιο, τότε τα δύο βασικά συστατικά της συνταγής… δένουν. Η δε εικόνα η οποία βγαίνει προς τα έξω είναι μιας αφέλειας η οποία όμως εύκολα μπορεί να μεταφραστεί σε ψέμα.
Μιλάει αργά
Ο Stephen King αναφέρει ότι «η εμπιστοσύνη του αφελή είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο του ψεύτη». Ένα τέτοιος έχει την τάση να μιλάει αργά ώστε να αποφύγει να υποπέσει σε αντιφάσεις. Αντιθέτως κάποιος ο οποίος αναφέρεται σε αληθινά γεγονότα, έχει ένα κανονικό ρυθμό στην ομιλία του. Όταν κάποιος ψεύδεται διορθώνει τον εαυτό του και μοιάζει να έχει προβάρει τα λόγια του, χωρίς αυτό να έχει όντως συμβεί.
Kyriakos Tofi
Ο Κυριάκος Τοφή γεννήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 1985 στη Λάρνακα και το 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα στον τομέα της Πληροφορικής, φοιτώντας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Επιστρέφοντας στην Κύπρο, απέκτησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων, το οποίο αξιοποιεί εργαζόμενος στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το πάθος του για το διάβασμα και τη συγγραφή τον οδήγησε στην δημιουργία του δικού του blog όπου αρθρογραφεί για θέματα αυτοβελτίωσης αλλά και γενικότερα για τον τρόπο ζωής του άνδρα στον 21 αιώνα.
Ο αθλητισμός κατέχει εξίσου σημαντική θέση στη ζωή του, αφού πιστεύει στην αρχαία ρήση, «νους υγιής εν σώματι υγιεί».