Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η φωτογραφία στη ζωή του ανθρώπου έχει τεράστια σημασία. Προσφέρει χαλάρωση, ηρεμία, αυξάνει την ενέργεια και το πάθος για εξερεύνηση και περιπέτεια. Πρόκειται για μία τέχνη η οποία αναμφισβήτητα χαρακτηρίζεται από δημιουργικότητα και αφήνει τον άνθρωπο να πειραματιστεί και να «παίξει» μαζί της. Έπειτα, είναι μία τέχνη όπως όλες τις άλλες, με πάμπολλες ιδιαιτερότητες που πολλές φορές δεν μας περνάνε από το μυαλό.
Τι λέει μια αμερικανική έρευνα
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κρίστιν Ντιλ, απέδειξε ότι «η φωτογράφηση μπορεί να αυξήσει την ευχαρίστηση των θετικών εμπειριών, αυξάνοντας την προσωπική εμπλοκή κάποιου σε αυτές». Μπορεί να πει κανείς λοιπόν, ότι όσοι κρατούν με μανία τις φωτογραφικές μηχανές ή ακόμα και τα κινητά για φωτογραφίσεις, περνάνε καλά, είναι ευτυχισμένοι και χαίρονται την στιγμή τους. Λειτουργεί ως παράγοντας, ως το έναυσμα για τον άνθρωπο, να ανακαλύψει νέους προορισμούς, νέα πράγματα. Τον βοηθά στο «σκούντημα», για να ξυπνήσει εσωτερικά, εξερευνώντας και «σκαλίζοντας», το κάθε τι.
Η φωτογραφία ως μέσο έκφρασης
Η Αμερικανίδα συγγραφέας, δοκιμιογράφος, σκηνοθέτρια και ακτιβίστρια Σούζαν Σόνταγκ, είπε κάποτε ότι «οι φωτογραφίες μεταβάλλουν και μεγεθύνουν τη γνώμη μας για το τι αξίζει να βλέπουμε και τι έχουμε δικαίωμα να παρατηρούμε». Βοηθούν στο να αναπτύσσουμε τις απόψεις μας, για έναν προορισμό, για παράδειγμα. Επίσης, βοηθούν στο να κάνουμε την καλύτερη επιλογή ακόμα και για μικροπράγματα. Να είμαστε παρατηρητικοί, αποφασίζοντας εν τέλει τι είναι σωστό ή όχι. Πόσο μάλλον να παρατηρούμε τον κόσμο, καλύτερα, γύρω μας• να’ μαστε δηλαδή προσεκτικοί. Ακόμα, η φωτογραφία βοηθά τον άνθρωπο να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του και να εκφραστεί. Είναι σαν να λέμε ότι «όταν οι λέξεις τελειώνουν, μία εικόνα είναι ικανή για να ολοκληρώσει την στιγμή».
Η φωτογραφία ως θεραπευτικό μέσο
Μπορεί η φωτογραφία να «θεραπεύσει» μία κακότυχη στιγμή ή μία πονεμένη κατάσταση. Έχει τη δυνατότητα να ενώνει τους ανθρώπους και να τους κάνει ευτυχισμένους. Πόσες φορές κοιτάξατε μία φωτογραφία και σκάσατε ένα χαμόγελο; Πόσες ήταν οι φορές που ανοίξατε ένα άλμπουμ και αναπολήσετε το παρελθόν, σφίξατε τα χέρια του αγαπημένου σας; Φιλήσατε το μέτωπο του παιδιού σας και ξεκαρδιστήκατε από τα γέλια; Αυτό το κομμάτι της φωτογραφίας ονομάζεται «Φωτοθεραπεία» και αφορά την έκφραση των συναισθημάτων ενός ατόμου. Είναι ένας καλός «γιατρός» για να βοηθήσει κάποιον να θυμηθεί κάποια περιστατικά, (στην περίπτωση μας όμορφα) και να δει τη ζωή ξανά με αισιοδοξία!
Christina Georgiou
Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Φωτογράφος
Η Χριστίνα Γεωργίου είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Κύπρου με πτυχίο Δημοσιογραφίας. Μένει σ’ ένα από τα Κοκκινοχώρια και λατρεύει τα βράδια όταν συχνάζει στην παραδοσιακή αυλή της γιαγιάς.
Ονειροπόλα, ευαίσθητη, δημιουργική, λάτρης της φωτογραφίας, του ραδιοφώνου, των ταξιδιών, της συγγραφής και ό, τι έχει να κάνει με επικοινωνία, δημιουργικότητα, περιπέτεια και όνειρα. Θέλει να κάνει ευτυχισμένους τους ανθρώπους γύρω της, με τα λόγια και τις πράξεις της. Αγαπά την ποίηση και τους στίχους που μιλάνε για αγάπη και ελπίδα. Αγαπημένη της λέξη χαμόγελο. Ταξίδι η κάθε της στιγμή. Μαγεία το κάθε τι μικρό που την κάνει να χαμογελά.