Λένε πως σε αντίθεση με τους συγγενείς, τους φίλους τους διαλέγουμε. Διαλέγουμε, όμως, πάντα τους σωστούς φίλους; Έχουμε δίπλα μας αληθινούς φίλους ή απλά συμβιβαζόμαστε σε μία παρέα για να μην είμαστε μόνοι μας; Ένα είναι το βέβαιο: αξίζει να επενδύσουμε σε αληθινούς φίλους, γιατί τα οφέλη από την αληθινή φιλία είναι πολλά και σημαντικά.

Τα οφέλη από την αληθινή φιλία

Σε κάνει καλύτερο άνθρωπο

Στην ουσία η αληθινή φιλία προϋποθέτει και οι δυο να διαθέτουν αρετές, όπως αφοσίωση, ειλικρίνεια, ανιδιοτέλεια, σεβασμό και αλληλεγγύη. Η φιλία σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, καθώς σου μαθαίνει να ασπάζεσαι σωστές αρχές.

Μειώνει το άγχος μας

Οι φίλοι μας βοηθούν να μειώσουμε τα επίπεδα άγχους: Όταν μπορούμε να μοιραστούμε μέσα από την ανιδιοτελή επικοινωνία με τους φίλους μας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας, μειώνεται το άγχος μας. Η υποστηρικτική αυτή αίσθηση που μας προσφέρουν μειώνει την αγωνία μας. Άρα μειώνονται και τα στρεσογόνα επίπεδα μαζί με αρκετές από τις αρνητικές συνέπειες τους.

5+1 χαρακτηριστικά των πραγματικών φίλων

Σε βοηθά να πετύχεις στόχους

Η αμέριστη στήριξη που σου προσφέρει ένας φίλος μπορεί να σε βοηθήσει σε όποια προσπάθεια και να κάνεις. Ακόμα και απλοί καθημερινοί στόχοι, όπως το να χάσεις κιλά ή να αρχίσεις γυμναστική ή να αποφασίσεις να μάθεις μια ξένη γλώσσα, γίνονται πιο εύκολοι για όσους έχουν πλάι τους έναν φίλο που να τους παρακινεί.

Συμβάλλει στην υγεία μας

Οι φίλοι συμβάλλουν στην καλύτερη γενική υγεία: Σύμφωνα με έρευνες, αν έχουμε καλούς φίλους σημαίνει πως έχουμε και καλύτερη γενική υγεία, δεδομένου ότι η φιλία αυξάνει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Αυτό συμβαίνει, γιατί, όταν έχουμε κάποιον που ανησυχεί ειλικρινά για εμάς, αυξάνουμε την αυτοφροντίδα μας. Αντίθετα, η αίσθηση της μοναξιάς και της απομόνωσης τείνει να οδηγήσει σε παραμέληση και εγκατάλειψη του ίδιου μας του εαυτού.

Προσφέρει επαγγελματικά οφέλη

Οι φίλοι μπορούν και θα προσπαθήσουν να σε βοηθήσουν στους επαγγελματικούς σου στόχους. Επίσης οι φίλοι είναι αυτοί που θα σε στηρίξουν σε μια επαγγελματική αποτυχία. Θα φροντίσουν να σε προτείνουν σε κάποια νέα θέση αν τύχει και χάσεις τη δουλειά σου.

Αντέχεις τον πόνο

Όσοι έχουν πολλούς φίλους αντέχουν περισσότερο στο σωματικό πόνο. Αυτό συμβαίνει, γιατί παράγουν ακόμα περισσότερες ενδορφίνες – «ορμόνες της ευτυχίας» – που λειτουργούν ως φυσικό αναλγητικό.

Επίσης, αισθάνονται λιγότερο ψυχικό πόνο. Τα υψηλά επίπεδα ενδορφινών κάνουν πιο εύκολους τους κοινωνικούς δεσμούς και τις κοινωνικές σχέσεις.

Οι φίλοι μας διατηρούν… αδύνατους!

Απορείτε πώς γίνεται αυτό, αφού μία από τις κύριες πηγές διασκέδασης με τους φίλους είναι το φαγητό; Κι όμως υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Η αύξηση του βάρους είναι μια μορφή αυτοάμυνας.

Όταν δηλαδή ένα άτομο αισθάνεται ευάλωτο, αδύναμο, μόνο του, προσπαθεί να γεμίσει τα κενά του μέσα από το φαγητό.

Τα οφέλη από την αληθινή φιλία

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.