Σύμφωνα με τα ευρήματα των σεξολόγων, στα χρόνια της οικονομικής και όχι μόνο, κρίσης, αυξήθηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι διαταραχές στυτικής λειτουργίας σε νέους ανθρώπους αλλά και στους μεσήλικες. Δείτε πιο κάτω 6 Συμβουλές για σεξουαλική υγεία

Επίσης αυξήθηκαν οι εξωσυζυγικές σχέσεις, καθώς η ισοπέδωση θεσμών και αξιών προκάλεσαν την απομυθοποίηση του γάμου.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα προβλημάτων και αντιμέτωποι με τους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητας, είναι δύσκολο να διατηρήσουμε τη σεξουαλική μας υγεία, η οποία συχνά μπαίνει στο περιθώριο, υποχωρώντας μπροστά σε άλλες προτεραιότητες.

Κι όμως, η σεξουαλική απόλαυση, ο έρωτας, το φλερτ και οι αξιοζήλευτες επιδόσεις στο σεξ αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Είναι επίσης και ζωτικότατο κομμάτι στο παζλ της προσωπικής μας ευεξίας.

Έξι μυστικά

Ακολουθούν έξι μυστικά για να ανακτήσετε την ερωτική επιθυμία και τη σεξουαλική σας υγεία, καθώς και ποια συμπτώματα πρέπει να σας προβληματίσουν ώστε να «ψαχτείτε» και να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή:

  • Τα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία του βιάγκρα μπορούν να διορθώσουν τα προβλήματα στυτικής λειτουργίας, αρκεί να υπάρχει ερωτική επιθυμία. Όταν λείπει αυτή, κανένα μπλε (ή άλλου χρώματος) χαπάκι δεν πρόκειται να δράσει.
  • Μην «τσιμπάτε» στον διαδεδομένο αστικό μύθο που θέλει το αλκοόλ σύμμαχο του καλού σεξ. Στην πραγματικότητα, ενώ αρχικά δρα διεγερτικά, τελικά δημιουργεί προβλήματα, έχει κατασταλτική δράση και καταστρέφει το ήπαρ, οδηγώντας σε κίρρωση ή ηπατικό καρκίνο.
  • Η μελαγχολία και η κατάθλιψη, αμφότερες χαρακτηριστικά της εποχής μας, επηρεάζουν καταλυτικά τη στυτική λειτουργία. Αντιμετωπίζοντας σωστά το αίτιο, με ψυχοθεραπεία, θα δείτε σημαντική βελτίωση (και) στη σεξουαλική σας υγεία.
  • Μετά την ηλικία των 50 ετών, πολλοί άνδρες εμφανίζουν σταδιακά υπερπλασία του προστάτη. Τους επηρεάζει την ουρολογική τους υγεία, οδηγεί σε χρόνιες ουρολοιμώξεις και προστατίτιδες κι έχει αντίκτυπο στη σεξουαλική τους υγεία. Μην ξεχνάτε να εξετάζεστε ετησίως ή ανά διετία μετά τα 45 έτη.   Εξέταση για το προστατικό αντιγόνο (PSA), δαχτυλική εξέταση και, αν χρειαστεί, υπέρηχο ουροδόχου κύστης και προστάτη.
  • Η στυτική δυσλειτουργία δεν επισκιάζει μόνο τις επιδόσεις στο κρεβάτι, μπορεί να υποκρύπτει κάποια υποβόσκουσα διαταραχή. Αν πάσχετε από διαταραχές στύσης, εξεταστείτε για σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο και καρδιαγγειακά προβλήματα, για να προλάβετε ένα επερχόμενο έμφραγμα.
  • Όταν αξίες και θεσμοί καταρρέουν, η απιστία αναδεικνύεται ισχυρό αφροδισιακό και καθίσταται ακόμα πιο ελκυστική. Μην ξεχνάτε, όμως, πως πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παίρνετε προφυλάξεις (βλέπε προφυλακτικό) όταν αλλάζετε τακτικά ερωτικούς συντρόφους. Μόνο έτσι θα απαλείψετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.  Όλες οι ασθένειες αυτής της κατηγορίας γνωρίζουν μεγάλη αναζωπύρωση και λόγω των μετακινούμενων πληθυσμών.
  • Ωστόσο, στην ιατρική φαρέτρα υπάρχουν διαγνωστικά «όπλα», όπως το γρήγορο τεστ για τον HIV και το τεστ της ηπατίτιδας C, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε νωρίς λοιμώξεις που γίνονται επικίνδυνες, αν αφεθούν στην τύχη τους.

Συμβουλές για σεξουαλική υγεία

Μην ξεχνάτε να μάς ακολουθείτε και στο Facebook για να βλέπετε κι εκεί τα θετικά μας άρθρα!