Παρακολουθώντας ένα αθλητικό γεγονός και ιδιαίτερα το σημείο όπου οι αθλητές καταφθάνουν στο γήπεδο ή στο στίβο, συχνά παρατηρείς ότι βρίσκονται «βυθισμένοι» σε ένα δικό τους τρόπο ακούγοντας μουσική.

Ακόμα και αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο αλλά και πρωταθλητές στους δρόμους μικρών αποστάσεων όπως ηταν ο Γουσέιν Μπολτ, έχουν αναφερθεί συχνά για τη θετική επίδραση του αγαπημένου τους τραγουδιού πριν τη δράση.

Η επιστήμη αποτελεί σύμμαχο στην υποστήριξη της άποψης αυτής, βάση των πιο κάτω προτάσεων:

Μειώνει το αίσθημα της κούρασης

Βλέποντας τον Σιλβέστερ Σταλόνε στο ρόλο του μποξέρ «Ρόκι» να ανεβαίνει τα σκαλιά του μουσείου τέχνης της Φιλαδέλφειας, φέρνεις αμέσως στο μυαλό το τραγούδι Gonna Fly Now.

Ο εμβληματικός Ιταλός ηθοποιός αποτελεί προσωποποίηση του πάθους και της μαχητικότητας στη συγκεκριμένη σειρά ταινιών και δεν είναι λίγοι που έχουν στην «φαρέτρα» τους τα τραγούδια αυτά όταν ασκούνται.

Άλλωστε και μελέτη του Lance Dalleck επιβεβαιώνει ότι η μουσική μας αποτρέπει από του να επικεντρωθούμε στην καταπόνηση, ιδιαίτερα σε ασκήσεις μικρής έντασης.

Αυξάνει την πνευματική διέγερση

Έρευνα των Karageorghis και Terry το 1997, συμπεραίνει ότι «η μεταβολή στη διέγερση του μυαλού μέσω της μουσικής, οδηγεί στην αύξηση της επίδοσης του ασκούμενου σαν η ίδια η μουσική να τον σπρώχνει να ξεπεράσει τον εαυτό του».

Επιπρόσθετες μελέτες οι οποίες επικεντρώνονται στον τομέα της νευρολογίας, αναφέρουν ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στους ακουστικούς νευρώνες και στους κινητικούς νευρώνες, με αποτέλεσμα η μουσική ή οποιοδήποτε άλλο άκουσμα, να επιδρά στην κίνηση.

Συμπληρωματική αλλά και απαραίτητη

Αν έχεις παρευρεθεί έστω και μια φορά σε μια τάξη ομαδικής άσκησης ή έστω σε ένα μάθημα χορού, τότε μπορείς πολύ εύκολα να αντιληφθείς το ρόλο της μουσικής στην εκτέλεση των βημάτων το ένα μετά το άλλο.

Ιδιαίτερα λοιπόν όταν η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της άσκησης και όχι απλώς μια επιλογή προκειμένου να ενισχύσεις τη ψυχολογία σου ή και να απομονωθείς απ’ όσους βρίσκονται στο γυμναστήριο για να… κοινωνικοποιηθούν, τότε το σώμα συντονίζεται με αυτήν και καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από τα επίπεδα κούρασης.