«Ένα αγαπημένο χωριό της Κύπρου πλούσιο σε ιστορία, φιλοξενία, μυρωδιές και γεύσεις από ψωμί». Με την εξής φράση θα ξεκινούσε κάποιος να μιλάει (με τις ώρες!) για την σπουδαία Γαλάτα, ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στην κοιλάδα της Σολιάς. Μια κοινότητα, για την οποία μπορώ να πω με σιγουριά πως θα σου προσφέρει ηρεμία, χαλάρωση και καθαρό αέρα.

Αυτό που θα σου κάνει εντύπωση, μόλις πατήσεις το πόδι σου στην κοινότητα, είναι η δροσιά και αρμονία που προσφέρει ο Κλάριος ποταμός, ο οποίος είναι η κύρια πηγή ζωής των κατοίκων. Ιστορικά λέγεται ότι η Γαλάτα πήρε το όνομά της από τους κατοίκους του Γαλατά του Εύξεινου Πόντου, οποίοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι που έζησαν στη σημερινή εγκαταλελειμμένη «Έσω Γαλάτα», στον πρώτο οικισμό της. Λέγεται ακόμα ότι στον παλιό οικισμό, ζούσαν μερικοί βοσκοί με τα κοπάδια τους και οι άνθρωποι που ζούσαν στα χαμηλότερα μέρη, έλεγαν «πάμε τζιει πάνω στους γαλατάες να αγοράσουμε γάλα».

Φωτογραφία: Costas Mageiroudes

Τι κάνει την Γαλάτα να ξεχωρίζει από μακριά

Μπορεί οι κάτοικοι της Γαλάτας να φτάνουν τους 400, να’ σαι βέβαιος όμως ότι κάνουν τα αδύνατα δυνατά να γεμίζουν το χωριό ζωή και να προσφέρουν ευτυχία στους περαστικούς, στους επισκέπτες και στους ιδίους.

–>Τα καφενάκια στο κέντρο της κοινότητας και το εστιατόριο μπορεί να σου προσφέρει μια παραδοσιακή, αυθεντική κυπριακή μέρα, συντροφιά με το πάφλασμα του ποταμού Κλάριου.

–>Σου προτείνω να δοκιμάσεις παγωτό από την ταβέρνα του χωριού. Τι πιο όμορφο να’ σαι χωμένος-κυριολεκτικά, στο πουλόβερ σου και να τρως παγωτό;

–>Ο δρόμος της Γαλάτας που ενώνει το χωριό με τις υπόλοιπες κοινότητες, μπορεί να σου προσφέρει ένα χαλαρό και ήσυχο περπάτημα, γι’ αυτό φόρεσε τα αθλητικά σου παπούτσια!

–>Αξίζει να φωτογραφίσεις το επιβλητικό, παλιό κτίριο στο κέντρο της κοινότητας το οποίο ήταν το πρώτο ξενοδοχείο που κτίστηκε σε ολόκληρη τη Σολιά. Κτίστηκε γύρω στο 1910 και ήταν γνωστό ως το ξενοδοχείο του Φύσα-Νικόλα.

Σημεία ενδιαφέροντος

Σε μια εκδρομή στα βουνά, επιβάλλεται θα έλεγε κανείς να γίνεις ξανά παιδί. Να ξεκαρδιστείς από τα γέλια και να χαράξεις στο άλμπουμ των αναμνήσεων σου μία παιδική, αθώα στιγμή. Μπορείς να χαζέψεις τη θέα, δίπλα από την παιδική χαρά που βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας. Κάθισε στο παγκάκι, μύρισε τον καθαρό αέρα, κάνε κούνιες και παίξε!

–>Σημεία ενδιαφέροντος στη Γαλάτα είναι και το εκκλησάκι του Αποστόλου Τύχικου, ένα εξωκλήσι το οποίο διατηρεί την παλιά, παραδοσιακή αρχιτεκτονική με ξύλινη στέγη. Επίσης, μπορείς να δεις και το μοναστήρι της Παναγίας της Ποδίθου, το οποίο περιλαμβάνεται στον κατάλογο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η φωτογραφία είναι της Κυριακής Γρηγορίου

–>Αξίζει να δεις από κοντά την βρύση του «ασύντυχου νερού», που βρίσκεται κάτω ακριβώς από την πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μία βρύση του 1500, στην οποία ο κόσμος που πήγαινε εκεί να παίρνει νερό, προσευχόταν μυστικώς και δεν επιτρεπόταν να μιλήσει μέχρι να πάει στο σπίτι του.

–>Επισκέψου το Μουσείο Λαϊκής για να μάθεις τις πιο πολλές πληροφορίες για τις παλιές εποχές. Το συγκεκριμένο μουσείο στεγάζεται εκεί που ήταν παλιά το δημοτικό σχολείο της Γαλάτας, το οποίο κτίστηκε το 1919. Έχει τρία δωμάτια και περιέχει πλούσιο υλικό από παλιά εκθέματα των προγόνων μας.

Ετοίμασε το στομάχι σου για μπόλικα ψωμιά

Η Γαλάτα ανέκαθεν ήταν φημισμένη για τα αρτοσκευάσματα της. Δεν είναι τυχαίο που παλιότερα στο χωριό υπήρχαν τέσσερις νερόμυλοι-αλευρόμυλοι με τα ονόματα: ο μύλος του Κύριλλου, της Ροδούς, της Τροοδίτισσας και της Παύλαινας.

Κάθε χρόνο και συγκεκριμένα κάθε Σεπτέμβριο πραγματοποιείται το φεστιβάλ αρτοσκευασμάτων με τον κόσμο, ντόπιους και ξένους να το αγκαλιάζουν όλο και πιο πολύ. Αφορά κυρίως ένα παραδοσιακό φεστιβάλ με γεύσεις ψωμιού και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά προϊόντα και να δουν από κοντά την παρασκευή αρτοσκευασμάτων και παραδοσιακού ψωμιού από φουρνάρηδες. Φυσικά, αν δεν επισκεφτείς το χωριό τον Σεπτέμβριο, ρώτησε από κάποιο κάτοικο να σου ζυμώσει κανένα ψωμάκι. Είμαι σίγουρη πως δε θα σου αρνηθούν!

Πριν να αποχαιρετήσεις το χωριό καλό θα ήταν να αναζητήσεις τους λίγους νεαρούς που μένουν στη Γαλάτα για να ακούσεις τα πιο όμορφα και συγκινητικά λόγια. Πόσο γλυκά μιλάνε για τη ζωή τους στο χωριό. Για να δεις πόσο ξεχωριστοί και φιλόξενοι άνθρωποι είναι. Όχι μόνο οι νεαροί, αλλά όλοι τους στο χωριό.

Έτοιμος;