«Δεν γράφεις επειδή θέλεις να πεις κάτι, αλλά επειδή έχεις κάτι να πεις», έγραψε κάποτε ο Αμερικανός συγγραφέας Francis Scott Key Fitzgerald. Πόσο αληθινό είναι αυτό που έγραψε; Διαβάζοντας ένα λογοτεχνικό βιβλίο η καρδιά σου ανοίγει και οι λέξεις γίνονται πράξεις. Η λογοτεχνία κρύβει πολλά μηνύματα που πρέπει να σκαλίσεις τις προτάσεις για να τα αντιληφθείς. Και πίστεψέ με, όταν πια τα ανακαλύψεις, θα δεις πως η λογοτεχνία είναι η ζωή μας σε λέξεις.

Τι είναι η λογοτεχνία;

Η Αλίκη Οικονόμου-Γιωτάκου, φιλόλογος, ποιήτρια και συγγραφέας ορίζει την λογοτεχνία ως «μία από τις καλές τέχνες που χρησιμοποιεί ως εκφραστικό της μέσο τον λόγο. […] Όπως η μουσική χρησιμοποιεί τον ήχον, η ζωγραφική τα χρώματα, η γλυπτική τον μπρούτζο ή το μάρμαρο και τον πηλό».

Ο λόγος είναι ισχυρός και η πένα ακόμα πιο ισχυρή. Θα έλεγα ότι η λογοτεχνία είναι η ζωή μας σε λέξεις. Γιατί μπορείς να διαβάσεις, να προβληματιστείς και να ταυτιστείς. Ο συγγραφέας, όπως είπε και ο Francis Scott Key Fitzgerald, γράφει επειδή έχει κάτι να πει.

Δεν γράφει επειδή θέλει να ξεστομίσει κάτι και δεν μπορεί. Γράφει επειδή θέλει και έχει ανάγκη να πει κάτι, μέσα από τις παρομοιώσεις, μέσα από τις λέξεις και μυστήριες φράσεις που χρησιμοποιεί.

Ταυτιζόμαστε και γινόμαστε ένα

Γράφοντας κάτι, σίγουρα κάτι έχει προηγηθεί, ή κάτι σε προβληματίζει. Η πένα αμέσως γίνεται σύμμαχος και ξεκινάει το γράψιμο. Η λογοτεχνία είναι ένα είδος έκφρασης και δίνει τη δυνατότητα, τόσο στον συγγραφέα όσο και στον αναγνώστη να σχηματίσει εικόνες και να δημιουργήσει πρόσωπα και καταστάσεις.

Διαβάζοντας κάποιος ένα λογοτεχνικό βιβλίο έχει την ευκαιρία να ταυτιστεί μαζί του. Δίνει τη δυνατότητα να φανταστεί και να γίνει αυτός ο πρωταγωνιστής. Να αναρωτηθεί: «γιατί αντίδρασε έτσι;» «Μπορούσε να συζητήσει μαζί της». Να πιστέψει: «Για δες τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος».

Η λογοτεχνία είναι η ζωή μας σε λέξεις

Η λογοτεχνία είναι οι λέξεις που σκορπίζονται κάθε φορά που αναστατώνεσαι. Κάθε στιγμή που το μυαλό σου είναι μπερδεμένο και δε ξέρεις τι θες πραγματικά.  Είναι οι λέξεις που δεν πρόλαβες να πεις, να ακούσεις και οι κινήσεις που δεν έκανες μέχρι τώρα.

Η λογοτεχνία είναι η ζωή μας σε λέξεις. Γιατί κάλλιστα μπορείς να διαβάσεις και να γνωρίσεις άλλες καταστάσεις. Να κλάψεις, να εκτονωθείς, να προβληματιστείς και να αλλάξεις συνήθειες. Ένα βιβλίο είναι το δεύτερο σχολείο σου. Σε διδάσκει και σ’ αφήνει να το αγκαλιάσεις. Να μυρίσεις τις κιτρινισμένες κόλλες και να διαπιστώσεις πως τελικά μόνο αυτά μένουν, μαζί με τις σκονισμένες φωτογραφίες στο ντουλάπι σου.

Έτσι θα το καμπανάκι θα κτυπήσει το κούτελό σου και θα σου δώσει την αρχή για να αδράξεις τη μέρα. Να αγκαλιάσεις, να φιλήσεις και να ομορφύνεις τη ζωή σου.

Η λογοτεχνία είναι η ζωή μας σε λέξεις

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.