Ο Δεκέμβριος, ο μήνας των Χριστουγέννων, είναι προ των πυλών! Αγαπημένη γιορτή για πολλούς, τα Χριστούγεννα φέρνουν πολλά στο μυαλό μας. Εορταστική ατμόσφαιρα, διασκέδαση, βόλτες, πάρτι, ταξίδια, φαγητό… Τον Άγιο Βασίλη, τα παιδικά χαμόγελα. Και φυσικά τα δώρα! Έχετε αρχίσει ήδη να σκέφτεστε τι δώρα θα πάρετε φέτος στα αγαπημένα σας πρόσωπα; Εμείς θα σας προτείνουμε ένα βιβλίο, το καλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα!

Το LoveLife συνομιλεί με τον Κύπριο συγγραφέα Μιχάλη Νικολάου για την αξία του βιβλίου. Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία; Τι μας προσφέρουν; Γιατί είναι το καλύτερο δώρο για τις γιορτές;

Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία;

Ο Μιχάλης Νικολάου, φιλόλογος και συγγραφέας, έχει γράψει ήδη πέντε βιβλία. Δύο παιδικά («Τρελά Γατομπερδέματα» από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές και «Πάρτι Χάλιμπαμ» από τις Εκδόσεις Όστρια), δύο με διηγήματα («33ΜΚ και άλλα διηγήματα» και «Η Πανσιόν και άλλα διηγήματα» από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές) και ένα αστυνομικό μυθιστόρημα («Θανάσιμα Φεγγάρια» από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές).

Είναι ο καταλληλότερος για να μας μιλήσει για την αξία του βιβλίου. Τι μας προσφέρουν τα βιβλία; «Εκτός από τις γνώσεις, σαφώς και είναι ένας σημαντικός τρόπος ψυχαγωγίας και χαλάρωσης. Και πολύ πιο ποιοτικός από άλλες δραστηριότητες, όπως τα social media ή τα videogames», μας λέει ο Κύπριος συγγραφέας.

Γιατί είναι σημαντικό να διαβάζουμε βιβλία; «Είναι σημαντικό όλοι, και κυρίως οι νέοι, να εντρυφήσουν στο διάβασμα ενός καλού βιβλίου. Γιατί μέσω αυτού θα μπορέσουν να ενδυναμώσουν τις γνώσεις τους. Θα αντιληφθούν καλύτερα τις κοινωνικές δομές, τον κόσμο που μας περιβάλλει. Θα ενισχύσει την αντίληψη τους γι’ αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και την κριτική τους σκέψη, όπως και τη μνήμη».

 

Τάσος Λειβαδίτης, ο ποιητής του έρωτα

 

Βιβλίο και παιδί

Έχοντας γράψει ήδη δύο βιβλία για παιδιά, ο Μιχάλης Νικολάου γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι το βιβλίο για τους νέους. Όσο κι αν οι πειρασμοί που έχουν σήμερα τα απομακρύνουν από τα βιβλία…

Γιατί είναι χρήσιμα τα λογοτεχνικά βιβλία, λοιπόν, ειδικά για τα παιδιά; «Μέσω των λογοτεχνικών βιβλίων τα παιδιά θα μπορέσουν να ενισχύσουν το λεξιλόγιο τους. Επίσης την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται τα μηνύματα ενός γραπτού κειμένου, την κρίση τους για γεγονότα και καταστάσεις που συμβαίνουν στον κόσμο. Θα εμπλουτίσουν την φαντασία τους, τη μνήμη τους και τη δημιουργικότητά τους», λέει ο Μιχάλης Νικολάου.

 

Και μια και είπαμε για «πειρασμούς», γιατί είναι προτιμότερο ένα βιβλίο από το διαδίκτυο; «Το διαδίκτυο, παρά τη μαγεία που προσφέρει ο ήχος, η εικόνα και η γρήγορη πρόσβαση σε ιστοσελίδες, εντούτοις δεν μπορεί επ’ ουδενί να αντικαταστήσει τον μαγικό και συναρπαστικό κόσμο των βιβλίων. Μέσα από τα βιβλία ο καθένας μπορεί να φανταστεί τα δρώμενα με τη δική του οπτική γωνία. Να γίνει μέρος του κειμένου, να ταυτιστεί με τους ήρωες. Είναι κάτι που μόνο τα βιβλία μπορούν να προσφέρουν».

Βιβλίο, το καλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα

Γιατί είναι, επομένως, το καλύτερο δώρο για τα Χριστούγεννα ένα βιβλίο; «Είναι ένα ανέξοδο δώρο, το οποίο θα χαροποιήσει ιδιαίτερα τα παιδιά. Θα τους δώσει και την ευκαιρία να απαλλαγούν για λίγο από την αποχαύνωση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών».

 

*Ο Μιχάλης Νικολάου είναι φιλόλογος και συγγραφέας. Έχει γράψει πέντε βιβλία, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο:
«Τρελά Γατομπερδέματα» από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
«Πάρτι Χάλιμπαμ» από τις Εκδόσεις Όστρια
«33ΜΚ και άλλα διηγήματα» από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
«Η Πανσιόν και άλλα διηγήματα» από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές
«Θανάσιμα Φεγγάρια» από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

 

 

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.


Eirini Spiropoulou

Η Ειρήνη Σπυροπούλου είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων και του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ στην Αθήνα. Το δίλημμα δημοσιογράφος ή φιλόλογος, όμως, δεν τέθηκε ποτέ, αφού από την αρχή ο στόχος ήταν ξεκάθαρος και έτσι η δημοσιογραφία (και όχι μόνο η αθλητική) κέρδισε… χωρίς μάχη.

Η εκμάθηση τεσσάρων ξένων γλωσσών ξεκίνησε ως «κάνω κάτι που μου αρέσει» και κατέληξε να είναι και ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στη δουλειά και στα… ταξίδια. Θα γράφει και γι’ αυτά (τα ταξίδια) και για όλα όσα κάνουν έναν άνθρωπο ευτυχισμένο.

Προφίλ Συντάκτη

Privacy Preference Center