Ανέκαθεν η φιλία ήταν μία από τις πολυτιμότερες αξίες της ζωής του κάθε ανθρώπου. Τα «δεύτερα» αδέρφια, η οικογένεια, οι κουμπάροι και τα κολλητάρια της γειτονιάς. Φίλος είναι η ασπίδα σου, η σκιά σου, ταυτόχρονα αυτός ο οποίος σε κάνει να νιώθεις ο εαυτός σου. Αυτός που στο τέλος της μέρας θα σου προσφέρει τη μικρή πινελιά που χρειαζόμαστε όλοι μας. Το γέλιο του και μία μικρή δόση τρέλας.

Πολλές είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν ένα φίλο, παρόλα αυτά σήμερα ξεχωρίσαμε τρεις από αυτές και είναι καλό να τις έχεις κατά νου!

Προσφορά

Το να προσφέρεις χωρίς αντάλλαγμα είναι ένας τρόπος για να δείξεις στο συνάνθρωπό σου, πόσο μάλλον σε ένα φίλο, την αγάπη σου. Πρόσφερε του όμορφες στιγμές και κάνε τον να ξεχωρίζει στο πλήθος. Να νιώθει μοναδικός. Κάντε μαζί εκδρομές, κάντε ευχές στα αστέρια, γελάστε πολύ. Αφιερώστε έστω και λίγα λεπτά στο τηλέφωνο να πείτε τις τρέλες της ημέρας. Μη ζητάς ποτέ ανταλλάγματα. Κάνε ότι μπορείς, με τους πιο μικρούς-τόσο δα τρόπους, για να του φτιάξεις μία «άστατη» μέρα.

Σεβασμός

Ο σεβασμός και η εκτίμηση στις σχέσεις των ανθρώπων διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο. Πολλές φορές οι «κακές στιγμές», οι λανθασμένες αποφάσεις, η κούραση μπορούν να σταθούν παράγοντας για ένα τσακωμό μεταξύ σας ή ένα τόνο πιο πάνω, φωνής. Μη σκάσεις, μην φωνάξεις, μη φύγεις! Πάρε ανάσα και σεβάσου τη στιγμή. Άλλωστε άνθρωποι είμαστε! Κάντε διάλογο, μιλήστε σοβαρά και σεβαστείτε τις απόψεις, τα «πρέπει» και τα «θέλω» του καθενός. Και μη ξεχνάς ότι αυτές οι στιγμές είναι που ενώνουν περισσότερο τους ανθρώπους!

Αποδοχή

Για να’ ναι φίλος σου θα πει πως το αποδέχτηκες με τα όλα του. Και με τα θετικά και με τα αρνητικά του. Τα «θέλω», τα «μπορώ» του. Θα υπάρχουν όμως και φορές που οι μέρες και τα βράδια δεν θα είναι ίδια για αυτόν. Εσύ τι έχεις να κάνεις; Αν η μέρα του «αναποδογυρίστηκε», αν έκανε κάποια λάθος κίνηση σε κάποιο ζήτημα• εσύ βράχος. Θα τον αγκαλιάσεις, θα τον στηρίξεις, θα τον αποδεχτείς και θα τον κάνεις (και πάλι) να δει τη ζωή ξανά με αισιοδοξία. Άλλωστε…δεν τελειώνει κάτι σε μία στιγμή! Υπενθύμισέ τους λέξεις όπως: προσπάθεια, ελπίδα, ζωή και θετικότητα.

«Φίλος είναι κάποιος που σου δίνει πλήρη ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου», είπε κάποτε ο Αμερικανός τραγουδιστής των «Doors», Jim Morrison. Και πράγματι είχε απόλυτο δίκιο. Αυτόν τον φίλο, ο οποίος σου δίνει καθημερινά τόσα και τόσα, πάνω από όλα την ελευθερία να’ είσαι εσύ, ο εαυτός σου, να τον κρατάς σφικτά. Όσο πιο πολύ μπορείς.