Χριστουγεννιάτικες ταινίες έχουν βγει πάρα πολλές. Συνήθως είναι κωμωδίες, αν και υπάρχουν ακόμη και δραματικές. Λίγες όμως ξεφεύγουν από συγκεκριμένα «καλούπια». Ίσως όμως η καλύτερη σε αυτή την κατηγορία να είναι το «Bad Santa». Μια Χριστουγεννιάτικη ταινία που με την πρώτη ματιά μπορείς να πεις πως αν έλειπε ο τίτλος «Χριστουγεννιάτικη», δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Κι όμως πρόκειται για μια απ’ τις ελάχιστες ταινίες που καταφέρνουν να συνδυάσουν σχεδόν τα πάντα.

Γενικότερα το να βρεις ταινία που να συνδυάζει κωμωδία, δράμα και περιπέτεια δεν είναι συχνό φαινόμενο. Κι όμως ο Terry Zwigoff τα κατάφερε πολύ στο «Bad Santa», αν και είχε σημαντικό άσο στο μανίκι.

Η πλοκή

Οι δυο αλκοολικοί απατεώνες που σχεδιάζουν την επόμενη τους δουλειά ντυμένοι σαν Άγιος Βασίλης και Ξωτικό. Είναι στο «αίμα» των δυο η κομπίνα. Βέβαια στην πορεία οι υπεύθυνοι ασφαλείας τους υποπτεύονται. Από εκεί και πέρα ο Zwigoff προσθέτει ένα παιδάκι που πιστεύει πως είναι αληθινοί. Αυτό ανατρέπει τα πάντα.

Μια ταινία με μαύρο και κυνικό χιούμορ η οποία όμως με κάποιο περίεργο τρόπο καταφέρνει να «μπει» στο εορταστικό κλίμα των Χριστουγέννων. Η απόδοση μάλιστα του «Bad Santa» στο «Ο Άγιος Βασίλης είναι Λέρα», αποτυπώνει όσο πιο ωραία θα μπορούσε τον τίτλο στα Ελληνικά.

Ερμηνεία που απογειώνει

Όταν όμως αναφέρεσαι στην συγκεκριμένη ταινία οφείλεις να μιλήσεις και για τον  Billy Bob Thornton. Με μια λέξη θα λέγαμε απολαυστικός. Εξαιρετικός ηθοποιός ο οποίος με την ερμηνεία του και επιστρατεύοντας κάθε στάλα απ’ το ταλέντο του παρουσιάζει το ιδανικό «κακό παιδί» των γιορτών. Ανεβάζει το επίπεδο της ταινίας όσο λίγοι ηθοποιοί θα μπορούσαν. Είναι ο άσος στο μανίκι του Terry Zwigoff που αναφέραμε στην αρχή.

Εν κατακλείδι δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε πως το «Bad Santa» δεν είναι η παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη ταινία. Αυτό είναι δεδομένο. Αν όμως απολαμβάνεις το μαύρο χιούμορ και σου αρέσει το «Grinch», τότε σίγουρα θα λατρέψεις τη συγκεκριμένη ταινία.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.