Σε γενικές γραμμές το σεξ γυμνάζει το σώμα, μειώνει το στρες, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζει την ψυχολογία μας και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας.

Πολλοί μάλιστα το θεωρούν ένα από τα μυστικά της μακροζωίας. Μελέτες έδειξαν ότι η αυξημένη συχνότητα των ερωτικών επαφών σχετίζεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση αποχής από το σεξ για ένα διάστημα. Τι σημαίνει αυτό για τον οργανισμό και ποιες αντιδράσεις μπορεί να καταγραφούν.

Δείτε πιο κάτω κάποιες από τις αλλαγές που παρατηρούνται:

Αλλαγές στη λίμπιντο: Το σεξ βελτιώνει τη διάθεση, αδυνατίζει και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Η κατάσταση της υγείας σας, το φύλο και το διάστημα αποχής, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και τις επιπτώσεις. Αρχικά μπορεί να νιώσετε ότι έχετε χάσει κάθε διάθεση για σεξ, να γίνετε πιο νωχελικοί σε όλα τα επίπεδα. Άλλοι άνθρωποι, όσο δεν κάνουν σεξ, τόσο περισσότερο το σκέφτονται.

Η επίδραση στη διάθεση

Καταθλιπτικά συμπτώματα: Το σεξ είναι ψυχοσωματική διαδικασία. Η σωματική επαφή, ρυθμίζει τη διάθεση μέσω της απελευθέρωσης ωκυτοκίνης, γνωστής και ως ορμόνη της αγάπης. Βοηθά επίσης στην παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες θεωρούνται το καλύτερο φάρμακο κατά της κακής διάθεσης και αποτελούν ισχυρότατο παυσίπονο – εκατό φορές πιο ισχυρό από τη μορφίνη. Χωρίς τα οφέλη αυτών των φυσικών τονωτικών της διάθεσης, μπορεί να γίνετε πιο επιρρεπείς σε μελαγχολία και κακή διάθεση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνετε κλινικά καταθλιπτικοί. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη και η έλλειψη σεξ συνδέονται, αλλά πρόκειται για σύνδεση και όχι σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Κολπική ξηρότητα: Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που απέχουν για μεγάλο διάστημα από το σεξ, όταν αρχίζουν πάλι να κάνουν σεξ δυσκολεύονται λόγω της μειωμένης παραγωγής οιστρογόνων. Οι ορμόνες αυτές λιπαίνουν τον κόλπο και διατηρούν τα τοιχώματά του υγιή.

Δυσφορία στο σεξ: Το τακτικό σεξ είναι σημαντικό για την υγεία του κόλπου μετά την εμμηνόπαυση. Η απουσία συστηματικής επαφής συμβάλλει στη λέπτυνση των τοιχωμάτων του κόλπου, με αποτέλεσμα το σεξ να γίνεται πιο επώδυνο όταν το επιχειρείτε μετά από μεγάλο διάστημα αποχής.

Η σχέση με την αρτηριακή πίεση

Στρες: Οι άνθρωποι με λιγότερο στρες τείνουν να κάνουν περισσότερο σεξ. Με δεδομένο ότι το σεξ ανακουφίζει από το άγχος, όταν δεν κάνετε, είναι πιθανότερο να είστε πιο νευρικοί. Σκωτσέζικη μελέτη διαπίστωσε ότι η αντίδραση της αρτηριακής πίεσης στο άγχος ήταν χαμηλότερη σε όσους έκαναν συχνά σεξ.

Μικρότερος κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού: Ο κίνδυνος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων, καθώς και λοιμώξεων του ουροποιητικού, μειώνεται όταν δεν κάνετε σεξ. Η πιο κοινή επίπτωση του συχνού σεξ είναι η υποτροπή των λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης λόγω της εξάπλωσης των βακτηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 80% των λοιμώξεων του ουροποιητικού στις γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο πριν την εμμηνόπαυση εμφανίζονται εντός 24 ωρών από τη σεξουαλική επαφή, ενώ η συχνότητα είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Γνωστική εξασθένηση: Έρευνες έδειξαν ότι όσοι έκαναν τακτικά σεξ είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ που μέτρησαν τις γλωσσικές και αντιληπτικές ικανότητές τους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ενίσχυση του εγκεφάλου σχετίζεται με τις ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του σεξ.

сексуальное воздержание