Η επιλογή των ατόμων με τα οποία συναναστρέφεσαι, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τόσο την ποιότητα ζωής σου, όσο και τη δίψα για συνεχή βελτίωση. Από τη μια πλευρά υπάρχουν τα άτομα εκείνα τα οποία στη δύσκολη στιγμή θα απλώσουν το χέρι και θα σε σηκώσουν από το πάτωμα και από την άλλη πλευρά τα άτομα εκείνα τα οποία προσδοκώντας σημασία και αξία, απομυζούν την ενέργειά σου. Ο εντοπισμός των τοξικών σχέσεων στη ζωή σου είτε σε κοινωνικό, είτε σε επαγγελματικό, είτε ακόμα και σε οικογενειακό επίπεδο είναι το πρώτο βήμα προς την υιοθέτηση μιας νέας πορείας η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από θετικότητα.

Η επανάληψη του λάθους

Η προσφορά μιας δεύτερης ευκαιρία είναι κάτι το οποίο φανερώνει τη μεγαλοψυχία σου ωστόσο θα πρέπει να καταγράφεται μια φορά καθώς σε διαφορετική περίπτωση, μια τοξική προσωπικότητα θα μεταφράσει την καλοσύνη σου ως άφεση αμαρτιών για παλαιότερες συμπεριφορές. Αν κάποιος θέλει να πάει παραπέρα από ένα απλό συγνώμη, τότε οφείλει να το αποδείξει με πράξεις και το ελάχιστο το οποίο μπορείς να περιμένεις, είναι η αλλαγή του μοτίβου συμπεριφοράς και η αποφυγή των ίδιων λαθών.

Και μετά τι γίνεται;

Ο φόβος για το τι υπάρχει έξω από μια τοξική σχέση δεν είναι κάτι εξωπραγματικό ωστόσο δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία από του να κάνεις ένα βήμα έξω από τη ζώνη άνεσής σου. Ένας σύντροφος , ένας φίλος ή ακόμη και ένας συγγενής με τον οποίον έμαθες να συμπορεύεσαι, ίσως αποτελεί βαρίδι με την τοξική του συμπεριφορά επομένως η απομάκρυνση από αυτόν θα πρέπει να συνοδεύεται από τη δίψα για το κάτι καλύτερο και πιο παραγωγικό.

Όταν η κλεψύδρα αδειάζει

Αν θεωρείς ότι ο χρόνος τον οποίον έχει ήδη επενδύσει σε μια σχέση, θα πάει χαμένος αν κρατήσεις απόσταση, τότε υπάρχει και μια διαφορετική προσέγγιση. Ακόμα και η έξοδος από μια τοξική σχέση συνοδεύεται από μαθήματα και εμπειρίες οι οποίες σε καθιστούν πιο δυνατό αλλά και πιο δεκτικό στην αλλαγή. Δεν είναι παρά άλλη μια επιβεβαίωση ότι η ζωή έχει τα σκαμπανεβάσματά της και προκειμένου να βρεθείς στην κορυφή, οφείλεις πρώτα να κάνεις την ανάβαση.