Σειρά επιστημονικών ερευνών καταδεικνύει ότι το σεξ είναι απαραίτητο για την ευεξία του ανθρώπου. Σύμφωνα με την Δρ. Irwin Goldstein, Διευθύντρια της Σεξουαλικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Alvarado, εάν διαβάσετε τις τελευταίες έρευνες, «δεν μπορείτε να καταλήξετε σε κάτι άλλο εκτός από το ότι πρέπει να έχετε σεξουαλική δραστηριότητα». Όσοι κάνουν τακτικά σεξ, παίρνουν λιγότερες αναρρωτικές άδειες, λέει η σεξολόγος Yvonne K. Fulbright, από την Πενσυλβάνια.

Οι έρευνες που έγιναν εντόπισαν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία που προκύπτουν από την υγιή και δραστήρια σεξουαλική ζωή.

Καίει θερμίδες
Το σεξ αυξάνει τη ροή του αίματος. Με απλά λόγια, το σεξ είναι μια μορφή άσκησης και είναι πιο διασκεδαστικό από το να τρέχετε στο τετράγωνο γύρω από το σπίτι σας. Σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού The New England Journal of Medicine, ένας άντρας στην ηλικία των 35 θα μπορούσε να καταναλώσει 21 kcal κατά τη διάρκεια της επαφής. Είναι καλύτερη άσκηση από το  να κάθεστε στον καναπέ μπροστά από την τηλεόρασή σας.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι μια ενεργή σεξουαλική ζωή συνδέεται στενά με περισσότερα χρόνια ζωής. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι  μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιακών παθήσεων. Το 2010, το New England Research Institute διενήργησε μια τεράστια μελέτη. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι η τακτική σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ρυθμίζει τα επίπεδα ορμονών
Γιατί πρέπει να σας ενδιαφέρει; Μεταξύ άλλων, ένα υγιές προφίλ ορμονών προάγει τον φυσιολογικό κύκλο της γυναίκας και μειώνει τα αρνητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Μπορεί να θεραπεύσει πονοκεφάλους
Παρόλο που δεν περιμένατε ότι το σεξ βοηθά στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, μπορεί πραγματικά να το κάνει. Πώς; Κατά τη διάρκεια του σεξ, η ορμόνη ωκυτοκίνη. απελευθερώνεται στο σώμα σας. Η ωκυτοκίνη. μειώνει τον πόνο. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Δελτίο Πειραματικής Βιολογίας και Ιατρικής, οι εθελοντές που εισέπνευσαν ατμούς ωκυτοκίνη. και κατά τη διάρκεια που είχαν τα δάχτυλά τους τρυπημένα αισθάνθηκαν μόνο τον μισό πόνο από τους άλλους που δεν εισέπνεαν ωκυτοκίνη.

Μειώνει το στρες
Υπάρχει ένα άλλο όφελος της ωκυτοκίνης που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια οργασμού: ηρεμεί τα νεύρα. Μελέτες που έγιναν σε εργαστηριακούς αρουραίους έδειξαν ότι η ωκυτοκίνη εξουδετερώνει τις επιδράσεις της κορτιζόλης, η οποία είναι μια ορμόνη στρες. Το σεξ σας βοηθά επίσης να κοιμηθείτε καλύτερα. Όταν ο σύντροφός σας κοιμάται και αρχίζει το ροχαλητό μετά την επαφή, δεν είναι μόνο από σωματική εξάντληση. Η ωκυτοκίνη όχι μόνο σας ηρεμεί, αλλά και προάγει τον ύπνο.

Βελτιώνει τον ύπνο
Πολλοί άνθρωποι αποκοιμούνται έπειτα από το σεξ. Υπαίτια γι’ αυτό είναι η ορμόνη προλακτίνη, η οποία φυσιολογικά παράγεται μετά τον οργασμό. Η ορμόνη αυτή προκαλεί χαλάρωση και υπνηλία, κατά την Dr Sheenie Ambardar, ψυχίατρο στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια.

Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη
Το 2003, οι Αυστραλοί ερευνητές δημοσίευσαν μια μελέτη που δείχνει ότι όσο πιο συχνά οι άντρες εκσπερματώνουν μεταξύ των ηλικιών 20 και 50, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη. Σύμφωνα με τον συντάκτη της μελέτης, οι άνδρες των 20 ετών θα πρέπει πιθανώς να εκσπερματώνουν μία φορά την ημέρα. Μια παρόμοια μελέτη που διεξήχθη ένα χρόνο αργότερα από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου έδειξε ότι οι άνδρες που εκσπερμάτωναν τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα, είτε μέσω σεξουαλικής επαφής είτε με αυνανισμό, ήταν λιγότερο πιθανό να πάθουν καρκίνο του προστάτη.

Ενισχύει την αυτοεκτίμηση
Τα ψυχολογικά οφέλη μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής είναι πολλά. Το συναίσθημα ευφορίας μετά το σεξ είναι πιο σημαντικό από ό,τι νομίζετε. Σύμφωνα με τον Goldstein, η υγιής σεξουαλική ζωή οδηγεί σε μακροπρόθεσμη ικανοποίηση από την ψυχική υγεία του ατόμου και ενισχύει την ικανότητά σας να επικοινωνείτε ειλικρινά. Τα άτομα που είναι σεξουαλικά ενεργά είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αλεξιθυμία. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό προσωπικότητας που χαρακτηρίζεται από την αδυναμία έκφρασης ή κατανόησης των συναισθημάτων.