Είναι στιγμές που έπιανε τον εαυτό της, όπως μου έλεγε, να χάνεται. Να διαλύεται και να μη ξέρει πού πάνε τα δυο της. Πάντα όμως, είχε στο μυαλό της τη φράση «θα περάσει». Και όταν βρίσκομαι στη ίδια θέση, τη θυμάμαι πάντα να κρατά στο ένα χέρι το χαμόγελο και στο άλλο την καρδιά. Έτσι παίρνω μία ανάσα και ξαλαφρώνω.

Ότι και να γινόταν, αυτή χαμογελούσε

Δεν ήταν τρελή. Ήταν απλά ονειροπόλα. Θυμάμαι πως πάντα σιγοτραγουδούσε στο σκοτάδι. Δεν ήταν τρελή. Ζούσε απλά τη στιγμή της σαν να’ ναι η τελευταία. Και τη θυμάμαι πάντα• στο ένα χέρι το χαμόγελο και στο άλλο την καρδιά.

Ήταν η ζωή όλου του κόσμου, μεταμορφωμένη. Με άπειρα βάσανα, με βραχνή φωνή και καρδιά πέτρα. Πού και πού ράγιζε αλλά δεν ξεχνούσε ποτέ της να είναι άνθρωπος.

Έπεφτε και σηκωνόταν πάντα από μόνη της. Και όταν την ρωτούσα πως τα καταφέρνει, μου έλεγε πως είχε απλά εμπιστοσύνη στην ίδια τη ζωή. Και όταν την ξαναρωτούσα, μου ψιθύριζε τη φράση «όλα περνάνε, όλα θέλουν το χρόνο τους».

всё пройдёт 1

Στο ένα χέρι το χαμόγελο και στο άλλο την καρδιά

Κρεμόταν πάντα στο χείλος του γκρεμού. Δεν έπεφτε όμως ποτέ της, γιατί είχε μέσα της την έννοια της ισορροπίας. Ισορροπούσε τις στιγμές και τις καταστάσεις της πάντα με ηρεμία. Από τη μια μεριά το χαμόγελο και από την άλλη ολόκληρη η καρδιά της.

Και ύστερα έδινε τα πάντα για να χαίρονται οι άλλοι. Και με τη χαρά τους, γινόταν όλο και πιο ευτυχισμένη. Είχε πάντα εκείνο το αληθινό χαμόγελο που έφτανε μέχρι τ’ αυτιά της.

Κι όλο περνούσε ο καιρός

Κι όλο περνούσε βίαιος ο καιρός. Και αυτή γερνούσε. Αλλά ένιωθε παιδί. Μικρό παιδί, χαρά γεμάτη ένα πράμα. Διψούσε πάντα για τη ζωή και δε χάριζε στιγμή ούτε στην ήττα της, ούτε στον πόνο της.

Γιατί την αγαπούσε τη ζωή, όπως μου έλεγε, κι ας την έριξε άπειρες φορές. Κι αν την κτύπησε στην πλάτη πολλές φορές. Και ας την έκανε να ματώσει. Την αγαπούσε και είχε εμπιστοσύνη σ’ αυτήν.

Γιατί όπως μου έλεγε, η ζωή ήταν κύκλος. Και όταν κάτι πήγαινε στραβά, ανέμενε το άλλο κομμάτι του κύκλου να ξαναγυρίσει. Και έτσι ζούσε. Πάντα με χαμόγελο.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.