Οι εργαζόμενοι που για διάφορους λόγους αφιερώνουν πολλές ώρες στην εργασία τους, πολύ συχνά δεν έχουν τον πολύτιμο χρόνο για διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες θα τους επιτρέπουν να έχουν μια ισοζυγισμένη ζωή, με στόχο την ευτυχία.

Οι πολλές ώρες εργασίας, η υπερκόπωση, η εξάντληση στο ζευγάρι και η μείωση των σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ των δύο, οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο διαζυγίου και άλλων προβλημάτων. Δημιουργείται ένταση, αρνητικό κλίμα και οι αρνητικές επιπτώσεις πάνω στα παιδιά μπορεί να είναι σημαντικές.

48 ώρες κάθε βδομάδα

Ειδικότερα, ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι εργάζονται πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα έχουν προβληματική σεξουαλική ζωή. Αυτό δεν σημαίνει ότι προβλήματα δεν παρουσιάζονται με λιγότερες ώρες, αλλά με 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, η υπερκόπωση και η εξάντληση επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ζωή του 33% των εργαζομένων κάτω από αυτές τις συνθήκες. Οι πολλές ώρες εργασίας εξαντλούν όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά τον εργαζόμενο. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν νεύρα και κακή διάθεση. Αυτό κάνει το άτομο πιο αντικοινωνικό, καθώς δεν έχει διάθεση να βγει με τους φίλους του, να διασκεδάσει με την οικογένειά του ή να περάσει όμορφα με τη/τον σύντροφό του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπερένταση και η κούραση επηρεάζουν ρες από 48 ώρες την εβδομάδα. Από τη σεξουαλική αποχή είναι επακόλουθο οι σχέσεις του ζευγαριού επηρεάζονται αρνητικά. Η σεξουαλική ορμή των ανδρών μειώνεται από την κούραση τόσων ωρών εργασίας.αρνητικά τη σεξουαλική ζωή σε πάνω από 50% των εργαζομένων που εργάζονται περισσότε

Ανησυχία εντός και εκτός εργασιακού χρόνου

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως οι εργαζόμενοι ανησυχούν συνέχεια ακόμα και όταν απουσιάζουν από τη δουλειά τους για τα θέματα της εργασίας τους. Αυτό τους φορτώνει με περισσότερο άγχος με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν χρόνο να ξεφύγουν, να ασχοληθούν με μια δραστηριότητα ώστε να ασκούνται σωματικά, να αναζωογονούνται και γενικά να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα και τα προβλήματα της ρουτίνας.
Πολλοί εργαζόμενοι, όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, μετά από τόσες ώρες εργασίας γίνονται ευερέθιστοι και άλλοι παρουσιάζουν θλίψη και κατάθλιψη. Κάποιες μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι μέχρι και το 30% των εργαζομένων, κάτω από «έντονα» ωράρια παρουσιάζει ψυχολογικά προβλήματα.

Κατανομή του χρόνου

Οι εργαζόμενοι λοιπόν που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να κάνουν καλύτερη κατανομή του χρόνου τους καθώς αυτό δεν αποτελεί ευθύνη μόνο του εργοδότη τους, έτσι ώστε να μην καταστρέψουν την προσωπική τους ζωή, και κατ’ επέκταση τη σεξουαλική τους ζωή.

Η βελτίωση της κατάστασης που θα προκύψει για τον κάθε εργαζόμενο θα βοηθήσει τον ίδιο προσωπικά, την εταιρεία ή τον οργανισμό στον οποίο εργάζεται. Παράλληλα θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής της οικογένειας γενικά και των σχέσεων με τα παιδιά όπως επίσης μειώνεται ο κίνδυνος για προβλήματα στις σεξουαλικές σχέσεις και για διαζύγιο.