Οι Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί μπορούν να μας κάνουν να γυμναστούμε, να αγαπήσουμε και να γνωρίσουμε περισσότερο τον Ελληνικό ανθρωποκεντρικό πολιτισμό και τις ρίζες του, την παράδοση και κληρονομιά του. Γι’ αυτό και εσείς… Χορέψετε, χορέψετε, παπούτσια μην λυπάστε…

Γυμνάζεις όλο το σώμα!

Ένα αυτονόητο κέρδος όσων μαθαίνουν και χορεύουν παραδοσιακούς χορούς είναι η άσκηση. Ο χορός είναι μια μοναδική άσκηση και οι παραδοσιακοί χοροί, όσο και αν φαίνονται απλοί και καθόλου κουραστικοί, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γυμνάσει κανείς ολόκληρο το σώμα του.

Οι ελληνικοί χοροί διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή: οι κρητικοί χοροί θα γυμνάσουν περισσότερο τα πόδια και τα μπράτσα σας, οι νησιώτικοι χοροί θα σας κάνουν να κουνηθείτε λίγο παραπάνω και θα γυμνάσουν την κοιλιακή σας χώρα και τα γόνατά σας.

Οι μακεδονίτικοι χοροί θα σας βοηθήσουν να ασκήσετε τους μύες σας, καθώς το σώμα πρέπει να είναι στητό και περήφανο και τα χέρια σταθερά στη θέση τους.

Διαφορετικό ύφος σε κάθε περιοχή

Οι χοροί από την κάθε περιοχή στην Ελλάδα είναι διαφορετικοί: Στην Ήπειρο, για παράδειγμα, οι γυναίκες θα χορέψουν ταπεινά και σε εσωτερικό κύκλο, με τον εξωτερικό κύκλο να αποτελείται από άνδρες που μοιάζουν να τις προστατεύουν. Στην Θράκη οι γυναίκες και οι άνδρες θα είναι πιο τολμηροί στις κινήσεις τους.

Στους χορούς της Μικράς Ασίας και ειδικά στους καρσιλαμάδες θα υπάρχει έντονος ερωτισμός –χωρίς, όμως, καμία έντονη χειρονομία ή κίνηση της μέσης− και στους χορούς της Πελοποννήσου φαίνεται η χάρη των γυναικών και η λεβεντιά των ανδρών.

Στον Πόντο το συναίσθημα είναι πολύ έντονο και στους χορούς του Ιονίου η μελωδία καθοδηγεί τις κινήσεις και το ύφος θυμίζει αυτό των ευρωπαϊκών χορών.

Μαθαίνω την τοπική κουλτούρα και ιστορία

Οι παραδοσιακοί χοροί μέσα από όλες αυτές τις πληροφορίες που μας δίνουν μας κάνουν να κατανοούμε ευκολότερα την τοπική κουλτούρα και την ιστορία. Ο κάθε χορός έχει μια ιστορία να αφηγηθεί και πολύ συχνά εξυπηρετούσε κάποιο σκοπό. Η σούστα στην Κρήτη, όπως και ο μπάλος στα νησιά βοηθούσαν τους νέους να έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους και να φλερτάρουν, ενώ χοροί όπως η «Μακρινίτσα» από τη Νάουσα θυμίζουν τις αυτοκτονίες γυναικών ανά την επικράτεια για να μην πέσουν στα χέρια κατακτητών. Άλλοι χοροί, όπως η ποντιακή σέρα (πυρρίχιος) ήταν χοροί-προθέρμανση για τη μάχη. Μέσα από τα βήματα του κάθε χορού μαθαίνουμε και ένα παραμύθι που συχνά ήταν πέρα για πέρα αληθινό.

Μας δίνει αυτοπεποίθηση και εκφραστικότητα

Βέβαια, μέσα από το χορό αποκτούμε κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη: την αυτοπεποίθηση. Ο χορός απελευθερώνει την ενέργεια και την ένταση του σώματος, όπως και τα συναισθήματά μας και μας βοηθά να βελτιώσουμε τη γλώσσα του σώματος και την εκφραστικότητά μας ως προς τους άλλους.

Ιδιαίτερα οι ζευγαρωτοί ή ελεύθεροι παραδοσιακοί χοροί μας βοηθούν να μάθουμε πώς να στεκόμαστε και πώς να κινούμαστε με άνεση σε ένα χώρο ή απέναντι από έναν παρτενέρ.

Οι κυκλικοί χοροί μας ενώνουν με την υπόλοιπη ομάδα και μας μαθαίνουν πώς να παρατηρούμε και πώς να προσέχουμε τους ανθρώπους με τους οποίου χορεύουμε.

Όσοι χορεύουν στην αρχή και στο τέλος ενός κύκλου πρέπει να παρατηρούν τι γίνεται και να κρατούν σταθερό το ημικυκλικό σχήμα που τα σώματα των χορευτών σχηματίζουν συνολικά.

Με σεβασμό στην παράδοση

Έχουμε και στην Κύπρο μας, σε κάθε πόλη, καλούς χοροδιδάσκαλους που κάνουν πολύ καλή δουλειά και δουλεύουν με σεβασμό στην παράδοση, αποφεύγοντας τις υπερβολές και τις παράξενες χορογραφίες, ενώ και οι μηνιαίες συνδρομές στους χορευτικούς συλλόγους είναι εξαιρετικά οικονομικές.

Δοκιμάστε το και δε θα το μετανιώσετε. Θα ανακαλύψετε πολλά για τον τόπο μας, για την παράδοση μας, για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Χορέψετε, χορέψετε, παπούτσια μην λυπάστε…

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα! Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.

Πληροφορίες: topoi&tropoi.gr