Η μουσική είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον άνθρωπο. Γεννιόμαστε και έχουμε μέσα μας την μουσική. Τα βρέφη έχουν το τέλειο αυτί, και ανταποκρίνονται πάντα στην μουσική. Μάλιστα οι ειδικοί συμφωνούν πως όντως η μουσική έχει ευεργετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο και την συμπεριφορά τους.

Τι προσφέρει η μουσική στα παιδιά;
Επί της ουσίας η μουσική έχει μεγάλη επίδραση στην ηρεμία και στην συμπεριφορά των μικρών παιδιών αλλά και στα βρέφη. Βέβαια η χαλάρωση απ’ την μουσική δεν προκαλεί έκπληξη καθώς το ίδιο συμβαίνει και με τους ενήλικες.

Από εκεί και πέρα τα παιδιά συνδέουν την μουσική με την προσοχή που παίρνουν απ’ τους γονείς τους. Όταν για παράδειγμα τραγουδάς στο παιδί σου για να κοιμηθεί, πολλές φορές μόλις σταματήσεις θα ανοίξει τα μάτια του. Αυτό συμβαίνει γιατί το βρέφος αισθάνεται πως χάνεται η προσοχή. Ουσιαστικά το τραγούδι είναι ένας απ’ τους καλύτερους τρόπους για να αναπτύξεις στενή σχέση με το παιδί σου. Τραγούδησε του μέχρι να κοιμηθεί, αν μόλις σταματήσεις ανοίξει τα μάτια του, τραγούδησε του και πάλι. Μόνο θετικά συναισθήματα θα του δημιουργήσει.

Ποιο είδος μουσικής είναι το καλύτερο για τα μωρά;
Η απάντηση στο ερώτημα ποιο είδος μουσικής είναι το κατάλληλο για ένα μωρό δεν εύκολη, ούτε και απλή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο είδος μουσικής που είναι ιδανικό για το κάθε βρέφος. Γενικότερα όμως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε αργή, σταθερή μελωδία θα βοηθήσει.

Επίσης αργή και σταθερή μελωδία σημαίνει πως μπορεί ένα βρέφος να ακούει από Μότσαρτ σε Αλκίνοο Ιωαννίδη αλλά και τραγούδια από παιδικά σόου. Υπάρχει μεγάλο φάσμα επιλογών. Αυτό όμως που πρέπει να αντιληφθούμε είναι πως όπως ακριβώς ο κάθε ενήλικας έχει τα δικά του γούστα, έτσι και ένα βρέφος αισθάνεται πιο άνετα με ένα ξεχωριστό είδος μουσικής.

Το τελευταίο όμως και σημαντικό σημείο είναι πως η ποικιλία στα μουσικά ερεθίσματα τονώνει τις διεργασίες στον εγκέφαλο του παιδιού.

Έτσι μην φοβάστε βάλτε μουσική στα παιδιά και τραγουδήστε τους. Δώστε τους πολλά ερεθίσματα, δείτε πια τους αρέσουν και κινηθείτε σε κοντινά μονοπάτια για να ανοίξετε το εύρος. Η μουσική είναι ό,τι καλύτερο για ένα βρέφος.