Όταν φέρνεις στο μυαλό τη μουσική reggae τότε αναπόφευκτα η σκέψη πάει και στον Bob Marley, ο οποίος κατάφερε να αποτελέσει τον πρεσβευτή του είδους, πουλώντας πάνω από 20 εκατομμύρια άλμπουμ κατά τη διάρκεια της σύντομης, σχετικά, καριέρας του.

Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1945 στην Τζαμάικα, αποτελώντας τον καρπό του έρωτα μιας μαύρης έφηβης και ενός λευκού πατέρα, η οικογένεια του οποίου δεν ενέκρινε ποτέ τη σχέση αυτή με αποτέλεσμα ο Marley να τον δει για τελευταία φορά τον πατέρα του στην τρυφερή ηλικία των 5 ετών.

Η μουσική αποτέλεσε από νωρίς καταφύγιο έχοντας επιρροές από καλλιτέχνες όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ και ο Ρέι Τσαρλς και παρέα με τον παιδικό του φίλο, Νέβιλ Λίβινγκστον και τον Πίτερ Μάκιντος, σχημάτισαν το συγκρότημα «Wailing Wailers».

Το τραγούδι «Simmer Down» αναρριχήθηκε στην κορυφή των charts στην Τζαμάικα το 1964 ωστόσο η επιτυχία ήταν εφήμερη με το συγκρότημα να διαλύεται.

Παράλληλα, ο Bob Marley ανέπτυξε μεγάλο ενδιαφέρον για το κίνημα Rastafaristan στα πλαίσια της πνευματικής του αναζήτησης, ενώ η ανασυγκρότηση των «The Wailers» τους έφερε ξανά στο προσκήνιο το 1972 υπογράφοντας συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρία Island Records.

Κατάφεραν να μπουν στο στούντιο και να ηχογραφήσουν ένα πλήρες άλμπουμ με τίτλο «Catch a Fire», το οποίο ανήλθε στην 126η θέση του Rolling Stone’s 500 greatest albums of all time, προωθώντας το με περιοδείες σε Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ανοίγοντας τις συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών όπως ο Μπρους Μπρίγκστιν.

Η μεγάλη αναγνώριση για τον Bob Marley, ήρθε μετά το θάνατό του στις 11 Μαϊου 1981 και τη μάχη με καρκίνο του δέρματος εισερχόμενος στο Rock and Roll Hall of Fame το 1994 και αποτελώντας τον πρώτο καλλιτέχνη από τον Τρίτο Κόσμο με παγκόσμια καταξίωση.

Το 2001 του απονεμήθηκε μετά θάνατον το The Grammy Lifetime Achievement Award το οποίο κατέχουν καλλιτέχνες οι οποίοι συνέβαλαν στον τομέα της δισκογραφίας ενώ θέση κατέχει και στο Hollywood Hall of Fame ως το 2171ο αστέρι.

Χρησιμοποιώντας την μουσική ως όπλο, ο Bob Marley τραγούδησε για έναν ειρηνικό κόσμο χωρίς πείνα, φτώχεια και κοινωνική ανισότητα.

Μάλιστα, δύο ημέρες μετά τη δολοφονική απόπειρα προς το πρόσωπό του στις 3 Δεκεμβρίου 1976, ο Τζαμαϊκανός καλλιτέχνης βρέθηκε επί σκηνής για τη συναυλία «Smile Jamaica» η οποία πραγματοποιήθηκε με στόχο την εκτόνωση του πολιτικού κλίματος στα ενδότερα της χώρας.

Σ’ αρέσουν τα άρθρα μας; Στήριξέ τα!  Ακολούθησε τη σελίδα του LoveLife και στο Facebook.