Αν κάποιος θελήσει να συμπυκνώσει τη ροκ μουσική, το ταλέντο και το θέαμα επί σκηνής σε ένα πακέτο, τότε αυτό θα φέρει δίχως αμφιβολία το όνομα Freddie Mercury. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης γεννήθηκε στην Ζανζιβάρη της Τανζανίας φέροντας το όνομα Farrokh Bulsara από Ινδούς μετανάστες στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 και σε ηλικία 8 ετών στάλθηκε σε σχολείο στην Μουμπάι, εκεί όπου ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το πιάνο.

Στην πόλη γεννήσεώς του επέστρεψε το 1963 ωστόσο ο πόλεμος ώθησε την οικογένειά του να αλλάξει εκ νέου τόπο διαμονής, μετακομίζοντας στο Λονδίνο όπου ο Freddie φοίτησε στο Ealing College of Art. Η ενασχόληση του με συγκροτήματα ξεκίνησε το 1969 με τους Ibex και μετά από αρκετούς πειραματισμούς «κόλλησε» με τους μελλοντικούς του συνοδοιπόρους στους Queen.

Ως προς το παρουσιαστικό του, αυτό το οποίο αναμφίβολα ξεχώριζε ήταν τα τέσσερα (!) επιπλέον δόντια στο μπροστινό μέρος του στόματός του, τα οποία όμως ποτέ δεν είδε ως μειονέκτημα και μάλιστα αρνήθηκε να αφαιρέσει υπό τον φόβο να αλλοιώσει την έκταση της φωνής του. Τον Ιούνιο του 1971 μαζί με τους Roger Taylor, Brian May και John Deacon, οι Queen έκαναν την πρώτη τους συναυλία, ενώ δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο.

Η απήχηση ήταν τέτοια που τους οδήγησε στο δεύτερό τους άλμπουμ το 1974 με τίτλο Queen II μέσω του οποίου άρχισαν να ορίζουν την ταυτότητά τους με ένα κράμα folk, blues, metal, pop και rock μουσικής. Οι μουσικόφιλοι έδειξαν τεράστια ανταπόκριση στη δουλειά των Queen μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’80 όταν και ο Freddie Mercury έδωσε έμφαση στην ικανότητά του ως showman, ψυχαγωγώντας τα πλήθη σε κάθε δημόσια εμφάνιση του συγκροτήματος.

Σήμα κατατεθέν της παρέας του Freddie αποτελεί το τραγούδι «Bohemian Rhapsody» το οποίο συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ «Night at the Opera» του 1975 και κατάφερε να ανεβεί στην κορυφή των βρετανικών charts αλλά και στο Top 10 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται βεβαίως τραγούδια όπως το «We are the Champions» και «We will Rock you» τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης.

Η σφραγίδα των Queen στην ιστορία μπήκε το 1985 κατά τη διάρκεια της φιλανθρωπικής συναυλίας Live Aid η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο και συγκεκριμένα το στάδιο Γουέμπλεϊ. Επιστρατεύοντας κάθε πτυχή του ταλέντου του, ο Freddie Mercury καθοδήγησε με μαεστρία τα πλήθη με μεγάλες προσωπικότητες της μουσικής να δίνουν μάχη ώστε να μην εμφανιστούν μετά το εν λόγω συγκρότημα, υπό το φόβο να μην επισκιαστούν.

Η αναγνώριση της συνεισφοράς των Queen στην παγκόσμια μουσική επιτεύχθηκε μεταξύ άλλων με την είσοδό τους στο Rock and Roll Hall of Fame το 2001. Η 24η Νοεμβρίου 1991 ήταν η ημέρα κατά την οποίαν οι φίλοι της μουσικής βυθίστηκαν στο πένθος καθώς ο Freddie Mercury, απεβίωσε μετά από μάχη με το AIDS σε ηλικία μόλις 45 ετών και ενώ μόλις μια ημέρα νωρίτερα με δημόσια τοποθέτησή του, ενημέρωσε άπαντες για την κατάσταση της υγείας του