Στην οθόνη του κινητού, του τάμπλετ, του υπολογιστή, πολλές φορές οι χρήστες προτιμούν ως background να βάζουν φωτογραφίες, που τις πλείστες φορές δεν είναι δικές τους. Φωτογραφίες δηλαδή από το google και από άλλες ιστοσελίδες, γεμάτο χρώματα, όμορφες στιγμές και ό, τι γεμίζει το μάτι και το χαλαρώνει. Αυτό ίσως να κάνεις και εσύ. Ποιος όμως είπε, ότι δεν μπορείς να βγάλεις μια επαγγελματική φωτογραφία; Λαμπερές και ξεχωριστές φωτογραφίες εμπνευσμένες από εσένα;

Δεν χρειάζεται να έχεις τον κατάλληλο εξοπλισμό για να πετύχεις μία φωτογραφία. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια μικρά-μικρά μυστικά, τα οποία μπορείς να ακολουθήσεις, έχοντας το αποτέλεσμα που ονειρεύεσαι.

Κάνε το κλικ την κατάλληλη στιγμή

Το μυστικό πολλές φορές για την πιο επιτυχημένη φωτογραφία είναι η ώρα. Αν είναι καλοκαίρι μην επιλέξεις τις πρωινές φωτογραφίσεις, γιατί ο ήλιος θα σου «κάψει» τη φωτογραφία. Επίλεξε απογευματινές προς βραδινές ώρες, την ώρα του σούρουπου για παράδειγμα. Η ώρα που πέφτει το σκοτάδι, είναι η κατάλληλη για φωτογραφίες στη θάλασσα• ένα άτομο πάνω σε ένα βράχο, σε ένα παγκάκι, το φεγγάρι συντροφιά με τη λάμπα του δρόμου και τα φύλλα του δέντρου τα οποία το αγκαλιάζουν ζεστά.

Δώσε σημασία στις σκιές

Οι σκιές σε μία φωτογραφία, κάνουν το κάδρο και το πλαίσιό της πιο ξεχωριστό. Η σκιά ενός δέντρου, η σκιά του προσώπου κάτω από τον ίσκιο μιας ομπρέλας, τη σκιά των καπέλων των μικρών παιδιών που παίζουν. Είναι καλό να «κυνηγάς» τις σκιές γιατί κάνουν την φωτογραφία πιο ζωντανή και δυνατή. Προτίμησε τις μεσημεριανές ώρες, επιλέγοντας φυσικά, τόπους σκιερούς.

Η παρατηρητικότητα, η πιο σημαντική πινελιά

Για ένα σίγουρα τέλειο αποτέλεσμα, μάθε να παρατηρείς το κάθε τι γύρω σου. Φωτογράφισε μια αγκαλιά, το σφίξιμο των χεριών. Κάνε ζουμ φωτογραφίζοντας τα χέρια και τα πόδια ενός μικρού παιδιού. Παρατήρησε ένα περαστικό πώς περπατά αργά και σταθερά. Φωτογράφισε τα βήματα του. Δημιούργησε, φαντάσου, παίξε με τα χρώματα της φύσης, του ουρανού, των προσώπων. Φωτογράφιζε άκρες αντικειμένων, μικρά στοιχεία που μπορεί να φαίνονται ασήμαντα και διακριτικά. Αυτά όμως είναι που κάνουν πολλές φορές την διαφορά. Το μικρό, το «ασήμαντο», για κάποιους.

Να φωτογραφίσεις το κάτι διαφορετικό, λοιπόν. Το «κάτι» σπουδαίο για σένα. Μη μείνεις στις στημένες πόζες, στα «βγάλε με τώρα ότι χορεύω, ότι χαμογελώ». Κυνήγησε τις πραγματικές, τις ζωντανές στιγμές. Κυνήγησε και φωτογράφισε, μια όμορφη στιγμή, ένα χάδι, μια αγκαλιά, μια σπάνια στιγμή και είμαι σίγουρη πως θα πετύχεις την πιο σπουδαία φωτογραφία!